TESLAMAGAZINE
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • FSD wel of niet kopen?
    • Verwachtingen 2022
    • Positie van Tesla in de Mobiliteitstransitie
    • Tesla Senior
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Model Y uit Berlijn
    • Model 3 uit Berlijn
    • Cybertruck Europa
    • FSD wel of niet kopen?
    • Alles over rijbereik en laden
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring met 3 jaar Tesla
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires

Blik op de week

Blik op de week (#12)

27/3/2021

0 Reacties

 
Deze week aandacht voor de Semi, een podcast met Andrej Karpathy, de eerste beelden van versie 11 van de software, de Tesla Tequila Karaf ook in Europa verkrijgbaar en nog veel meer.
Semi Pepsi
De laatste weken hier al vaker aandacht gehad voor de aanstaande marktintroductie van de Tesla Semi. We zien steeds meer beelden van de witte Semi. Op de testbaan en in het wild. Nu ook het bericht dat een van grootste bedrijven met pre-orders, Pepsi, liet weten dat de ze voor het einde van jaar de eerste 15 exemplaren in gebruik gaan nemen (foto Teslarati.com)
Foto
Tesla Tequila Karaf
Verleden jaar verscheen opeens in de VS de Tesla Tequila in de webshop. Natuurlijk direct uitverkocht. Voor de rest van de wereld is het niet mogelijk om sterke drank online te kopen. De aangekondigde oplossing, namelijk de Tequila Karaf in de vorm van een bliksemschicht maar dan zonder inhoud, is nu te bestellen. Hij kost € 150. 
Foto
Ark Invest en TSLA
Afgelopen weekend presenteerde Ark Invest een update van hun model waarmee ze een prijstarget afgeven voor het aandeel TSLA in 2025. Cathie Wood werd een paar jaar geleden uitgelachen op Wall Street toen ze een prijstarget van $ 4.000 had gezet op de TSLA (pre-split). Dat bleek in 2020 toch waarheid te worden. 
 
Ark is enorm positief over de toekomst van Tesla. Een Bear case van $1.400 en een Bull case van $ 4.000 voor alleen de auto-tak van de Tesla in 2025. Er is wel wat commentaar op het Monte Carlo-model dat ze gebruiken. Meer informatie in de onderstaande analyse van Rob Maurer. Natuurlijk maakte de koers een stap naar boven, maar in de loop van de week werd weer redelijk fors ingeleverd. Met name de macro-ontwikkelingen zorgen voor een wat onstabiele markt voor tech-bedrijven.
​V11 software
Als “Tesla-community” zijn we al een tijd aan het wachten op de release van softwareversie V11. Ook wel de Holiday-update genoemd. Elon was iets te enthousiast met een releasedatum. Maar nu we de eerste beelden hebben gezien in de vernieuwde Model S/X weten we ook waarom. 
​Het is niet alleen een vernieuwde GUI (look and feel), maar bevat ook veel nieuwe functionaliteiten. Zoals Smart Shift.
​Smart Shift 
De vernieuwde Model S/X heeft gaan aparte hendel meer voor het kiezen van een versnelling of een richtingaanwijzer. Tesla introduceert Smart shift. De bedoeling is dat AI op basis van de waarnemingen van de camera’s inschat of je voor- of achteruit wilt. Gaat dit niet goed, of wil je deze functionaliteit niet, dan kan je links op het scherm met een veegbeweging aangeven de juiste rijrichting kiezen. Klik hier voor een video. Best wel een slimme oplossing. Ieder onderdeel minder in de auto verlaagt de kosten en kans op storing.
 
Ik verwacht dat we Smart Shift ook snel in de andere Tesla-modellen gaan zien. Het is immers een software-update welke gebruikt maakt van de aanwezige hardware in de auto. In dit geval de camera’s. De voornaamste reden waarom ik denk dat we Smart Shift ook in de reeds bestaande modellen gaan zien is dat de AI veel data nodig heeft om beter te worden. Bovendien maakt dit de weg vrij om op termijn bij nieuwe Tesla’s de hendels aan het stuur ook weg te laten. En jij blijft toch een keuze hebben: AI zijn werk laten doen of handmatig via een swipe op het scherm.
 
Eigenlijk een beetje zoals de AI van de ruitenwissers. Ik hoor nieuwe eigenaren eigenlijk niet klagen over het functioneren van deze ruitenwissers. Terwijl een jaar geleden de social media vol stond met klachten over de slecht werkende Deep Rain: de AI welke op basis van de videobeelden uit de camera in de vooruit de snelheid van de ruiterwissers aanpast. Ik vind het goed werken. Moet nog maar af en toe handmatig de wissers activeren. 
Deurgrepen Cybertruck
Elon stuurde een tweet de wereld in met de opmerking dat de Cybertruck geen deurgrepen krijgt. Ik hoop dat hij de komende weken meer laat zien van de Cybertruck. Het weglaten van de deurgrepen hebben we ook al gezien bij de new Roadster (zie hieronder). Met een swipe op de B-stijl gaat de deur (deels automatisch) open. Een greeploze deur is natuurlijk eenvoudiger te produceren. Zeker als de deur van staal is. En is ook weer een oefening voor de kleine Tesla straks, welke als robotaxi zeer robust moet gaan zijn en tegen lage kosten gebouwd kan worden!
Superchargers
Tesla heeft weer een mijlpaal te pakken. Er zijn nu 6.000 supercharger stalls op 600 verschillende locaties in Europa. De meeste zijn nog V2 chargers, maar alle uitbreidingen van de laatste maanden zijn de snellere V3 chargers. Recent ging er nog een open in Eemnes en in Emmen. De geruchten dat Tesla binnenkort haar SuC-netwerk ook voor anderen gaat openstellen worden steeds sterker. Zou, zeker in de VS, te maken hebben met een EV-subsidie welke gaat afdwingen dat elkaars infrastructuur gebruikt moet gaan worden. Eigenlijk niets mis mee. Tesla verliest een maar deels een unique selling point, maar ze krijgen er waarschijnlijk veel inkomsten voor terug. Als Tesla-rijders gemakkelijker en goedkoper kunnen laden, blijft de aankoop van een Tesla in combinatie met de SUC toch een nog beter alternatief.
 
Nu we het toch over superchargen hebben. Porsche ging er nogal prat op dat ze tot 350 kW konden laden. Niet dat er veel chargers zijn die zulke snelheden aankunnen. Maar nu blijkt dat Porsche-eigenaren wordt geadviseerd bij de dealer een software update te laten uitvoeren om de snelheid naar 200 kW terug te laten zetten. In ruil voor minder degradatie van de batterij. 
​ZDF 
Natuurlijk kijk ik door een behoorlijk gekleurde bril naar alle nieuwsberichten over Tesla. Maar wat wel opvalt is dat als er negatief over Tesla gesproken wordt het bijna nooit klopt. Of op zijn minst behoorlijk uit zijn verband gehaald wordt. Wat opvalt is dat de Tesla-community altijd redelijk fel reageert op berichten welke feitelijk onjuist zijn. Het is ook best lastig om echt objectief negatief te zijn over alles wat Tesla doet. Meestal reageert Elon nergens op. Maar nu had de ZDF het wel erg bond gemaakt en kwam de  onderstaande tweet van Elon. 
Foto
Een rapportage over de bouw van Giga Berlijn en de impact op de grondwater voorraad. En vervolgens werden er zaken bijgehaald die kant nog wal raken. Kijk vooral zelf even om een beeld te krijgen tot welk niveau de journalistiek is afgedaald om maar clicks te krijgen. 
Volgens mij is Giga Berlijn juist een voorbeeld voor hoe je zou willen omgaan met allerlei vergunningsprocedures en milieu effect-rapportages. Het uitgangspunt is elkaar vertrouwen dat er verantwoord met bijvoorbeeld het milieu, overheidsgeld en/of mensenrechten wordt omgegaan. En dan samen met de overheden die toezicht houden in transparantie in een hoog tempo zaken realiseren. Volgens mij laat Brandenburg en Tesla zien hoe het ook kan. En dat er altijd een groepje mensen is die overal tegen zijn blijf je toch hebben. ​
Andrej Karpathy over FSD
In de Robotbrains-podcast was Adrej Karpathy te gast. Hij is nu 4 jaar, bijna dag en nacht, bezig om met zijn team full self driving te realiseren. Het is een heel interessante podcast. Ook omdat de host, Pieter Abbeel, hem vraagt om in een taal die zijn vader en moeder zou begrijpen uitlegt wat AI en neurale netwerken eigenlijk zijn en hoe het werkt.  Je moet hem echt luisteren. Hier de link naar spotify. 
 
Toen ik Andrej hoorde praten kreeg ik hetzelfde gevoel dat ik had bij een interview van Lex Fridman met Jim Keller. Keller ontwierp de chip voor de FSD-hardware. Die zelfverzekerdheid! Voor zowel Andrej als Jim (en natuurlijk ook Elon), is er 0%, maar dan ook echt 0% twijfel dat ze een puur op vision gebaseerde FSD in de lucht gaan krijgen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit niet gaat lukken. Alle te nemen technische hordes zijn genomen en de bedachte oplossingen komen nu bij elkaar. De waarde van meer dan 1 miljoen rondrijdende Tesla’s met alle camera’s altijd aan, gaat zich nu bewijzen met de enorme hoeveelheid dataset welke nodig is om de neurale netwerken te laten leren. Andrej gaf aan dat hij zelf nog steeds aangenaam verrast is door juiste de beslissingen welke de software neemt als hij in zijn Tesla met de Beta-software een ritje maakt. 
 
We moeten nog heel even geduld hebben! Maar het gaat binnenkort echt gebeuren. Uit alles blijkt dat ze intern bij Tesla weten dat ze er bijna zijn. De best-of-best engineers, software 2.0, de DOJO supercomputer en mega-veel gelabelde datasets! 
​Software 2.0
Heel simpel uitgelegd worden in Software 1.0 door programmeurs enorme hoeveelheden regels code geschreven om een computer uit te leggen wat hij moet doen. In onderstaande video geeft Andrej het voorbeeld van een parkeerplaats. Hoe leg je een computer uit wat een geparkeerde auto is? Dat is niet in codes te vatten aangezien er duizenden varianten zijn in de boze buitenwereld. Als de computer maar een beperkt aantal soorten parkeerplaatsen zou kunnen tegenkomen, bijvoorbeeld in een afgeschermd gebied, dan is het misschien te doen. 

In de Software 2.0 aanpak is de programmeur niet bezig met het schrijven van een code, maar worden afbeelding van geparkeerde auto’s gelabeld. Dit is de auto, dit is een openstaande deur, dit is een parkeervak, enz. enz. Niet één afdeling, maar duizenden. De software 1.0 programmeurs maken de programma’s om dit labelen steeds meer geautomatiseerd te doen en te valideren en de software 2.0 programmeurs labelen de beelden. De computer kan dus op enig moment op basis van vision een geparkeerde auto herkennen door steeds de waarneming te vergelijken met de dataset “geparkeerde auto’s”. In het begin gaat dit niet altijd goed. Maar iedere keer als hij het fout heeft wordt deze gelabeld en aan de dataset toegevoegd. Deze trainingsloop is volledig geautomatiseerd en is al een paar jaar aan de gang in iedere Tesla met camera’s. Zowel heel actief, zoals nu in FSD beta, maar ook op de achtergrond in Shadow Mode. Alle neurale netwerken worden zo voorzien van steeds betere datasets en alle “voorspellingen” worden steeds beter en beter. In onderstaande video meer voorbeelden.
UNECE en SAE
Het is echt meer dan fantastisch dat we regelmatig horen hoe ver de overheden met hun beleidsmakers zijn in de regulatie van autonoom rijdende voertuigen. Maar ik denk dat de UNECE en SAE een achterhoedegevecht aan het voeren zijn. Wat ze ook bedenken, zelfs in de meest positieve zin, ze lopen achter de feiten aan. SAE met de 6 levels voor zelfrijdende autos’ kan de prullenbak in. Gemaakt en gebaseerd op een technische benadering welke Tesla niet volgt. De stappen zijn: techniek klaar, overheid overtuigen en robotaxi netwerk operationeel. In SAE termen gaan ze in een keer van level 2 naar level 4. En level 5 volgt op termijn vanzelf.

Dat overtuigen van de overheid gaat m.i. niet primair via regels en wetgeving, maar via het maatschappelijk debat. Op steeds meer plekken op de wereld wordt bewezen dat er steeds minder verkeersslachtoffers vallen. Op steeds meer plekken op de wereld komt de overheid erachter dat ze infrastructuur heel simpel kunnen maken en veel geld kunnen besparen. Op steeds meer plekken in de wereld komt de overheid er achter dat mobiliteit goedkoper wordt, fileproblemen oplossen, stankoverlast uit stad verdwijnt, parkeerproblemen opgelost worden, enz. enz. De maatschappelijk druk gaat in mijn optiek bepalen in welk tempo Europa bijvoorbeeld FSD gaat toestaan. In 2022 komen er minimaal 500.000 Tesla's bij in Europa! Het is aan Tesla om er voor te zorgen dat de veiligheidscijfers goed zijn! Daar maken ze zich echt geen zorg over. Alleen zal er een periode zijn dat door (social) mediaberichten het maatschappelijk debat beïnvloedt wordt door berichten over de uitzonderingen. Dan blijft deze video altijd een eye-opener. 
Dragrace
Weer een leuke video van Carwow! De drie model 3 varianten in een dragrace!
0 Reacties

Blik op de week (#11)

20/3/2021

2 Reacties

 
Deze week aandacht voor de 8000-ton Gigapress, het stoppen met het assembleren in Tilburg, Tesla Verzekering, Tesla Energy, VW Powerday en meer...

Tesla Tilburg
Tot voor kort werd in Tilburg de Model S en later ook de Model X geassembleerd. Met name om te besparen op invoerrechten. Na het assembleren worden de auto’s aan een test onderworpen op een indoor testcircuit en uitgeleverd in Europa. Met de komst de vernieuwde Model S en Model X komt een einde aan het assembleren in Tilburg. Tesla is nog in gesprek met de vakbonden over een regeling voor het personeel. Wat met de faciliteiten gaat gebeuren in nog niet bekend. Maar met de enorme groei van de bedrijven van Musk zal het hopelijk voor Tilburg niet lang meer duren voordat het duidelijk is wat de nabije toekomst gaat brengen. Starlink-schotels? Solar voor Europa? Superchargers productie? Neuralink-operatierobots? Of neemt onderstaand droomplaatje me dan te veel mee?
Foto
Tesla Insurance
In de toekomst wil Tesla mondiaal een eigen verzekering gaan aanbieden. Zeker als Tesla’s onbemand gaan rondrijden is dit randvoorwaardelijk. Maar ook op weg naar het robotaxi-tijdperk is het al interessant voor Tesla om zelf verzekeringen te gaan aanbieden. 
 
Tesla’s beschikken immers om een hele berg aan actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen. Zeker met autopilot/FSD actief is de kans op schade al een heel stuk kleiner. Ook Sentry zorgt voor minder inbraken en bij schades kan soms aan de hand van de beelden de dader teruggevonden worden. Tot nu toe gebruikt Tesla geen voertuig specifieke informatie, maar alleen de data van de hele Teslavloot. Deze week vond @greentheonly een aanwijzing in update 2021.4.12. dat dit op termijn gaat veranderen. Als je hier toestemming voor geeft niet zo veel aan de hand natuurlijk.
 
De hoogte van de premie zou dan afhankelijk kunnen gaan worden van hoe de auto wordt gebruikt. Denk hierbij hoofdzakelijk aan veel snelweg kilometers met autopilot aan. Op basis het recent feitelijk gebruik wordt dan de premie voor de volgende maand berekend. De praktijk moet natuurlijk uitwijzen wat dit precies gaat betekenen. In theorie zou het een stuk goedkoper moeten worden, maar of dit ook gaat gebeuren is nog afwachten. De hoogte van de huidige verzekeringspremie maakt toch een aardig deel uit van de kosten per kilometers. Op het YouTube-kanaal "Solving The Money Problem" een aardig overzicht van het potentieel voor Tesla.
​Autobidder software
Er komen steeds meer berichten naar buiten dat de energie-tak van Tesla flink wat megapacks aan het installeren is op verschillende plaatsen in de wereld. Met de uitrol van steeds meer powerwalls, powerpacks, megapacks en Tesla solar wordt ook steeds meer gigawatts afgehandeld door de Autobidder software. Deze software wordt wel eens vergelijkheden met de autopilot software. Autobidder zorgt volledig autonoom voor het uitbalanceren van de pieken in het energy-gebruik in het net door het slim opslaan van energie als het niet nodig is en/of goedkoop ingekocht kan worden (bijv als het hard waait). Om het dan weer af te geven als de vraag toeneemt. De zelflerende netwerken voorspelen vraag en aanbod op basis van steeds meer variabelen. Het zou mij niets verbazen als we in Q1 een omzetgroei zien t.o.v. van Q4 van 2020 voor Tesla Energy! Elon heeft wel eens aangegeven dat de energie tak even groot en misschien zelfs wel groter zou kunnen worden dan de auto-tak. 
​Giga Press
Tijdens een earningscall heeft Elon laten weten dat ze voor de Cybertruck een 8000-ton Giga Presse nodig is. De grootste in de wereld. Een trotse General Manager van IDRA, de Italiaanse producent van deze apparatuur, liet weten dat, zonder Tesla te noemen, de grootste press voor deze toepassing klaar is voor levering. Die gaat dus direct aan Austin om in Giga Texas tegen het einde van het jaar de eerste Cybertrucks te produceren.
 
Een klein detail is dat bij het opsommen van de toepassingen ook een “full electric lightweight goods vehicle” werd genoemd. Is Tesla al verder met het ontwikkelen van een bestelbus dan de aankondiging dat deze er in toekomst mogelijk gaat komen? 
Model S
De nieuwe Model S is nu ook gesignaleerd op een trailer op weg naar de eerste uitlevering. Nog steeds geen bericht over het tijdstip van het aangekondigde Model S event. Elon gaf eerder aan dat er nog zoveel te vertellen is over het vernieuwde model. Mogelijk dat ze dit begin april gaan doen, na afsluiting van Q1. ​
Foto
FSD V9
Tesla, of misschien wel Musk, blijft toch moeite hebben met tijdlijnen. Beroemd is natuurlijk EMT, Elon Musk Time: soms (veel) later dan aangekondigd, maar hij levert uiteindelijk wel! Voor de release van versie 9 van de FSD software wordt nu aangegeven "hopelijk april". Dan zou het ook zomaar mei of juni kunnen worden. Maakt natuurlijk allemaal niet heel veel uit, maar we zijn natuurlijk zo benieuwd naar de volgende stap op weg naar full autonomy! 
Om Tesla eigenaren de kans te geven om nu reeds te genieten van de autonome functies (incl. alle beperkingen) hebben een groot aantal Tesla-eigenaren een gratis 2 weken proefperiode gekregen. Mogelijk is dit een oefening voor het later uitrollen van het systeem dat je FSD ook voor een bepaalde periode kunt kopen. ​
VW Powerday vs Tesla Battery Day
Dat VW de transitie naar EV meer dan serieus neemt kan niemand zijn ontgaan. Dat is natuurlijk een fantastische ontwikkeling en zal de EV-adoptie verder gaan versnellen. Na Tesla gaat VW nu ook echt vaart maken, met name door het batterij-probleem (je hebt er héél veel nog) in huis (en met partners) te gaan oplossen. Alleen het opschalen gaat wel nog een paar jaar duren. ICE fabrikanten moeten nu toch echt in beweging gaan komen. Dat het radicaal moet laat VW nu gelukkig ook zien. In onderstaande video een mooie analyse van wat VW nu echt heeft aangekondigd. 
Tesla actie!
Het filmpje in onderstaande tweet zou zo maar een Tesla-reclame kunnen zijn voor als je achter het stuur bijvoorbeeld een beroerte krijgt!: 
https://twitter.com/nickwhoward/status/1372952809834999814
2 Reacties

Blik op de week (#10)

12/3/2021

0 Reacties

 
Deze week aandacht voor een aankomende software update, de airbags in een Tesla, de voortgang in Austin, een kleine brand in Fremont, een range-test rondom London en meer....
FSD Beta
Elon liet vandaag in een tweet weten dat het FSD Beta programma in de VS uitgebreid is naar 2000 gebruikers. De volgende update is in april. Dat is dan de reeds eerder door hem aangekondigde update waarbij de neurale netwerken volledig operationeel zijn (real world AI).

Wat opvallend is dat hij aangeeft dat ze ook FSD Beta weer weg kunnen nemen als duidelijk is dat je niet genoeg oplet. Zoals in de "Blik op de week" van verleden week besproken, is de deze fase van implementatie een relatief risicovolle. Het is een beetje "kip/ei". De neurale netwerken hebben zoveel realtime data nodig om beter te worden dat dit alleen maar kan door echte ritten en niet in simulatie. Dit vraagt wel om goed opletten en corrigeren als nodig, ook al gaat het in 99,8% meer dan goed en heb je het idee dat alles kan! Hoe meer data hoe sneller de systemen beter worden. 

Mijn vermoeden is dat ze analyseren of je daadwerkelijk de handen aan het stuur hebt. Als het aantal keren dat je gewaarschuwd wordt boven een bepaalde grens komt, kunnen ze ingrijpen en je uit het beta-programma halen. Er zijn geen aanwijzingen dat hiervoor toch de cabine-camera voor gebruikt wordt.  Maar als er ongelukken gebeuren zullen de beelden van deze camera zeker gebruikt worden. Hier heb je dan toestemming voor gegeven. Er is maar één manier om full self driving te gaan realiseren: met z'n allen de verantwoordelijkheid nemen in deze transitie-periode tot het moment dat Tesla de verantwoordelijkheid van je overneemt en je zelf niet meer kunt ingrijpen. Hopelijk is het een korte periode zonder noemenswaardige incidenten. 
Foto
Software update
Er is weer een software update gesignaleerd (versie 2021.4.12). Nog steeds gaat om een versie met kleine verbeteringen. Dit keer verbandhoudend met rijden onder koude condities. Maar niet duidelijk wat er verder is verbeterd. Eerder werd al opgemerkt dat het regeneratief remmen nu tijdens koude omstandigheden krachtiger is geworden. 
Foto
 Model S Plaid+
Van de vernieuwde Model S verschijnen steeds meer beelden die er op duiden dat de productie begonnen is. Er staan zeker 150 versies buiten de fabriek in Fremont te wachten op transport. Elon liet weten dat er nog veel kleine zaken op te lossen zijn. Maar dat de eerste uitleveringen aan klanten er nu toch echt aan zit te komen. Op een van de drone-beelden is te zien dat de 2 kleine, naar achter kijkende stoelen, weer terug zijn in de Model S (7 zitter als optie?). Tijdens de earningscall over 2020 waar de Model S wordt aangekondigd werd ook aangegeven dat er nog een apart event zou komen om bij alle details stil te staan. Nog geen berichten gezien over dit event, maar ook dat kan niet ver weg meer zijn. 
Foto
De prijs van de Model S Plaid+ is met € 10.000 verhoogd en ook de leveringsdatum is verschoven van late 2021 naar mid-2022. Dat zou voor Europa dan mogelijk gaan over eind 2022. Dat kan niet anders betekenen dat de vraag naar de vernieuwde Model S en zeker de Plaid+ overweldigend is. Eerder werd al duidelijk dat ze in Fremont voor de Model S/X productielijn naar een 2 ploegendienst gaan. 
Starlink niet in S3XY
Met de aanvraag voor een licentie om de Starlink internet ook in rijdende voertuigen te mogen gebruiken kwam meteen het gerucht dat ook Tesla’s op termijn uitgerust gaan worden met deze satelliet internetverbinding. Elon had als eens laten weten dat dit niet de bedoeling is en bevestigde dat deze week nog eens: in stedelijk gebied zijn 5G verbindingen veel sneller en qua dekking veel stabieler. Maar de Starlink verbindingen gaan we wel in vliegtuigen, boten en campers terug zien. En mogelijk in de Tesla Semi. Maar dus voor nu zeker niet in auto’s. 
Productie en kwaliteit China
Er blijven maar positieve berichten komen uit China. Was het eerst de snelheid waarmee Giga Shanghai gebouwd werd, deze week vooral de enorme populariteit van de Model 3 en Y en de uitstekende bouwkwaliteit! Ook de productie-aantallen liggen een stuk hoger dan verwacht. Shanghai zal zorgen voor de beste Q1 productie van Tesla ooit. Ondanks dat de Model S/X productie nagenoeg nihil was en de productie van de Model 3 in Fremont even heeft stilgelegen.
Brand
Er is een brand geweest in Fremont. Een van de twee Giga Pressen heeft vlam gevat. Dan is het wel een voordeel dat deze pers in Fremont letterlijk buiten staat. Nog niet helemaal duidelijk wat de impact op de productie van de Model Y gaat zijn. Maar de berichten lezende valt het allemaal wel mee. 
Giga Texas
Zowel Giga Berlijn als Giga Texas worden in een moordtempo gebouwd. Bijna dagelijkse is er vlog van Terafactory Texas. Mooie van deze vlog is dat hij altijd begint met een samenvatting van de drone-beelden van die dag. De eerste Giga Press met 2 gele robots staat al. Ook onderdelen van de lakstraat worden al geïnstalleerd, terwijl het gebouw nog lang niet af is. Wat een planning en timing.
TSLA
Na een paar weken van koersdalingen, deze week een sterke comeback. Als je Tesla wat langer volgt en wetende dat beurskoersen nu eenmaal bewegen, was dit natuurlijk te verwachten. Je weet helaas nooit vooraf waar de vlaggetjes staan als het gaat over de pieken en dalen van de koers. Het enige dat je zeker kan weten is of het fundament waarop ontwikkelingen en scenario’s zijn gebaseerd, terecht zijn. Dan speelt de factor tijd de grote variabele. De “Tesla-community met aandelen TSLA” zit vol spanning te wachten op de nieuwe prijstargets van Ark Invest. Deze week gaf Cathie Wood al aan dat ze in hun modellen forse veranderingen hebben door gevoegd. Eind maart weten we meer.
 
Een heel belangrijke is het marktaandeel van Tesla in een groeiende EV markt en hiermee dus wat de reactie van het Tesla-marktaandeel is met de komst van concurrentie. Het blijkt dat Tesla haar marktaandeel stabiel kan houden. Dus de komst van nieuwe EV aanbieders gaat niet ten koste van de Tesla-verkopen, maar te kosten van ICE. Een andere is natuurlijk de toename van inkomsten die gerelateerd zijn aan software. Met name de FSD-suite. Het lijkt er op dat met de verdere uitrol van FSD beta deze inkomsten gaan toenemen. Ook de komst van ride-sharing is mogelijk eerder dan verwacht. Heel benieuwd naar de “Golden Goose” van Ark Invest, Dit is het scenario waarin alle verwachtingen gerealiseerd worden. 
Vergelijkende rangetest Model 3 SR+ vs Permance vs Polestar
​Wederom een leuke test van Carwow uit Engeland. Op de buitenring rondom London worden de Model 3 SR+, de Polestar 2 en de Model 3 Performane aan een range-test onderworpen. Ze worden helemaal leeg gereden. Uiteindelijk wordt de voorspelde range vergeleken met de werkelijke range. Spoiler-alert: Tesla wint... Als wilt weten welke versie moet je toch even kijken? 
Airbags
In de laatste Joe Rogan podcast zit een fragment waar Elon praat over de airbags in een Tesla. Het zijn airbags welke op basis van wat bepaalde sensors waarnemen reageert. Bijvoorbeeld of er een kind in de stoel zit, of waar je op de stoel zit, het gewicht, of de gordel om hebt, enz. Hij geeft zelfs aan dat het helpt als de gordel om is, maar ook zonder gordel moeten de airbags je goed beschermen. Nu is dat natuurlijk niet uniek voor Tesla, maar de software die de airbags aanstuurt wordt ook met de over-the-air updates constant bijgewerkt op basis van de laatste inzichten. Klik hier voor het fragment in de podcast.
Hoogspanningskabels
Wederom een interessante vlog van Prof. John Kelly. Recent had hij bijdrage over de motor van de Tesla, dit keer duikt hij in de Power Electronics, de dik 22 meter aan hoogspanningskabels en hoogspanning electronica aan boort van een Model S P100D.  
0 Reacties

Blik op de week (#9)

6/3/2021

0 Reacties

 
​In deze blik op de week nogmaals aandacht voor FSD, uiteraard de stormachtige week voor het aandeel TSLA,  een aankomende recall, nieuwe mogelijkheden in je account, en meer….
​Auto toevoegen aan je account
Deze week heeft je persoonlijke tesla-account een update gehad. Je kan nu eenvoudig zelf een tweedehands gekochte Tesla aan je account toevoegen. Uiteraard heb je specifieke informatie over het voertuig nodig om te claimen dat hij van jou is. Je kan immers daarna via de app de auto bedienen.
Foto
Recall
Er zit een recall aan te komen van de Model 3 en Y met de warmtepomp. Een sensor schijnt niet helemaal goed te werken. Zou het in eerste instantie alleen gaan over een reparatie onder garantie bij het melden van de foutieve werking, schijnt het toch een recall te worden. 
Foto
TSLA
Net als ieder jaar heeft ook dit jaar het aandeel TSLA weer een flinke dip! Voor de een cadeautje (want er kan bijgekocht worden), voor de ander slaat de schrik toe! Rob Maurer van Telsa Daily heeft een mooie podcast gemaakt met een realistisch toekomstblik op de autokant van Tesla. Zeker de moeite waard om te kijken. 
Misverstand over verkoopaantallen
​Er is altijd het hardnekkig misverstand als het gaat over de verkoopaantallen van Tesla. Tesla verkoopt alles wat ze kunnen maken. De vraag is wereldwijd vele malen groter dan ze kunnen produceren. Europa is nog lastig voor Tesla. Ze produceren hier immers nog niet. Dus zijn er maar paar scheepsladingen per kwartaal mogelijk gelet op de transporttijd. Om in Nederland in januari te leveren moet de productie van eind november op de boot, terwijl ze die auto's in de VS allemaal voor 31-12 op kenteken kunnen hebben. Dus in januari wordt bijna niets op kenteken gezet in Europa. Als je dan gaat roepen in februari dat de verkoopaantallen van Tesla in januari in elkaar zijn gestort of dat een ander merk klanten van Tesla wegsnoept, dan heb je het niet begrepen.  
 
Jaarlijks worden er ongeveer 70 miljoen auto’s verkocht. Nog geen 5% hiervan is volledig elektrisch. Het is voor Tesla onmogelijk om een groter marktaandeel te hebben (te behouden) dan uiteindelijk circa 20%, omdat ze gewoonweg niet zoveel auto’s kunnen produceren. Ze staan op maximale groeistand, met Giga Berlijn en Giga Texax in aanbouw. Giga Shanghai en Giga Fremont zijn aan het uitbreiden en de geluiden zijn er dat in de UK en India een Giga gebouwd gaat worden. Stel als in 2025 30% van de wereldwijde autoverkoop EV zou zijn. Dat zijn 21.000.000 auto’s. Tesla maakte in 2020 500.000 auto. Met 50% productiegroei per jaar is dit in 2025 3,8 miljoen auto’s. Dat is 18% marktaandeel. Dus ja, 80% van alle EV’s die verkocht worden zijn geen Tesla’s! Dus helemaal prima dat de bestaande autobouwers met EV’s komen. Hoe meer hoe beter en dus hoe sneller de transitie naar duurzame mobiliteit! Was dat nu net niet de missie van Tesla? 
Model 3 uit China vs Fremont
In onderstaande vlog wordt een rechts gestuurde Model 3 2021 uit Shanghai in detail vergeleken met een Model 3 uit Fremont. Ze hebben ook 2019 en 2020 modellen staan en laten zo mooi de verschillen zien tussen de verschillende auto’s.
FSD vs Waymo: Tesla volgt een andere route!
Tesla is een van de bedrijven in een race naar autonoom rijden. Alleen hun aanpak is compleet verschillend ten opzichte van alle andere bedrijven. Sterker nog, in dit artikel, dat gaat over de top 16 bedrijven in de race naar autonomy, wordt Tesla niet eens genoemd. Ook in dit artikel is er niet heel veel lof voor aanpak van Tesla. Een van de redenen waarom Tesla niet hoog scoort in allerlei vergelijkingen, of zelfs niet eens genoemd wordt, is dat Elon in het ontwikkelen van de noodzakelijke hard- en software niet de route volgt van level 1 t/m 5. In zijn aanpak zijn er 3 niveau's en 3 fasen. 
De drie niveau's die Tesla hanteert zijn:
  • low-speed autonomy: geïmplementeerd met Smart Summon (in de VS). Het betreft het rijden op een parkeerplaats. Binnenkort ook Smart Parking. In beide gevallen nu nog met supervisie op afstand. 
  • intermediate-speed autonomy: dit niveau is nu vol in ontwikkeling, onder andere met het herkennen van stoplichten en verkeersborden. Eigenlijk alles wat nodig is om veilig autonoom te rijden buiten de snelweg.
  • high-speed autonomy: is feitelijk geïmplementeerd met alles wat nodig is om op de snelweg met Navigate-on-autopilot (NoA) te kunnen rijden.
Alle drie de niveau's moeten uiteindelijk vlekkeloos werken om volledig autonoom te kunnen rijden. Om dit realiseren hanteert Elon 3 ontwikkelfasen. 
Fase 1 is dat technisch alles klaar is: feature complete. De hardware zit in (nagenoeg) alle Tesla’s. En met het in gebruik nemen van DOJO is ook aan de kant van “het moederschip” de hardware feature complete. De software, met zijn visualisaties, e.d. is ook beschikbaar. Nu moeten alle neurale netwerken nog volledig beschikbaar komen. Volgens Elon zijn ze dichtbij. Alleen, dat zei hij in 2019 en 2020 ook. En dat wordt nog wel eens tegen hem gebruikt! Het grote verschil anno 2021 is wel dat we sinds de Beta release van de FSD aan een beperkt aantal gebruikers in de VS (Q4 2020), nu ook echt kunnen zien dat FSD beta totaal wat anders is dan dat wij in onze Tesla’s hebben (autopilot). De feature complete fase zal dit jaar zeker gerealiseerd worden liet Elon recent weten. En dan komt heel kort fase 2. 
Fase 2 is een fase waarin in 99,5% van de situaties FSD beter is dan de gemiddeld bestuurder. Veel beter zelfs! Alleen de kans dat je een situatie tegenkomt waarin je zelf beter zou reageren is niet geheel uit te sluiten. Je moet dus, ondanks dat je denkt dat je zelf wat anders kan gaan doen, toch goed blijven opletten. Tesla heeft niet heel veel systemen ingebouwd om je bij de les te houden. Het gaat immers maar om een korte periode. De camera in de auto gaat in combinatie met slimme software niet gebruikt worden om te monitoren of je aan het opletten bent. Cruise van GM doet dit bijvoorbeeld wel. 
 
Probleem is dat in de korte 2e fase de kans aanwezig is dat er ongelukken gebeuren welke uit hun verband gehaald gaan worden. Dat er wekelijks mensen om het leven komen door appende of dronken bestuurders die op de andere weghelft terechtkomen, haalt de krant al niet meer. Maar een zelfrijdende auto die iemand doodrijdt in een situatie waar een menselijke bestuurder waarschijnlijk ook in de fout was gegaan, zal uitvergroot worden en leiden tot publieke verontwaardiging! En hiermee overheden terughoudend. Terwijl als mensen (grotendeels) niet meer zelf rijden, het aantal dodelijke ongelukken nagenoeg naar nul gaat! Dus een veel grotere impact dan alle veiligheidsmaatregelen tot nu toe bij elkaar (ABS, airbags, autogordels, e.d.).
 
Het is dus echt zaak dat Tesla fase 2 goed gecontroleerd laat gebeuren. En hier is DOJO voor nodig. Dojo is de AI-training supercomputer om van steeds meer op FSD-rijdende Tesla’s (al dan niet in shadow-mode) de data (360 graden video) binnen te krijgen, te labelen, de neurale netwerken te trainen en om de paar dagen iedere Tesla op de wereld te laten leren van de miljoenen kilometers wereldwijd. En dat continu herhalen met steeds meer data. Ik denk dat met onderstaande tweet Elon doelt op dat DOJO nu in het proces gebracht wordt van de updates en dat hiermee het datalabelen op videolevel geïntegreerd gaat worden.

De komende weken wordt het aantal deelnemers aan FSD beta fors uitgebreid, Van 1.000 naar 2.000 met Versie 8.2 en naar mogelijk 20.000 met versie 8.3. Allemaal in de VS! Dat gaat zoveel data opleveren, in combinatie met DOJO, dat fase 2 daarmee in de loop van dit jaar zeker gaat gebeuren. Later in het jaar hopelijk ook FSD Beta naar Europa! Maar Elon is wat terughoudend als het over de wetgeving gaat in Europa. Maar er is beweging!
Foto
Cathie Wood van Ark Invest is ervan overtuigd dat Tesla dit jaar met een ride-hailing netwerk gaat komen. Een robotaxi-service met nog een persoon achter het stuur (toezichthouder ivm fase 2) om ervaring op te doen met alle andere technologie welke nodig is voor een robotaxi-netwerk. Denk aan een goed werkende app om je rit te bestellen en te beoordelen, af te rekenen en aanvullende services (als een film kijken) af te nemen. 
 
En dan komt fase 3: de legalisering door de overheid. Ook dat gaat dit jaar gebeuren. Niet in Nederland of Europa en niet in alle situaties, maar er gaat 100% zeker een staat of een land zijn waar in bepaalde situaties en/of bepaalde gebieden autonoom gereden mag worden. Zeker een ride-hailing met een toezichthouder in de auto! Maar denk ook aan een situatie waar je op de snelweg niet meer zelf kan sturen. Of een deel van een stad waar Tesla robotaxi's mogen rijden. Tesla Insurance is dan bijvoorbeeld wel een randvoorwaarde. Want wie is aansprakelijk als de Tesla software ergens tegenaan knalt?
 
In mijn optiek laat onderstaand filmpje, waarin een Tesla met FSD en Waymo dezelfde route rijden, precies zien wat er aan de hand is. Beide rijden zonder een interventie van A naar B. Alleen de Tesla is 3 minuten sneller. Het gaat niet zozeer over die snellere tijd, maar de reden waarom Tesla sneller is. Waymo kiest een voor Waymo veilige route, met veel rotondes en afslagen naar rechts. Tesla rijdt de route zoals een mens hem ook zou rijden. Dus inclusief de moeilijke linksaf afslagen. Want dan heb je te maken met verkeer van links en van rechts! Daarnaast kan Tesla overal rijden en Waymo alleen op die plaatsen waar Ultra-HD kaarten van zijn en alles wat je tegen kan komen beperkt is tot hun gelabelde dataset. Bij Tesla is dit natuurlijk ook, alleen hun data-set in door de miljarden gereden kilometers en door DOJO gelabeld, vele malen uitgebreider. ​​
Interview directeur Giga Shanghai
In onderstaande video geeft de directeur van Giga Shanghai een paar aardige insights. Met name wat Tesla een interessante werkgever maakt komt aan bod. Een bonus voor Tesla-medewekers die een Tesla kopen is dat ze FSD gratis krijgen! Slim!
0 Reacties

    Archieven

    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019

    Categorieën

    Alles
    Algemeen

    RSS-feed

About

Blik op de week

Tesla blogs

Tesla kopen

Tesla bezitten

Copyright © 2022
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • FSD wel of niet kopen?
    • Verwachtingen 2022
    • Positie van Tesla in de Mobiliteitstransitie
    • Tesla Senior
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Model Y uit Berlijn
    • Model 3 uit Berlijn
    • Cybertruck Europa
    • FSD wel of niet kopen?
    • Alles over rijbereik en laden
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring met 3 jaar Tesla
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires