TESLAMAGAZINE
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • Onvermijdelijke transformatie
    • Verwachtingen 2025
    • Vierluik Robotaxi-event (I)
    • FSD Supervised Nederland
  • Tesla Auto
    • Tesla kopen >
      • Hoe bestellen?
      • Waarom een Tesla?
      • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
      • Welke Tesla modellen zijn er?
      • Welke uitvoeringen zijn er?
      • Compacte Tesla
      • Model Y uit Berlijn
      • Model 3
      • Model 3 of Model Y?
      • Model S en X
      • Cybertruck (Europa)
      • Alles over FSD (un)Supervised
      • Alles over rijbereik en laden
      • De aflevering
      • Tweedehands Tesla
    • Tesla bezitten >
      • Mijn verbruik
      • De besparingen met een Tesla
      • Mijn ervaring met 5 jaar Tesla
      • Rijden in de seizoenen
      • Verzekering en overheid
      • Top 10 kenmerken Model 3/Y
      • Tips, trics en techniek
      • Accessoires
  • Tesla Robotics & AI
    • Cybercab
    • Tesla Optimus
  • Tesla Energy

Model Y
(uit Berlijn)

Laatste update: 20 april 2025
Afbeelding
Op deze pagina alle informatie over (rationeel gezien) de beste Mid-Size SUV die te koop is, zeker in zijn prijsklasse. Vanaf eind Q1 2025 gaat het over de tweede generatie van de Model Y. De Model Y is niet voor niets al twee jaar de best verkochte auto wereldwijd en dan niet alleen van de Battery Electric Vehicles (BEV)! Ook qua efficiency en veiligheid absoluut op nummer 1.

Gebouwd in de modernste autofabriek van Europa. Van de gebruikte onderdelen wordt 92% gemaakt in Europa! Naadloos geïntegreerd in een eigen Europees dekkend Supercharger netwerk. Alle hardware aan boord om met toekomstige software-upgrades te transformeren tot een zelfrijdend voertuig. De Model Y is in vele opzichten een unieke auto. Tesla is ook een uniek merk, dat je wel een beetje moet begrijpen wil je er nog meer van genieten. Op deze pagina alles wat je moet weten over de Tesla Model Y. Meer over Tesla, en vooral ook wanneer geen Tesla moet kopen, is hier te vinden

​De Model Y komt uit Berlijn
De Model Y wordt op meerdere plaatsen in de wereld gebouwd, namelijk in Fremont (VS), Texas (VS), Shanghai (China) en Berlijn (Duitsland). De VS productie van de Model Y komt niet naar Europa. In eerste instantie kwam de Model Y voor Europa uit Giga Shanghai (China). Maar nu komt de Model Y voor de Europese markt alleen nog maar uit Giga Berlijn-Brandenburg.   

Foto
Foto
Picture
De allerbelangrijkste functionaliteit en mogelijk wel het meest essentiële element bij een aankoopbeslissing: de auto heeft standaard alle hardware aan boord voor volledig zelfrijdende besturing. Dat maakt de auto future proof, zeker bij een privé aankoop. Autopilot met de geavanceerde ADAS-systemen, is inbegrepen. Je kan softwarematig, ook achteraf, nog upgraden naar Enhanced Autopilot of Full Self Driving.

​De laatste generatie van de Model Y heeft nu ook een camera in de voorbumper! Hij heeft ook autoshift, dus geen bedieningshendel meer voor de rijrichting. Dat gaat automatisch of via het scherm. Wel weer een richtingaanwijzer in plaats van knoppen op het stuur zoals bij de Model 3, S en X. Nu nog meer comfort met 
geventileerde stoelen en een tweede scherm achter. 
Een niet te onderschatten bonus is het toegang tot het Europees dekkend Supercharger netwerk, met per locatie een fors aantal laadpalen. Dat laatste is iets wat andere netwerken gewoonweg op de meeste plaatsen niet te bieden hebben. Vaak zijn er 8, 16, 24 of zelfs nog meer laadpalen. 

Dan hebben we het nog niet over de relatief lage prijs per kW, de laadsnelheden, de integratie met de software in de auto (bijv. laadstops zitten in de navigatieroute) en de accu wordt voorverwarmd. De eenvoud van het starten van het laden, zonder laadpassen of andere aanmeldingsprocedures. Steeds meer locaties worden aangepast om laden met een aanhanger aangekoppeld te vergemakkelijken. Je kan deze speciaal selecteren in de laadopties. Kortom, zorgeloos rijden over lange afstanden.
De Model Y is een begerenswaardige alleskunner
In 2023 en 2024 was de Model Y de best verkopende auto in de wereld. Hij is qua aandrijflijn in meerdere varianten te verkrijgen (RWD/AWD). Allemaal in 5-zits configuratie, waarbij de Long Range (op termijn) ook weer als 7 zit besteld kon worden. De Performance variant wordt later in 2025 aan het assortiment toegevoegd.

Bij Tesla geen lage vanaf prijzen en dan nog fors wat opties moeten toevoegen voor comfort en luxe. Nagenoeg alles wat je wenst (en meer) zit er standaard op, in alle uitvoeringen! De bouwkwaliteit is op het niveau van de grote Duitse merken gekomen en zelfs voorbij. Het interieur heeft een premium uitstraling, maar dan zonder alle knopjes en opsmuk. Gewoon strak gebouwd, opgeruimd interieur en voorzien van een razendsnel multifunctioneel display. Je gaat dit ontwerp pas echt waarderen als je het niet meer hebt! 
​
De efficiency van de aandrijflijn (accupakket en motoren) is bij Tesla toonaangevend. Een warmtepomp is standaard. Het verbruik per kilometer is extreem laag! Resulterend in lage kosten en een grotere rijbereik met een vaak kleinere accu dan concurrenten.  Nagenoeg alle mobiliteitswensen kunnen worden ingevuld. Ongekende prestaties door het altijd aanwezige koppel. Sommige uitvoeringen gaan richting of net onder de 4 seconden naar de 100 km/u. Topsnelheid van 200 km/u of hoger.

Gemiddeld iedere twee weken een gratis over-the-air software-update met verbeteringen, nieuwe functionaliteiten en/of kaartupdates. Zo blijft de auto actueel zonder bijkomende kosten. Er zijn ook geen kosten voor periodiek onderhoud. Want er zijn geen intervallen met dure onderhoudsbeurten. Alleen als er buiten de garantie iets stuk gaat of het vervangen van onderdelen die slijten (zoals ruitenwissers of banden) zijn er extra kosten.

Y pic.twitter.com/Dnr4IxVujb

— Tesla (@Tesla) January 24, 2025

Model Y had a glow up

The first indirect reflective body-panel taillight of its kind pic.twitter.com/rTUvUIZK8J

— Tesla (@Tesla) January 30, 2025
Afbeelding

De grootste verschillen tussen de eerste en tweede generatie
De eerste generatie Model Y is ontstaan uit de ervaringen met de eerste Model 3. De Model Y zoals deze tot begin 2025 geproduceerd werd, was direct een dijk van een auto. Niet heel veel aan op te merken. Doordat Tesla niet met modeljaren werkt in de traditionele zin, worden verbeteringen direct doorgevoerd. In latere versies gaf het onderstel meer comfort, werd er een hoedenplak toegevoegd en nog tientallen andere kleine verbeteringen in de hardware. De software-updates komen gemiddeld om de twee weken.

De tweede generatie Model Y zet nog wat stappen vooruit qua design, comfort en efficiency. Maar er werden geen grote technologische veranderingen doorgevoerd. Dus geen overstap naar een 48 volt architectuur, drive by wire en dergelijke. Wel stilistische aanpassingen en meer comfort voor de passagiers. Zo heeft de Model Y geventileerde stoelen voor, een tweede scherm achter, elektrisch neer- en opklapbare achterbank, een nog betere geluidsinstallatie in de LR AWD, betere geluidisolatie, betere warmte isolatie van het panoramadak, sfeerverlichting, handsfree openen van de achterklep, e.d. Stuurverwarming, stoelverwarming voor en achter, elektrisch bedienbare achterklep, keyless entry m.b.v. smartphone, dogmode, sentry, kampeermode of op afstand ontdooien en dergelijke zat er al allemaal op en is uiteraard gebleven.  
Welke uitvoering moet ik kiezen?
Dat is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. En vooral persoonlijk! In mijn optiek is het meest belangrijk dat je helder hebt hoe je feitelijk de auto gaat gebruiken. Hoe ziet qua kilometers je woon/werk verkeer er uit, vrije tijd gebruik, rij je vaker lange stukken op de snelweg, hoe vaak gaat de caravan mee, enz? Neem hierbij ook jou laadmogelijkheden mee! Kan je thuis of op het werk laden? Ben je afhankelijk van een openbare laadpaal in de wijk? Ken dus goed je eigen feitelijk gebruik en de laadopties! 

Zet dat af tegen het beschikbaar rijbereik van de uitvoering die je voor ogen hebt bij winterse omstandigheden, hogere snelheden op de snelweg en/of zwaardere belasting. Pak hiertoe 70% van de WLTP. Bij een RDW met een WLTP van 500 km is dit 350 km. Pak daar 80% van omdat je ergens tussen de 10%-90% of 20%-100% beweegt. Je rijdt niet helemaal leeg en bent ook vaak niet 100% vol. Dus grofweg 280 km reëel beschikbaar rijbereik onder echt slechte (winterse) omstandigheden voor de Model Y RDW. Je weet dan of en hoe vaak je hier overheen gaat bij een lange trip of hoeveel dagen je zonder laden kan doorkomen. Vraag je reëel af of het onderweg moeten bijladen (laadsessie van 20-25 min bij een snellader) in die situaties dan een probleem is! Kan je (dagelijks) thuis en/of je bestemming laden? Op basis van deze afwegingen kan je een onderbouwde afweging maken tussen RWD of een Long Range RWD/AWD. Een Long Range RWD heeft je circa 100 km meer rijbereik. Meer over laden en rijbereik is hier te vinden.
Picture
Een tweede aspect is natuurlijk het (lease)budget en wat is het je waard. "Het" kan zijn het extra rijbereik, de betere prestaties qua acceleratie/koppel, een hogere topsnelheid, trackmodus, sportievere looks, vierwielaandrijving, uitgebreidere geluidsinstallatie e.d.? De rijke uitrusting is in alle uitvoeringen nagenoeg hetzelfde, dat scheelt! Alle exterieur kleuren, wit of zwart interieur en/of trekhaak kunnen gekozen worden bij alle varianten. Er is ook een 20 inch velg beschikbaar.

Waarschijnlijk volgt er lager nog een performance versie. Deze levert dan iets van het rijbereik in voor nog betere prestaties. Of hij net als de Model 3 extra onderscheidend wordt is even afwachten.
​
Een derde aspect is of je een deel van je budget nu al wilt inzetten voor de aanschaf van Enhanced Autopilot (EAP) of volledig zelfrijdende besturing (FSD). FSD kost op alle uitvoeringen nu € 7.500 extra. Mogelijk in de nabije toekomst (veel) meer. Over de afwegingen welke hierbij kunnen horen heb ik een aparte pagina gemaakt.
De keuze van de uitvoering is eindelijk heel persoonlijk! Het is een mix van ratio, emotie en de beschikbare middelen. Hieronder toch maar wat overwegingen. Zonder garanties dat die ook voor jou gelden!
RWD meestal de beste keuze
Weet dat over het algemeen voor het merendeel van de kopers het rijbereik van de RWD ruim voldoende is gelet op het gemiddeld autogebruik in Nederland en België. De RWD heeft een LFP batterij die prima tot 100% geladen kan worden (zie hieronder). De beschikbaarheid van laadinfrastructuur (thuis, openbaar, snelladers) is in veel gevallen ook geen reden om te moeten kiezen voor een Long Range. Toch kan het in sommige situaties handig zijn om fors wat meer rijbereik te hebben, bijvoorbeeld bij een stevige rijstijl of veel lange stukken op de snelweg. 

Wanneer een AWD Long Range?
Het verschil tussen een RWD en AWD Long Range (naast meer rijbereik) wordt gemaakt met de beschikbare trekkracht (koppel), de betere tractie door AWD en de veel snellere acceleratie. Heb je dat nodig? Meestal niet. Is dat leuk? Vaak wel! De Long Range is zowel qua aanschafprijs als specificaties een mooi compromis tussen de RWD en de Performance. En gaat het echt alleen om meer rijbereik en niet de prestaties en de vierwielaandrijving, dan is er ook nog altijd de RWD Long Range. Een echte kilometervreter!. De AWD LR heeft de premium geluidsinstallatie en alcantara bekleding in de deur als extra.
En een performance?
Ga je bij de AWD Long Range voor de 20 inch wielen en koop je hier na levering softwarematig de acceleratie-boost bij dan ben je nog "maar" circa een tweeduizend euro af van de Performance. Die heeft dan voor dat geld nog een carbon spoiler, nog iets betere prestaties, via de software een trackmode, een verlaagd en sportief/hard onderstel, 21 inch wielen en performance pedalen. Wil je gewoon een bloedsnelle Mid-SUV en bij het stoplicht de meeste sportauto's achter je laten? Dan is de Performance een goede keuze.

Picture

Reviews en vergelijkende tests
Er staan heel wat reviews en vergelijkende tests op internet. Natuurlijk leuk om te bekijken. Niet altijd allemaal even objectief of nog actueel. Het kopen van een auto is nu eenmaal ook veel emotie en over smaakt valt niet twisten. Bepaal zelf wat je wel en niet belangrijk vindt. Hieronder een voorbeeld van een redelijk objectieve review van de Model Y AWD en een (soms wat flauwe) vergelijkende test met een Toyota. Een recente test van het Zwitserse Mobility Insider maakt wel erg pijnlijk (voor Audi en Ford) hoe ver de voorsprong van Tesla is. Zeker qua efficiency. En wat een prijsverschil!!
Let op bij oudere reviews en bij bepaalde autobladen
Kloppen de argumenten die aangedragen worden wel? Wat bij een review van een Tesla bijna nooit genoemd is dat het de veiligste auto is. En wat mogelijk in toekomst echt het verschil zou kunnen maken, de volledig zelfrijdende besturing, komt bijna nooit aan bod en vaak geassocieerd met een nu soms matig functionerend Tesla Vision systeem (zie hierna)! Maar als je privé koopt is mijn advies je echt te verdiepen in de visie en aanpak van Tesla op weg naar zelfrijdende besturing. Een auto privé kopen zonder de hardware voor toekomstige FSD toepassingen aan boort, kan je later parten gaan spelen. Of je nu al de software-upgrade moet kopen is een ander verhaal. En komen op termijn ook abonnementsvormen. Klik op onderstaande banner voor informatie over Full Self Driving.
Picture
Bij oudere reviews van een Model Y komt regelmatig het toen nog harde bonkerige onderstel als een negatief punt aan bod. Tesla heeft geluisterd en inmiddels is het onderstel aangepast. Sinds die tijd hoor je dit inderdaad niet meer terug. Ook het ontbreken van een hoedenplank werd vaak als kritiekpunt genoemd. Ook deze wordt inmiddels standaard gemonteerd.

De Tesla's uit de VS, zoals de eerste jaren van de Model 3, zijn berucht om hun niet altijd secuur geplaatste carrosseriedelen, met panelgaps tot gevolg. Werd wel achteraf opgelost, maar toch. In combinatie met toen soms wat matige kwaliteit van de lak blijft dat imago Tesla achtervolgen. Auto's gebouwd in China en Duitsland kennen deze problemen feitelijk niet meer. Strak gebouwd en prima in de lak.

Tesla Vision
Een ander punt dat regelmatig terugkomt is het ontbreken van parkeersensoren, alsmede het feit dat ook de ruitenwissers het zonder sensoren moeten doen. Weet dat radar voor afstandsmetingen (cruisecontrol) inmiddels ook uit de auto is verdwenen. Tesla Vision is de technologie die ongekende functionaliteiten moet gaan brengen. Nog niet alles werkt nu perfect, maar uiteindelijk moet dit op camerabeelden gebaseerd systeem foutloos gaan werken, beter dan met sensoren en/of radar. Hieronder voorbeelden van High Fidelity Park assist zoals Tesla hun parkeren gebaseerd op Tesla Vision noemt. 
Goed om op de hoogte te zijn van het bestaan van deze revolutionaire technologie, de ontwikkeling ervan en vooral te begrijpen waarom Tesla deze keuzes maakt en dus zaken als parksensoren weg laat. Meer informatie te vinden door op het onderstaand plaatje te klikken. Wil je dit "gedoe" allemaal niet en gewoon een regensensor, parkeersensoren en dergelijke dan moet je niet bij Tesla zijn.
Foto
Klik op het plaatje voor meer informatie over Tesla Vision.
Is er dan geen kritiek op de Model Y?
Zeker wel! Er is geen Apple Carplay of de Google variant beschikbaar is. Wil je dit perse, dan moet je Tesla aan je voorbij laten gaan. In principe is Tesla's software superieur. Apple Music, Apple Podcast, Spotity, Youtube, Netflix zijn gewoon beschikbaar. Agenda en berichten zijn ook te integreren. Maar je mist wel de mogelijkheid om meer apps te installeren zoals Waze, Flitsmeister, een weerapp, ed. De navigatiesoftware signaleert wel trajectcontroles, flitspalen en geeft andere waarschuwingen. En ook informatie over het weer. De bedoeling is dat live fleetdata wordt. Daarnaast is het wachten op een Tesla app-store. Gaat er zeker een keer komen is de verwachting, maar deze is er nu nog niet.

Standaard is bij Tesla niet synoniem aan een kale uitvoering. Er zijn echter geen interieuropties te kiezen, anders dan een wit of zwat interieur. Nu zit nagenoeg alles wel op de Model Y, maar er is niets extra's te kiezen. Zoals stoelmassage of luchtvering.

Een ander punt van kritiek kunnen de fluctuerende prijzen zijn. Soms gaat er een paar duizend euro vanaf. Dan komt er weer wat bij. Prijzen zijn de afgelopen jaren (post-corona) eerst fors gestegen en daarna weer fors gedaald. De trend is wel dat de auto's goedkoper worden. De extra prijzen voor de kleuren fluctueren ook. Enhanced Autopilot en FSD is nu al een tijdje stabiel, maar de verwachting is dat als de beloofde functionaliteiten echt komen, de prijzen dan gaan stijgen (zoals in de VS). 
Tesla ontwerpt zijn auto's vanuit de filosofie dat de beste input, geen input is. Alles moet als "vanzelf" werken door de kunstmatige intelligentie (AI). In- en uitschakelen van de ruitenwissers, groot licht en stoelverwarming zijn drie voorbeelden van functies welke automatisch werken. Dat gaat vaak goed, maar niet altijd. Sommige mensen blijven zich hieraan storen. Dit proces van het overnemen van de bediening gaat steeds verder. De bedieningshendels achter het stuur gaan verdwijnen. De Model Y is de enige auto die de bedieningshendel voor de richtingaanwijzer behouden heeft. Bij alle nieuwe Tesla's kiest de software zelf de rijrichting. Wil je toch achteruit in plaats van vooruit, moet je het systeem via het scherm "overrulen".  

De snelheid en andere functies kan je prima aflezen op het centrale scherm. In een zelfrijdende toekomst allemaal niet meer relevant. Dus geen klokkenwinkel voor de neus of de modernere variant een Head Up display! Het dashboardkastje heeft geen fysieke knop, maar gaat open via een virtuele knop. Wordt vaak als onlogisch gezien. Maar doordat het een elektronische knop is, kan hij voorzien worden van een pincode zodat hij in de valetmode of bij een robotaxi-inzet gesloten blijft! Wat door de een als kritiekpunten gezien wordt, is bij Tesla vaak een bewuste keuze gebaseerd op hun toekomstvisie.

Zeven zitter
De zeven zitter uitvoering van de Model Y was bij het vorige model alleen beschikbaar in de Long Range AWD-versie. Er is dus een derde zitrij, goed voor 2 inzittenden. Kinderen zullen hier prima kunnen vertoeven. De 7-zitsoptie kent een meerprijs van € 2.500.  

Of de vernieuwde Model Y ook een zevenzits variant krijgt is nog niet bekend

Foto
Foto
Wanneer komen er nieuwe hardware updates?
Het is bij Tesla moeilijk te zeggen wanneer er een nieuwe hardware update in de auto zit. Ze wachten niet met updates op modeljaren. Ze voeren meerdere verbetering per week door. Vaak onderhuids en niet altijd voor de consument zichtbaar en/of leidend tot nieuwe functionaliteiten.

​Wat wel op basis van de historie gezegd kan worden is dat een item welke voor het eerst in een model uit Shanghai gesignaleerd is, uiteindelijk ook zo geproduceerd gaat worden in Berlijn. Of andersom. En natuurlijk ook in Fremont en Austin. Er zit ook meestal niet heel veel tijd tussen.

Wat op het moment van bestellen op de Tesla-website staat is leidend. Soms heb je geluk en krijg je een auto met nieuwe hardware die er niet op stond bij het bestellen.

Wanneer je moet bestellen of, als het kan, de feitelijke levering uitstelt, ligt ook een beetje waar je zelf op wilt wachten. De kleine hardware-updates zijn continu en het is lastig hierop te anticiperen. 
Welke batterij heeft mijn Model Y?
Tesla communiceert niet openlijk over de capaciteit van de hoogspanningsbatterij in de Model Y. Simpelweg RWD of Long Range als aanduiding in combinatie met het WLTP bereik. Ook over het type batterij qua vormfactor en/of chemische samenstelling wordt niet openlijk gecommuniceerd. Bovendien werkt Tesla met verschillende toeleveranciers. Niet alle fabrieken hebben dezelfde leveranciers. En niet alle modellen gebruiken hetzelfde type batterijen.

Feitelijk voor ons als consument niet zo interessant. Anders dan dat de LFP batterij (in de RWD) iets andere eisen stelt aan het laadgedrag. Deze moet je 1x per week tot 100% opladen om degradatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij de andere chemische samenstellingen liever niet tot 100% of alleen al je direct daarna aan je rit begint.

Wil je toch alles over batterij in je (toekomstige) Model Y weten, zoek dan in onderstaande database.
Picture

Tweedehands Model Y?
Alle informatie over een tweedehands Tesla is te vinden op onderstaande pagina. ​Als een tweedehands Model Y koopt en wilt weten of het een Berlijn of China versie is kan je hier met invoering van het VIN-nummer opzoeken waar hij geproduceerd is (XP7=Giga Berlijn/LWR=Giga Shanghai).
Picture

About

Blik op de week

 Blogs

Tesla Auto

Tesla Robotics&AI

Tesla Energy

Copyright © 2025
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • Onvermijdelijke transformatie
    • Verwachtingen 2025
    • Vierluik Robotaxi-event (I)
    • FSD Supervised Nederland
  • Tesla Auto
    • Tesla kopen >
      • Hoe bestellen?
      • Waarom een Tesla?
      • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
      • Welke Tesla modellen zijn er?
      • Welke uitvoeringen zijn er?
      • Compacte Tesla
      • Model Y uit Berlijn
      • Model 3
      • Model 3 of Model Y?
      • Model S en X
      • Cybertruck (Europa)
      • Alles over FSD (un)Supervised
      • Alles over rijbereik en laden
      • De aflevering
      • Tweedehands Tesla
    • Tesla bezitten >
      • Mijn verbruik
      • De besparingen met een Tesla
      • Mijn ervaring met 5 jaar Tesla
      • Rijden in de seizoenen
      • Verzekering en overheid
      • Top 10 kenmerken Model 3/Y
      • Tips, trics en techniek
      • Accessoires
  • Tesla Robotics & AI
    • Cybercab
    • Tesla Optimus
  • Tesla Energy