TESLAMAGAZINE
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • 21 verwachtingen
    • Tesla Senior
    • Battery Day
    • Kleintje Tesla
    • Wie zit er naast?
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Wat weten we over de Model Y uit Berlijn?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Alles over range en laden!
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring 1e jaar
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires

Welke uitvoeringen zijn er?

Datum laatste aanpassing: 27 november 2020

Een kwestie van keuzes maken

De Tesla Model  3 en de Model Y zijn in verschillende versies en uitvoeringen te bestellen. Grofweg zijn er vijf grote te maken keuzes:

1. de Model 3 of de Model Y 
2..de omvang van het batterijpakket
3. op welke wielen de aandrijving
4. wel of geen full-self-driving
5. interieur en exterieur opties

Daarnaast zijn er keuzes te maken in de wielen en wel of geen trekhaak. Bovendien is er een speciale Performance versie te bestellen, met sportieve eigenschappen op basis van de LR AWD, waaronder een 3,4 sec acceleratie naar de 100 km/u en extra hardware in de vorm van aangepaste remmen en een spoiler!  Bij de Model Y kan je ook nog kiezen voor een 7-zitsconfiguratie. 

Aangezien veel keuzes tussen de Model 3 en Model Y het zelfde zijn, hieronder een korte beschrijving van de te maken keuzes. Kijk goed op Tesla.com tijdens het samenstellen en bestellen van de Tesla. Het wil nog wel eens veranderen! Zowel in de keuzes als in de prijzen. Tesla werkt niet met modeljaren, maar voert door het jaar heen verbeteringen en veranderingen gewoon in. Soms heb je een prijsvoordeel, maar soms betaal je meer. Eigenlijk doen andere automerken dit ook, alleen zit er bij een ander merk de dealer tussen. Deze dealer kan besluiten bepaalde prijswijzingen te verdisconteren in kortingen of andere incentives. Bij Tesla is duidelijk wat iets kost. Er worden geen kortingen gegeven. Er hoeft dus niet onderhandeld te worden! Soms kan je wel een "inventaris-model"  kopen! Ga via een referral naar "direct beschikbaar" Het aanbod is zeer wisselend, zeker tegen het einde van het kwartaal. 

1. Model 3 of Model Y
Het zijn 2 totaal verschillende auto's, voor verschillende doelgroepen. Dat ze voor 75% dezelfde onderdelen met elkaar delen is puur om redenen van bouwefficiency. Er is een aparte pagina met een overzicht van de verschillende kenmerken van de Model 3 en de Model Y.

2. Batterijpakket
De meest lastige en bepalende keuze. Welke range heb ik nodig? Op deze website is er een aparte pagina over range en batterijen. Er zijn of waren 4 opties van de Model 3: de Standard Range (SR), de Standard Range Plus (SR+), de Mid Range (MR) en de Long Range (LR). De mid-range is maar heel kort beschikbaar geweest in de VS en niet meer te bestellen. De SR en de SR+ is qua batterijpakket hetzelfde. Het gaat om een circa 55/60 kW accupakket. Alleen wordt de SR (dus zonder de plus) 10% softwarematig "geknepen". De Standard Range is in Europa niet te bestellen.

De Model Y zal in het begin alleen in de LR AWD te bestellen zijn. En de variant hierop, de performance. In de VS is nu ook een Model Y Standard Range met achterwielaandrijving te bestellen. 

De Long Range heeft een capaciteit van circa 75/80 kW. Maar feitelijk noemt Tesla het aantal kW's niet meer om reden dat het aantal kW's niet zaligmakend is. Wat de uiteindelijke range is, heeft te maken met het gewicht van de auto, 2 of 4 wiel aandrijving en andere (externe) factoren. Kijk hier voor voor informatie over range. Maar ze gebruiken ook verschillende type batterijen. Er zijn sowieso 3 verschillende maten: 2170 (breedte en hoogte in mm), 1865 en sinds kort de 4680. De chemische samenstelling is verschillend en de leverancier kan verschillend zijn. Vandaar de benamingen Standard Range (SR/SR+) en Long Range (LR) in plaats van het aantal kW's. Ook bij de Model S en X wordt niet meer over het kW's gesproken. Kijk op deze pagina voor mijn ervaringen met range van de Standard Range Plus (SR+).
3. Aandrijving
De Model 3 en Model Y is verkrijgbaar in een 2 of 4 wielaandrijving. De 2-wiel aandrijving is altijd op de achterwielen en heet dan ook RWD (Rear Wheel Drive). De 4 wielaandrijving heeft een kleinere motor tussen de voorwielen en de standaard motor tussen de achterwielen. Door de AWD (All Wheel Drive) wordt softwarematig de kracht over de vier wielen verdeeld. De aandrijving en de omvang van het batterijpakket hangen in het huidige model-aanbod nauw met elkaar samen. Je kan dit dus niet zelf combineren. De SR(+) is er alleen met RWD voor de Model 3. De LR is er alleen als AWD. Een tijdje is in Nederland ook een Model 3 LR met RWD aangeboden. Deze is momenteel niet meer beschikbaar. In de VS is er ook een Mid-Range model geweest met RWD.. De eerste maanden is er van de Model Y alleen een LR en Performance. Maar de kans is aanwezig dat er uiteindelijk van de Model Y ook een LR RWD komt. Waar in de Model 3 de RS+ de uitvoering is  die voor het meerendeel van de kopers de mobilteitsbehoefte prima kan invullen, is dit voor de Model Y de LR RWD. Voordeel voor Tesla van de beperkte varianten in uitvoering is dat ze niet op bestelling hoeven te bouwen, maar in batches grote aantallen kunnen produceren en transporteren. Voorlopig kunnen ze alles wat maken ook verkopen.
Picture
4. Full-Self-Driving
De vierde grote te maken keuze is wel of geen Full-Self-Driving! In tegenstelling tot de omvang van het batterij-pakket en de aandrijving, is de FSD-optie een software matige keuze. Met andere woorden, deze optie kan je later toevoegen. Alle uitvoeringen van de Model 3 en Model Y zijn uitgerust met hardware voor FSD. Sinds april 2019 zit de laatste versie van de FSD-computer (voorheen Hardware 3.0) in alle Tesla's. De FSD-computer, de 8 camera's, de voorwaartse radar en 12 sensoren zitten in alle Tesla modellen. Een lange tijd is de prijs bij achteraf aanschaffen hoger geweest dan bij de initiële bestelling. De FSD-prijs is recent verhoogd, maar is nu wel hetzelfde voor initieel of achteraf kopen. Musk heeft aangekondigd  dat met de introductie van grote verbetering (zoals Smart Summon) de prijs van FSD weer wordt verhoogd. Mijn verwachting is dat het eindelijk een optie wordt van circa € 10.000 zodra autonoom rijden deels toegestaan is. Hoe Tesla de ontwikkeling van autonoom rijden ziet, is hier te vinden. Standaard zit in alle Tesla's Autopilot. Je kan tijdens het bestellen of achteraf voor Full Self Driving kiezen.

Autopilot is begin 2019 standaard geworden (wel met een prijsverhoging) in alle uitvoeringen. Autopilot bevat alle veiligheidsvoorzieningen zoals automatische noodstop, dodehoekwaarschuwing en botswaarschuwig. Ook hebben alle uitvoeringen traffic aware cruisecontrole (TACC). Dat wil zeggen dat de auto zelf stuurt, remt en gas geeft in de eigen rijbaan! In principe is dit Autopilot pakket vrij compleet en zal met de over-the-air-update actueel gehouden worden. De innovatie en uitbreiding zit echter in het Full-Self-Driving pakket. Met de huidige (beta) versie krijg je navigatie on autopilot (NoA), automatisch parkeren en summon. Er zit veel in de pijplijn op weg naar qua volledig autonoom rijden. NoA werkt nu prima op de autosnelweg. Binnenkort is het ook te gebruiken van de snelweg af. Er is ook een Enhanced Autopilot pakket te koop. Dit is alles wat je nodig hebt om op de snelweg autonoom te rijden. Kosten de helft van FSD. Meer over FSD en de toekomst op weg naar robottaxi's is hier te vinden. Mijn ervaringen met FSD en meer uitleg over het ontwikkelpad is hier te vinden.

Picture
Picture
Hierboven 2 afbeeldingen van het interieur. De bovenste afbeelding het nieuwe interieur (vanaf 2021 vin-nummers) en onder in het wit het oude interieur. Oud wil zeggen dat de middenconsole is aangepast. De hoogglans lak is verdwenen en de 2 draadloze doplaadplaatsen voor telefoons is nu niet meer achter een afdekplaat. Er is nu ook een USB poort in het dashboardkastje inclusief een USB drive voor Sentry-beelden op te slaan. Via de software is er een pincode op het dashboardkastje te zetten. Vanaf 2021 zijn bij alle Model 3 en Y versies de chrome onderdelen vervangen door mat zwart. En heeft ook de achterklep van de Model 3 een powerlift gekregen, net als de Model Y.   
5a. Interieur
Het interieur is er in 2 kleuren en 2 pakketten. Volledig zwart en volledig wit zijn de twee kleuren. In alle uitvoeringen en varianten beschikbaar. Met de witte stoelbekleding is ook de houten strip op dashboard  (zoals in de zwarte uitvoering) vervangen door wit. Verder zijn de uitvoeringen hetzelfde. Voor het volledige witte interieur wordt wel een meerprijs gevraagd. Daarnaast zijn er 2 interieur pakketten: gedeeltelijk premium en volledig premium. De Model 3 SR+ heeft het gedeeltelijk premium interieur en de LR het volledig premium interieur. Het verschil is dat het volledig premium interieur geleverd wordt met een uitgebreider audiosysteem (oa. met een subwoofer in de achterbak), een interieur lampje in de voetenbak, stoelverwarming op de achterbank en het eerste jaar premium connectiviteit. Bij het gedeeltelijk premium interieur zit de standaard connectiviteit. Dat wil zeggen geen internetbrowers, geen spotify (wel via telefoon) en geen satellietbeelden in de navigatie met live zichtbare file meldingen (er wordt wel rekening gehouden met files). Premium connectiviteit kan je  bijkopen (10 euro per maand) en daarmee is het verschil met het premium interieur nog maar zeer beperkt. In de eerste Model 3 modellen zat homelink (openen garagepoort) nog standaard in het premium interieur, maar dat is nu een extra optie geworden. Mogelijk dat in het begin ook de Model Y homelink standaard zit.

​Maar je kan dus niet kiezen tussen volledig of gedeeltelijk premium. Dit hangt dus af van de Range die je kiest. Het standaard interieur met ondermeer stoffen bekleding, een andere middenconsole, e.d. is nog niet te bestellen. Dus ook de SR wordt in de VS  met het gedeeltelijk premium interieur geleverd. Het is een SR+ waarbij softwarematig dingen worden uitgezet, zoals de stoelverwarming, een aantal speakers, e.d.  De SR versie is echter in Europa nog niet te bestellen.

In het interieur zijn een paar kleine verschillende tussen de Y en de 3. Een van de meest belangrijke is dat de achterbank bij de Model Y in 3 delen neergeklapt kan worden. En dat de rugleuning van de stoelen achter in 3 standen kunnen staan qua hellingshoek.  
​5b. Exterieur
De Model 3 en de Model Y hebben 1 kleur waar je niet extra voor hoeft te betalen. Lange tijd is dit Solid Black geweest. Maar nu is het Pearl White Multi Coat. Voor de andere kleuren wordt een meerprijs gevraagd. Het kleurenpallet is nog beperkt. Wit, zwart, blauw, grijs en rood. Andere Tesla modellen zijn in meerdere kleuren te bestellen. Trouwens ook meerdere interieur kleuren. Op termijn zullen er meerdere kleuren komen, maar op korte termijn verwacht ik dit niet.

Mijn tip: wil je toch een andere kleur? Bestel de Model 3 of Y in de gratis kleur en laat hem na levering wrappen, bijvoorbeeld hier.  

Wielen
Alle Model 3 en Model Y uitvoeringen worden standaard geleverd met lichtmetalen velgen. Standaard zijn de 18 inch Aero-velgen bij de Model 3  Dit zijn LM-velgen met aerodynamisch wielkappen. Draagt bij aan een hoger range. Dus onder de plastic kappen zitten mooie lichtmetalen wielen. Je kan in de Tesla-webshop de naafdoppen los bestellen. Optioneel zijn 19 inch sportwielen. De Performance Versie zowel van de Model 3 als Y heeft standaard de 20 inch sportwielen.  Maar er zijn ook 21 inch wielen. Op de Model Y LR AWD zitten  19 inch Gemini velgen. Voor alle modellen zijn er winterbanden op velg extra te bestellen. De 19, 20 en 21 inch wielen zorgen voor een hoge verbruik t.o.v. de 18 inch Aero-velgen.

Trekhaak
Tegen meerprijs zijn de nagenoeg alle uitvoeringen, uit te rusten met een trekhaak af fabriek. Het is vooralsnog niet mogelijk om achteraf een trekhaak te monteren. De Model 3 kan geen zware aanhangers of caravans trekken (max. 910 kg). Hiervoor moet je een Model X hebben. Hoeveel de Model Y kan trekken is nog niet bekend, maar ik verwacht meer dan de Model 3.

7 zits configuratie
De Model Y is natuurlijk als SUV te bestellen in een 7 zits configuratie. Twee stoelen voor, een driezitsbank in het midden en 2 stoelen achter in. Er is nog niets bekend over een 6 zits uitvoering zoals in de Model X.  

Voor het goed vertoeven is op de achterste 2 stoelen moet straks blijken uit de eerste testritten.  Het is een een vrij prijzige optie. 
Foto
De Performance-versie
Het topmodel is de performance uitvoering. Dit is een LR versie met AWD en een aantal bijzondere extra's. Zowel in de hardware (carbon spoiler, performance remmen, ed.) als in de software (trackmodus) en met een hogere topsnelheid (260 km/h). De acceleratie van 0-100 gaat in 3,4 seconden (Model 3) en in 3,6 voor de Model Y. Begin 2020 heeft er upgrade plaatsgevonden van zowel de software als hardware. De software heeft nu Trackmodus V2 met nu ook de mogelijkheid om de aandrijving over de assen te verdelen, stabilisatie in te stellen, de kracht van het redeneren, e.d. Ook een grafisch display met temperatuur van de batterijpakket en de remmen. Qua hardware is er upgrade te koop met speciale velgen met Michelin's Pilot Sport, aangepaste remblokken en remvloeistof. Kortom, met de dit pakket, incl. de nieuwe software, koop je een BMW M3/M4 killer! 

Bij de Model 3 is er een ook performance versie die niet alle hardware heeft om harder dan 235 km/h te rijden (remmen, spoiler, e.d.) en ook geen trackmodus. Deze heeft alleen de snellere acceleratie. Kan je niet via de website bestellen, maar af en toe staan een zogenaamde "stealth" of "sleeper" versie wel te koop vanuit de voorraad modellen uit de VS. Maar je kan ook de Model 3 LR AWD kopen en via een software-update een snellere accelereren  kopen (0,5 sec sneller € 1.800).  
Picture
Reviews
Op internet zijn veel reviews en testen te vinden. De kwaliteit is sterk wisselend en vaak met veel fouten. Of gemaakt door een autojournalist die met voeten in de benzine staat! Zelfs die van de ANWB heeft erg storende fouten in test. Jammer. Deze review van de Model 3 (SR+) vind ik persoonlijk erg duidelijk. En hier is een review te vinden die de ervaringen met de Model 3 na 6 maanden rijden deelt! Meest belangrijk bij een review: wat vind je zelf belangrijk! Alleen bij een EV moet je soms wel omdenken!

Van de Model Y zijn er nog geen reviews. Er zijn wel filmpjes op YouTube te vinden van rijdende Model Y in de VS. Dit zijn pre-productie modellen. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste exemplaren aan de media beschikbaar worden gesteld. En natuurlijk aan Sandy Munro, om de Model Y volledig te ontleden! 

Achteraf softwarematig functionaliteiten bijkopen
In 2019 hebben we voor het eerst gezien dat je bij Tesla via betaalde software-updates functionaliteiten aan de auto toe te voegen. In je account kan je dan extra zaken aankopen indien deze voor je model beschikbaar zijn:
- voor alle modellen: van autopilot naar FSD
- voor LR AWD: performance upgrade (0,5 sec snellere acceleratie)
- voor Model 3 SR+: verwarming op de achterbank (€ 300)
- voor alle modellen: premium connectiviteit 

Verwacht: 
- voor SR+: extra interieuropties (o.a. verlichting)
- alle modellen: extra streaming video diensten, online gaming, e.d. 

Naast de mogelijkheid om via de software functionaliteiten bij te kopen, is Tesla echt uniek om via gratis software-updates de auto steeds beter te maken. Er zijn gemiddeld om de twee weken updates. Om deze updates binnen te halen moet je auto met wifi of een hotspot verbonden zijn. Het beschikbaar komen van de updates gaat in "batches". Niet alle voertuigen kunnen tegelijkertijd. FSD kopers hebben voorrang. Soms zijn er updates met nieuwe functionaliteiten, maar altijd met onderhuidse verbeteringen. Zeker de FSD-suite krijgt steeds verbetering. De neurale netwerken leren zo snel, dat je het echt merkt dat het steeds beter wordt. Hier een overzicht van de release-notes. 

About

Blik op de week

Tesla blogs

Tesla kopen

Tesla bezitten

Copyright © 2021
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • 21 verwachtingen
    • Tesla Senior
    • Battery Day
    • Kleintje Tesla
    • Wie zit er naast?
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Wat weten we over de Model Y uit Berlijn?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Alles over range en laden!
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring 1e jaar
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires