laatste update: 12 juni 2023
De mooiste quote die ik hoorde over de manier van afleveren van Tesla: "Een bloemetje is leuk, maar geeft mij eerder het gevoel dat ik te veel heb betaald. Ik kom hier niet voor persoonlijk contact, maar om een auto te halen!" (AD.nl)
Aflevering voorbereiden
|
Afhalen in Tilburg |
Zoals in het hele leven, geldt ook bij Tesla: Geduld is een schone zaak. Tijdens het bestellen zie je een verwachte leveringsdatum. Je moet dus gewoon rustig blijven wachten dat je in deze periode bent. Is je auto via een leasemaatschappij besteld, dan geeft de leasemaatschappij je mailadres door aan Tesla. Je krijgt op enig moment (tot 3 weken) een bericht dat je Tesla-account is aangemaakt en dat je een wachtwoord moet aanmaken. Je ziet dan je bestelde Tesla in je account!
Tesla bouwt niet op bestelling. De vraag naar Tesla's is groter dan de huidige productiecapaciteit. Ze bouwen in batches om de productiecapaciteit te maximeren. Daarom zijn er maar een beperkt aantal opties af fabriek. Voordeel voor de consument is dat bijna alles standaard aanwezig. Geen instapmodellen! Er komen zowel vanuit Shanghai (Model 3/Y) als Fremont (Model S/X) een aantal boten met verschillende versies, kleuren en uitvoeringen richting Europa. Klik hier voor meer info over de boten op weg naar Zeebrugge. Giga Berlijn produceert voorlopig alleen de Model Y. Deze komen per weg (en per spoor) richting afleveringscentra. Geavanceerde software maakt een (voor Tesla) optimale match tussen onder meer productie, logistiek, land en de geplaatste bestellingen. De medewerkers in het service center hebben geen extra informatie over de levering. Ze zien dezelfde data als de consument: datum van bestelling en de verwachte leveringsdatum. Ze kunnen dat niet beïnvloeden! Wat ze wel kunnen zien is of er een voorraadmodel is. Soms komt het voor dat een bestelling geannuleerd wordt en/of dat demomodellen verkocht worden. Sneller beslissers kunnen dan hun slag slaan. Tijdens het transport (nog voordat de boot de haven binnengelopen is) wordt de auto van een VIN-nummer voorzien en gekoppeld aan een bestelling. Als dit proces verwerkt is, zie je VIN-nummer in je account. Op enig moment krijg je een SMS, telefoontje of mailtje dat je auto aan je bestelnummer is gekoppeld! Je voorkeur van communiceren geef je aan in je account. Mijn tip: als je niet kunt wachten dat je bericht krijgt dat er VIN-nummer gekoppeld is aan je bestelling, is er trucje om te checken of dit toch al gebeurd is, maar nog niet zichtbaar in je account. Download via Google Chrome de Tesla VIN Finder. Log daarna in met je tesla account en hij laat zien of je account een VIN nummer gekoppeld heeft. Even na het VIN-nummer verschijnt ook de eindfactuur in je account. Het resterende bedrag mag je dan overmaken naar Tesla (7 dagen voor levering). Een paar dagen later krijg je weer een SMS met de mededeling dat de aflevering gepland kan worden. Meestal krijg je een datum/tijdstip aangewezen of ze bellen je (afhankelijk van je communicatievoorkeur). Een paar dagen voor de daadwerkelijke levering krijg je een telefoontje van Tesla om alles door te lopen. Je krijgt dan je kenteken en de meldcode. Hiermee kan je de verzekering regelen. Standaard is dat je zelf de auto gaat ophalen bij een aflevercenter, voor Nederland is dat veelal Tilburg. Je kan ook kiezen voor Groningen als afleverplaats. Hiervoor moet je voor bellen. Een andere optie is het thuis laten afleveren van de auto. Dit is wel heel erg luxe en kost extra. Maar het is goed mogelijk! |
Eindelijk is het zover. Je kan de auto komen ophalen! Het ziet er netjes verzorgd uit daar in Tilburg. Overal waar je kijkt staan Tesla's! Als je het gebouw naar binnen komt is er een balie waar je ID gecontroleerd wordt en je tekent voor het in ontvangst gaan nemen van je auto. Je kan plaatsnemen in de loungeruimte. Het is allemaal strak wit, leuke zitplaatsen en natuurlijk staat er koffie. Quotes van Elon aan de muur. Je kan door de glazen wand de afleverhal in kijken. De foto hierboven zie je rechts onderin de plaats waar de af te leveren Tesla's klaar staan. Daarachter zie een geautomatiseerd proces om de Tesla's aflevering gereed te krijgen.
Je wordt door een delivery-specialist opgehaald. Het kan zijn dat je Tesla op je staat te wachten op een parkeerplaats. Hier wordt je dan netjes naar toe gebracht. Samen ga je naar je auto. Je loopt er een rondje omheen. Je controleert samen of alles aanwezig qua laadkabels, e.d. Je stapt in en je wordt geholpen met het koppelen van je telefoon. Dan krijgt ook de app op je telefoon zijn volledige functionaliteit. Je kan veel vanuit de app bedienen. Je geeft je auto (via het scherm in de auto) ook een naam. Wel grappig om een pushbericht te krijgen met de naam van de auto. Volgens mij is Tess de meest gebruikte naam! Het kan ook zijn dat je alleen naar je auto mag gaan en dan zelf de inspectie uitvoert en de auto aan de telefoon koppelt. Je kan altijd je vragen stellen aan later aan de delivery specialist. Heb je geen vragen meer dan tekenen je voor ontvangst en rij je zelf de auto naar buiten! Slagboompje open en de wijde wereld in! InspectieEr gaan nogal wat wilde verhalen over de kwaliteit van de afleveringsinspectie door Tesla. Soms missen er accessoires of zitten er kleine beschadigen in de lak of in het interieur. Zeker tegen het einde van een kwartaal is het mega-druk met afleveringen. Ondanks dat het er zo veel zijn betreft het aandeel waar iets fout gaat gelukkig maar een kleine minderheid van de nieuwe troste eigenaren. Onderstaand een link naar afleveringschecklist die je door kunt nemen. Ik heb deze lijst vooraf doorgenomen en de voor mij echt belangrijke punten extra aandacht gegeven bij de aflevering. Maak er geen toestand van zou ik zeggen door de wilde verhalen. Je kan immers binnen 7 dagen de auto terugbrengen. Ik heb geen onvolkomenheden kunnen ontdekken. Ik ben zeer tevreden over de aflevering en met mij 98% ! Snel en netjes geregeld! Je kan jezelf voorbereiden met de online tutorials in de Tesla app en website. Hieronder een checklist en een verkorte handleiding.
![]()
![]()
|
De verhalen over de service!
Je hoort en leest wel eens verhalen, zeker op social media, over de slechte telefonische bereikbaarheid van Tesla of een service-niveau dat niet hoort bij een premium merk. Dit is natuurlijk redelijk subjectief. Soms sta je inderdaad wat langer in de wachtrij. Deels komt door ons zelf. We bellen ons suf om te horen of er al een leveringsdatum is! Maar de bereikbaarheidsproblemen werden grotendeels veroorzaakt vanwege het feit dat Tesla nog niet op sterkte was in 2019-2020, passend bij de omvang van het merk. Het aantal eigenaren groeide in die periode enorm snel. Ze hebben duidelijk veel energie gestoken in het verbeteren van de kwaliteit en bereikbaarheid van de service.
Tesla wil zoveel mogelijk service verplaatsen naar mobiele oplossingen. Als je eenmaal je Tesla hebt kan je via de Tesla-app op maat om service vragen. Met een paar clicks geef je aan wat het probleem is. Hierop wordt snel en adequaat gereageerd. Sinds begin 2019 is ook in Nederland de Mobiel Service actief. Tesla komt dan thuis voor de service aan je auto. Maar Tesla is ook begonnen met het uitrollen van Smart Alerts. Smart Alerts geeft door een melding op je scherm in de auto aan wat je auto nodig heeft. Deze functie kan je helpen bij een eenvoudige oplossing, of je in contact brengen met het serviceteam.
Wereldwijd is Tesla volop bezig om een dekkend netwerk te krijgen voor het uitleveren van onderdelen. Zeker in het beginperiode van de Model 3 waren onderdelen schaars. Dus heb je schade of is er iets stuk, is het helaas mogelijk dat het onderdeel nog niet op voorraad ligt en je dus best lang moet wachten. Dit is natuurlijk een kwestie van tijd dat ze dit probleem onder controle hebben.
Misschien kijk ik wat door een gekleurde bril, maar als het gaat werken zoals ze bedoelen is het briljant: een onderhoudsarme auto, over-the-air-updates. diagnoses op afstand en mobile service. Via Smart Allerts krijg je tijdig een melding als er problemen zijn of te verwachten zijn. Kan je deze niet zelf oplossen met een zachte of harde reboot of inspectie, dan plan je een afspraak via de app. Is het probleem niet op te lossen door een diagnose op afstand en/of een software update, dan komt de mobile service naar je toe. Zodra autonoom rijden is toegestaan, kan je Tesla natuurlijk zelf naar het Servicecenter rijden!
Je moet als Tesla-eigenaar in deze fase van de ontwikkeling van Tesla soms respecteren dat alles zoals bedacht in de praktijk nog niet altijd werkt. Dit is een beetje de charme van een relatief jonge autobouwer. Sommige noemen het nog een start-up! Je voelt aan alles in de auto dat dit een auto van de toekomst is. Het innovatiegehalte van Tesla als bedrijf, het service-concept, autopilot/FSD, de mobile app en natuurlijk de auto zelf. Je kan het een beetje vergelijken met Apple. En zelfs bij Apple verloopt niet alles op rolletjes. Bij andere automerken ook niet, maar daar hebben ze de dealers (die jij bij de aankoop of tijdens onderhoud dik betaald hebt) om plooien glad te strijken! Wil je 100% service en je gehoord en speciaal voelen bij een service verzoek: blijf bij de Duitse premium merken en accepteer dat je op het gebied van BEV de top mist. Klik hier voor 10 redenen om geen Tesla te kopen. Wil je een beetje mee pionieren en bovenop de innovatie zitten en vooral genieten van het beste dat er op het BEV-gebied en technologie te krijgen is, dan zit je bij Tesla meer dan goed!
Tesla wil zoveel mogelijk service verplaatsen naar mobiele oplossingen. Als je eenmaal je Tesla hebt kan je via de Tesla-app op maat om service vragen. Met een paar clicks geef je aan wat het probleem is. Hierop wordt snel en adequaat gereageerd. Sinds begin 2019 is ook in Nederland de Mobiel Service actief. Tesla komt dan thuis voor de service aan je auto. Maar Tesla is ook begonnen met het uitrollen van Smart Alerts. Smart Alerts geeft door een melding op je scherm in de auto aan wat je auto nodig heeft. Deze functie kan je helpen bij een eenvoudige oplossing, of je in contact brengen met het serviceteam.
Wereldwijd is Tesla volop bezig om een dekkend netwerk te krijgen voor het uitleveren van onderdelen. Zeker in het beginperiode van de Model 3 waren onderdelen schaars. Dus heb je schade of is er iets stuk, is het helaas mogelijk dat het onderdeel nog niet op voorraad ligt en je dus best lang moet wachten. Dit is natuurlijk een kwestie van tijd dat ze dit probleem onder controle hebben.
Misschien kijk ik wat door een gekleurde bril, maar als het gaat werken zoals ze bedoelen is het briljant: een onderhoudsarme auto, over-the-air-updates. diagnoses op afstand en mobile service. Via Smart Allerts krijg je tijdig een melding als er problemen zijn of te verwachten zijn. Kan je deze niet zelf oplossen met een zachte of harde reboot of inspectie, dan plan je een afspraak via de app. Is het probleem niet op te lossen door een diagnose op afstand en/of een software update, dan komt de mobile service naar je toe. Zodra autonoom rijden is toegestaan, kan je Tesla natuurlijk zelf naar het Servicecenter rijden!
Je moet als Tesla-eigenaar in deze fase van de ontwikkeling van Tesla soms respecteren dat alles zoals bedacht in de praktijk nog niet altijd werkt. Dit is een beetje de charme van een relatief jonge autobouwer. Sommige noemen het nog een start-up! Je voelt aan alles in de auto dat dit een auto van de toekomst is. Het innovatiegehalte van Tesla als bedrijf, het service-concept, autopilot/FSD, de mobile app en natuurlijk de auto zelf. Je kan het een beetje vergelijken met Apple. En zelfs bij Apple verloopt niet alles op rolletjes. Bij andere automerken ook niet, maar daar hebben ze de dealers (die jij bij de aankoop of tijdens onderhoud dik betaald hebt) om plooien glad te strijken! Wil je 100% service en je gehoord en speciaal voelen bij een service verzoek: blijf bij de Duitse premium merken en accepteer dat je op het gebied van BEV de top mist. Klik hier voor 10 redenen om geen Tesla te kopen. Wil je een beetje mee pionieren en bovenop de innovatie zitten en vooral genieten van het beste dat er op het BEV-gebied en technologie te krijgen is, dan zit je bij Tesla meer dan goed!