TESLAMAGAZINE
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • FSD wel of niet kopen?
    • Verwachtingen 2022
    • Positie van Tesla in de Mobiliteitstransitie
    • Tesla Senior
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Model Y uit Berlijn
    • Model 3 uit Berlijn
    • Cybertruck Europa
    • FSD wel of niet kopen?
    • Alles over rijbereik en laden
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring met 3 jaar Tesla
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires

Blik op de week

Blik op de week (#21)

28/5/2022

2 Reacties

 
In deze blik op week aandacht voor aanpassingen in EAP/FSD in Europa, Single Stack in shadow-mode, nieuwe software-updates, wat hebben Starlink en Robotaxi's met elkaar gemeen en nog veel meer…
$ 75.000 bonus maar geen auto!
Tesla doet ieder jaar mee aan de hacker competitie Pwn2Own tijdens de CanSecWest Security conference in Vancouver. Als het lukt om weg te rijden met de Model 3 mag de hacker de auto houden en krijgt de hij/zij een bonus van $600.000. Dit jaar kon Tesla de hoofdprijs op zak houden. Wel is het een hacker gelukt (team Synacktiv) om in de boordcomputer te komen. De bonus was $75.000. Tesla heeft nu 90 dagen om met een patch te komen en dan moeten deze hackers het systeem nogmaals aanvallen.
 
Het is natuurlijk kenmerkend voor Tesla dat ze meedoen aan zo’n publieke competitie. Ze stellen zich op deze manier transparant, maar ook kwetsbaar op. De software-afdeling ziet het als een challenge om hackers steeds een stapje voor te zijn. Alleen jammer dat sommige media-outlets er verslag van doen alsof je zomaar met een Tesla weg kunt rijden! Dat is echt onmogelijk, zeker niet als je de twee-traps-verificatie op je Tesla-account hebt zitten en in de auto pin-to-drive hebt ingesteld!
Aanpassing EAP en FSD in Europa
Tesla moet van de UNECE in Europa een functionaliteit uit EAP/FSD halen. Dit wordt in de eerstvolgende software update geëffectueerd. Het betreft de functionaliteit dat bij Navigatie On Autopilot de auto zelfstandig de afslag neemt zonder een bevestiging van de bestuurder. Na de aanpassing moet je deze manoeuvre eerst bevestigen met de richtingaanwijzer. Al eerder heeft Tesla zijn AP-instellingen moeten aanpassen. De Tesla-rijders van de eerste Model S met Autopilot weten er alles van.
 
Terwijl in de VS de ene na de andere start-up toestemming krijgt om autonoom rijdende auto’s te mogen testen in het wild, gaat Europa de regels nog eens aanscherpen! Niet zeuren Europa als China en de VS met deze innovaties de mobiliteit gaat verduurzamen en het aantal verkeersslachtoffers fors gaat terugdringen.

Op het einde van deze blik op de week mijn reflectie op de UNECE. Hieronder een eerste reactie van Steven Peeters. Dit weekend volgt op zijn YouTube-kanaal een uitgebreide video over dit onderwerp.
De eerste FSD beta-visualisaties komen er aan
In software-update 2022.16 gaan we enkele van de nieuwe FSD Beta visualisaties krijgen buiten FSD Beta om. In eerste instantie gedetailleerdere beelden van de auto’s. Mogelijk is het een eerste stap op weg naar een volledige FSD visualisatie, ook al heb je geen FSD-software upgrade.
Foto
Single-pedal drive verder geoptimaliseerd
Het remmen bij het loslaten van het "gaspedaal" maakt dat je heerlijk relaxed kan rijden. Vraagt wel enige gewenning. Eigenlijk is het best wel irritant als het remvermogen minder is door de conditie van de batterij op dat moment. Daar komt nu verandering in. In update 2022.16 komt er een software-instelling welke het mogelijk maakt ook op de motor(s) te kunnen remmen als regeneratie niet mogelijk is.

Ook de horizontale streep in het scherm, welke aangeeft of je energie verbruikt of aan het regenereren bent, wordt wat dikker en hierdoor beter zichtbaar. In 2022.16 krijgen we nog een aantal andere software-updates, zoals onder meer betere berekening van de restcapaciteit in de batterij bij aankomst.
Zien welke SuC-stall defect is
Op het scherm in de auto krijg je informatie over de SuC-lokatie waar je naar toe aan het rijden bent. Niet alleen de aanwezige voorzieningen bij de SuC, maar ook actuele informatie over hoeveel stalls er vrij zijn, het tarief, eventuele idle-fee's, e.d.. Nu wordt hier ook aan toegevoegd hoelang de wachttijd is, indien er geen stall meer vrij is. Zeker handig nu er ook andere merken kunnen komen laden. En als er een Stall defect is, kan je dit nu voortaan ook zien.
Giga Shanghai Productie
In Shanghai werkt men inmiddels weer in 2 shifts. De productie nadert de hoeveelheden van voor de lockdown. Alweer de 4e boot met Model 3's en Model Y’s voor Europa is volgeladen en aan zijn reis begonnen. Zal er om spannen of de levering nog net voor het einde van Q2 kan gaan plaatsvinden.
Model 3 Performance krijgt een andere batterij
De Made in China Model 3 Performance krijgt voortaan een 79 kWh batterij van LG in plaats van een 82 kWh van Panasonic. Qua rijbereik en performance maakt het niet uit. Alleen de laadkarakteristiek schijnt iets anders te liggen. De Panasonic houdt namelijk de hogere laadsnelheid in het begin van de laadsessie iets langer vast. Daarnaast schijnt ook de radar uit de Shanghai modellen te verdwijnen en wordt er ook bij dit model overgestapt op Tesla Vision.
Single Stack in shadow-mode
De single stack versie van de FSD Beta (Versie 11) zou volgens hacker @TheGreenOnly nu in shadow mode draaien. Dat wil dus zeggen dat het systeem op de achtergrond versie 11 is en validatie-data aan het verzamelen is. Het is niet duidelijk hoelang het nog duurt voor een beta-release. In versie 11 komen highway, citystreets en (reverse) summon bij elkaar. 
 
IDRA-Gigapress
Vol trots presenteerde IDRA haar eerste 9000 ton Gigapress. Hij wordt opgebouwd binnen hun eigen arealen om de eerste 2 weken van juni voor een beperkt publiek gedemonstreerd te worden. Het is niet duidelijk of deze Gigapress naar Tesla gaat en een rol gaat spelen bij de productie van de Cybertruck. Dat zou natuurlijk kunnen, maar dat is nog nergens bevestigd.
Wat heeft Starlink 2.0 met Tesla te maken?
SpaceX, dat andere grote bedrijf van Elon Musk, schiet nu bijna wekelijks een lading (starlink) satellieten de lucht in. De Starlink constellatie zorgt inmiddels voor breedband internet op de meest afgelegen gebieden van de wereld. Nog even en dat heb je op intercontinentale vluchten of midden op de oceaan gewoon (goedkoop) breedband internet tot je beschikking. Het aantal abonnementen is al de 400.000 gepasseerd en dekkend in meer dan 30 landen. Uiteraard heeft dit bericht niets met Tesla te maken! Maar toch zit er interessante parallel met Tesla.
 
In het tweede deel van het interview met de Everyday Austronaut vertelt Elon dat Starship op korte termijn moet gaan werken, aangezien versie 2.0 van Starlink te groot is om met een Falcon-9 racket de ruimte in geschoten te worden.
SpaceX vertrouwt volledig op hun technisch kunnen om zeer binnenkort al de eerste Starship de ruimte in te krijgen en ook direct al een lading Starlink 2.0 satellieten mee te nemen. Starship wordt het eerste volledig herbruikbare ruimtevaartuig. Zowel de raket (booster) als de second stage (Starship) zijn niet alleen herbruikbaar, maar ook nog een snel weer inzetbaar. Dus na een korte inspectie weer voltanken en binnen een paar uur opnieuw lanceren.

Eenzelfde benadering je nu aan de kant van Tesla. Ze zijn er volledig zeker van dat het ze lukt om binnen afzienbare tijd aan te tonen dat FSD veiliger is dan de gemiddelde menselijke bestuurder. Ze hebben net als bij Starship ook bij FSD geen enkele reden om hier aan te twijfelen!
 
Ze pakken vol door met investeringen gebaseerd op de beschikbaarheid van technologie welke er nu nog niet is! Ze gaan in 2023 het prototype introduceren en willen in 2024 de eerste robotaxi’s in productie nemen. Deze week de berichten dat ze Giga Berlijn willen gaan uitbreiden. De verwerving van de grond is begonnen. Eerder zijn er al grondaankopen gedaan in Shanghai en gaan ze er fors bijbouwen. En dan het bericht dat Tesla nu toch echt serieus zaken wil gaan doen in India. En dan niet alleen voor de grondstoffen voor de batterijproductie of alleen batterijproductie. Ze willen daar ook auto's, lees robotaxi's gaan bouwen. India is natuurlijk een ontzettend grote markt voor robotaxi’s. Een groot deel van bevolking heeft immers geen eigen auto! Tesla Vision kan overal rijden!

Kortom, net als met Starship en Starlink, is het starten van de bouw van productiefaciliteiten voor de Robotaxi volledig gebaseerd op de aanname dat het legaliseren van FSD een kwestie van tijd is. en geen enkele reden is om aan te nemen dat het ze niet gaat lukken. Dat zijn risico’s die je andere bedrijven niet snel ziet nemen. Zeker niet als ze naar banken of externe investeerders moeten om de centen bij elkaar te krijgen!
Mijn reflectie op UNECE
De UNECE, met een hierin een belangrijke rol voor onze rijksdienst voor het wegverkeer, ziet alle systemen van Tesla als ADAS: rijder ondersteunende systemen. Alles is erop gericht om je bij de les te houden zodat je altijd het systeem kunt overrulen. Dat is natuurlijk prima en zeker ook in deze fase van ontwikkeling ook de bedoeling. Het is alleen erg betuttelend. Denk bijvoorbeeld aan de frequentie van het stuur aanraken, de maximale laterale krachten bij een scherpe bocht, de time-out bij een in- of uitvoeg manoeuvre, het verbieden van auto-lane change, e.d.
 
Het lijkt wel of we nu net doen alsof nooit mensen onder invloed van drugs of alcohol aan het verkeer deelnemen, niemand een telefoon in de handen houdt tijdens het rijden, er nooit iemand in slaap valt achter het stuur, nooit iemand te hard rijdt, nooit iemand onwel wordt achter het stuur, nooit iemand iets probeert te pakken op de achterbank tijdens het rijden, enz. enz. We rijden allemaal netjes de toegestane snelheid, we negeren nooit een verkeersbord, we rijden nooit ergens tegenaan en zwaargewonden of doden in het verkeer zijn er zelden of nooit! Oepsss… was ik nu aan het opsommen welke fouten autonoom rijdende auto’s (nagenoeg) niet maken? Of aan het opsommen welke handhaving straks niet meer hoeft? Of welke SIRE-campagnes niet meer nodig zijn? Kortom: het is een zooitje op de wegen! De agressie, het aantal ongevallen en (dodelijke) slachtoffers neemt toe. Dat vraagt niet om nog meer betutteling en campagnes, maar om een fundamenteel andere benadering: zo snel mogelijk de factor mens uit het verkeer halen!

Dus meer gaan kijken vanuit het perspectief dat we in een heel hoog tempo naar een moment toe bewegen (zie de video’s van FSD Beta in de VS) dat het veiliger is als de bestuurder niet meer mag ingrijpen. Burgers meenemen in het feit dat het woord “fiction” langzaam uit “sciencefiction” gaat verdwijnen. Dat we niet heel ver weg meer zijn van een situatie dat er onbemande auto’s kunnen gaan deelnemen aan het verkeer. Of dat er autonoom rijdende auto’s op de snelweg zijn waar de bestuurder niet meer mag ingrijpen en dus een filmpje zit te kijken.
 
Summon op een parkeerplaats toestaan zou mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het laten wennen aan het idee van een auto zonder bestuurder. Hetzelfde geldt voor minder strakke regels op de snelweg! Waarom die time-outs? Laat de auto zelf bepalen wanneer het veilig is om op de snelweg te gaan inhalen of hoe snel comfortabel een bocht genomen kan worden. FSD Beta in Europa zou kunnen helpen om de acceptatie van dergelijke systemen te vergroten en de snelheid waarmee de systemen beter worden, versnellen.
 
Ik begrijp de positie van UNECE in deze fase van ontwikkeling. Tesla laat ze mogelijk nog niet voldoende data zien! We staan op een keerpunt en wanneer is het veilig genoeg om de switch te maken? Ik hoop niet dat de politieke polarisatie in de maatschappij of de negatieve narratieven in de media nog een erg vertragende rol gaan spelen. Bovendien hebben er veel bedrijven baat bij dat wij geloven dat autonoom rijden nog 20 jaar weg is en dat auto’s met elkaar moeten kunnen communicatie en dat dit vraagt om infrastructuur met 5G en andere systemen. Dat er nog heel wat subsidie nodig is om concepten met slimme snelwegen en verkeersinstallaties te presteren aan overheden. Als Tesla Vision gaat werken zoals Tesla presenteert dan kan dat allemaal de prullenbak in. Het enige wat nodig is zijn duidelijke witte lijnen, goed afleesbare borden en heldere verkeersregels.
 
Om UNECE te overtuigen heeft Tesla een grote opdracht! Met onomstotelijk bewijs aantonen dat de veiligheid met een factor x wordt verbeterd! Ook in een situatie waarin de menselijke bestuurders nog in de meerderheid zijn! Of andersom: aantonen dat er mensen sterven in het verkeer omdat ze zelf moeten rijden terwijl ze auto bezitten welke het bewezen veiliger kan!
2 Reacties

Blik op WEEK (#20)

21/5/2022

0 Reacties

 
In deze blik op de week aandacht voor FSD 10.12, de aangekondigde AI-day deel 2, de Model Y AWD, en nog veel meer.
Bestellen niet altijd meer mogelijk
Elon liet het al eerder weten. Voor modellen waar de wachttijden ver in de toekomst liggen wordt het bestellen tijdelijk stopgezet. Het eerste voorbeeld is de Cybertruck voor Europa en China. Ze hebben qua reserveringen voor meer dan 3 jaar productie. Er is dan ook geen zinnig woord te zeggen over toekomstige prijzen en leveringsdata. Eerder werd al doorgevoerd dat je wel een reservering kan doen, maar niet de gewenste uitvoering kon selecteren. Nu kan je dus ook niet meer reserveren.
AI-day #2 aangekondigd
Om nieuw talent te rekruteren organiseert Tesla themadagen. Op 19 augustus is er weer een AI-thema-dag. In augustus 2021 was er ook een themadag waar AI centraal stond. Toen ging het over Tesla Vision, de stap naar auto labeling, de complexiteit van planning, de in huis ontwikkelde D1 chip en de trainingscomputer DOJO. Als konijn uit de hoge hoed werden de ambities met een Tesla Bot (optiumus) onthuld. Er waren daarna meer vragen dan antwoorden.
 
Elon en zijn team zijn ervan overtuigd dat ze dicht bij het moment zijn van het vrijgeven van een Real World AI toepassing. Als eerste voor auto’s. Elon noemt dit al jaren FSD-feature complete. Dat wil zeggen dat de auto zelf aantoonbaar veiliger aan het verkeer kan deelnemen dan de gemiddelde bestuurder. Daarna is het aan de wetgevers om het legalisatieproces te doorlopen.
 
We zien nu tussen de verschillende FSD Beta-versies de technologie steeds beter worden. Wij zien niet de achterliggende data. Dus welke stappen het aantal menselijke interventies afneemt. En we weten ook niet wat het verschil is tussen de semi-publieke FSD-versie en de versie waar de FSD-developers mee werken. Het zijn nog 3 maanden tot AI-dag#2. Mogelijk hebben we dan Versie 11 (de single-stack-versie) van de FSD gezien en maakt ook in Europa FSD een flinke stap vooruit.
 
Het zal niet een dag zijn waar een nieuw product, zoals de Tesla Robotaxi, het licht gaat zien. Het is een dag om nieuw talent binnen te halen. Mijn verwachting is dat DOJO klaar is en dat ze nu mensen zoeken die met name aan de “Bot-kant” met steeds meer datasets aan de slag gaan. Elon liet als teaser weten dat ze de Tesla Bot laten zien. Een werkend prototype, om nog meer hardware-engineers aan te trekken. Ook bij de Bot staat de “machine-thats-building-the-machine” centraal. Dat wil ook zeggen dat het produceren van een Tesla Bot schaalbaar moet zijn en kosteneffectief. Zou over een paar jaar het onderstaande plaatje van "the tesla space" bewaarheid worden. Dat Telsa Bot groter is dan de huidige Tesla cars?
Foto
Trekhaak standaard voor de Model Y?
In de Scandinavische landen lijkt het nu zo te zijn dat een trekhaak voor de Model Y standaard wordt.  Blijkbaar wordt hij vaak achteraf toegevoegd en leidt de levering en montage via de servicecentra tot ongewenste drukte.
 
Ik kan me niet voorstellen dat ze dit per land gaan laten verschillen. Voegt onnodige complexiteit toe aan de productie en beperkt de logistieke opties. Het zou me daarom niets verbazen dat ze alle hardware noodzakelijk voor een trekhaak standaard gaan monteren. Dan hebben ze altijd nog de optie om de afneembare kogel wel via een achteraf bestelling via de post thuis te leveren en hierin per markt te variëren. Of leveren ze alle hardware standaard, dus ook de kogel, maar moet je een software-update kopen om hem ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Opties genoeg dus. We gaan het volgen, want ik verwacht dat veel Nederlandse Model Y kopers ook graag een trekhaak willen monteren.
Foto
FSD Beta 10.12 is uit!
Een grote update voor FSD Beta in de VS is eindelijk uitgebracht. Dat woord “eindelijk” is niet terecht. Natuurlijk, ik zou niets liever willen dat ik morgen ook in Nederland met FSD Beta 10.12 kon rondrijden. Maar als je deze release-notes leest krijg je een beetje inzicht hoe ongelooflijk complex het allemaal is. Respect voor het Tesla-team dat hieraan werkt. 
 
Niet alleen qua het ontwerpen van de Neurale Netwerken, de kwaliteit van de data-collectie en het (automatisch labelen), maar juist al die kleine instellingen. Instellingen om een balans te vinden tussen veiligheid en soepel door het verkeer gaan. Dusdanig anticiperen op een mogelijk gevaarlijke situatie, zonder een abrupte rem ingreep. Maar bij direct gevaar weer wel!.
 
Om deze nuances te kunnen maken zie je in de releasenotes dat ze specifieke data-sets gebruiken van een andere kwaliteit. Instellingen doen waar ze menselijke bestuurders feedback op willen hebben om het nog verder te finetunen. Steeds weer nieuwe oplossingen bedenken voor uitzonderlijke situaties. En dat met 100.000 FSD Beta testers tegelijkertijd én het voorkomen van ernstige ongelukken. Twee stappen vooruit, één stap terug.
 
Ook de grafische interface maakt ook weer een stap vooruit. De auto’s zien er gedetailleerder uit en laten nu ook remlichten en knipperlichten zien waarop daadwerkelijk geanticipeerd wordt. Ook een deur die openstaat wordt geanimeerd.
Superchargers opengesteld
Zoals al vaker aan bod geweest. Het Supercharger netwerk wordt in steeds meer landen opgesteld voor derden. Naast Frankrijk, Nederland en Noorwegen, zijn nu België, Zweden, Oostenrijk, UK en Spanje aan de beurt. Nog niet alle SuC-locaties, maar wel steeds meer. In Duitsland moet eerst het aantal SuC fors toenemen. Dit om de groei van de verkoop op te vangen. Maar uiteindelijk zal ook in Duitsland de SuC opengesteld worden.
Model Y AWD
Tijdens de opening van Giga Texas werd duidelijk dat Tesla in Texas een nieuwe versie van de Model Y gaat bouwen met de 4680 batterij in een structural pack. Maar zelf heeft Tesla deze versie nog nooit ergens aangekondigd of was deze te bestellen. Nu is bekend geworden dat een aantal Model Y reservatie-houders in de buurt van Austin bericht hebben gehad. En de vraag hebben gekregen of ze belangstelling hebben voor de Model Y AWD in plaats van de Long Range AWD. Het gaat om een auto met een EPA-rijbereik van 279 miles (450km) en een 5 sec. acceleratie tot 60 miles per uur. Hij kost $ 60.990. Binnenkort zal deze versie ook in de configurator gaan verschijnen. In de VS wel te verstaand. Het is nog afwachten welke versie naast de Model Y Performance in Berlijn gebouwd gaat worden.
Productie
De geruchten gaan dat zowel in Berlijn als in Shanghai vanaf de komende week een tweede shift aan de slag gaat. Berlijn natuurlijk in de "ramp-up" fase, Shanghai weer in het opstarten na de lockdown. Ook Fremont is meer dan ooit aan het produceren en in ook Austin nemen de activiteiten steeds meer toe. Zou het Tesla lukken om in juni de productie dusdanig op te schroeven dat ze hetzelfde kunnen produceren dan in Q1 van dit jaar ondanks de lockdown?
All-in podcast
De laatste weken zijn er veel interviews met Elon verschenen. Niet allemaal even goed en als je ze regelmatig volgt, ook feitelijk niet heel veel meer nieuwe informatie. Je merkt wel dat als Elon anders praat en meer van zichzelf laat zien als hij op zijn gemak is. Vanuit die optiek was het interview met “all-in-podcast” een verademing.
 
Deze week ook het eerste deel van een nieuwe interview reeks met Elon al rondlopend over Starbase. The Everyday Austronaut, Tim Dodd, weet waar hij over praat en gaat erg gedetailleerd in op de complexiteit van het bouwen van raketten. Ook in zo’n setting zie je dat Elon op zijn gemak is en veel insights geeft.
Servicecentrum in Roermond?
Op social media een bericht dat Tesla vanaf 1 juni a.s. een pand gaat huren in Roermond. Het is een bericht dat nog niet door Tesla is bevestigd. Grote kans dat het een service-centrum gaat worden. Roermond is natuurlijk gunstig gelegen in de Euroregio, onder meer dicht bij het Ruhrgebied. Afwachten wat Tesla daar uiteindelijk gaat realiseren en per wanneer.
Robotaxi
Een tussenstap op weg naar een robotaxi fleet is het aanbieden van Uber-diensten in een Tesla met FSD Beta. YouTuber Cybrlft maakt Real Life Robotaxi verslagen. Leuk om de reacties te horen van passagiers welke voor het eerst rondgereden worden in een Tesla met FSD Beta actief. Veel mensen zijn enthousiast. Hebben er wel eens van gehoord. Maar realiseerde zich niet wat nu al mogelijk is.
Service manual voortaan gratis?
Tesla heeft een aparte website met alle informatie over service en onderhoud. Je krijgt door het afsluiten van een abonnement toegang tot alle gedetailleerde instructies om bijvoorbeeld schokdemper te vervangen. Deze site is niet gericht op consumenten maar op service-centers. @GreenTheOnly plaatste en bericht op Twitter dat het abonnement voor toegang tot de service-manuals nu op € 0 euro staat. Of het een foutje is of dat het inderdaad nu gratis is, is niet duidelijk.
Foto
TSLA in zwaar weer
Het aandeel TSLA maakt een zware periode door. Het verloor zo'n 50% van zijn waarde. Voor de lange termijn investeerder natuurlijk geen probleem. Rob Mauer van Tesla Daily geeft in onderstaande vlog er een "rustgevend" perspectief op.
0 Reacties

Blik op de week (#19)

14/5/2022

0 Reacties

 
In deze blik op week aandacht voor FSD Beta, Superchargers, de Tesla Model T, een nieuwe knop onderweg en nog veel meer…
Model T
Foto
Met een YouTube-kanaal met meer dan 1 miljoen-volgers heb je middelen om gave dingen te doen. Zoals het kanaal “The Real Life Guys”. Ze hebben een Model 3 voorzien van enorme rupsbanden en hem  Model T genoemd! Hun enthousiasme is aanstekelijk. Hieronder het verslag van het bouwproces. De video over de rij-eigenschappen volgt later! Benieuwd hoe straks een cybertruck op zulke rupsbanden er uit ziet!
Einde tankstations?
In het FD een aardig artikel over de toekomst van tankstations. Ze kunnen nu al alleen nog maar overleven door de verkoop van andere zaken dan brandstof of overstappen op onbemande stations. In het artikel een pomphouder welke geïnvesteerd heeft in waterstof, biobrandstoffen en snelladers. Met subsidies zo'n € 20 miljoen geïnvesteerd, inclusief zonnepanelen en accu’s. Natuurlijk mooi om zo’n ondernemersgeest te zien. Maar of het succesvol gaat zijn? Steeds weer die discussie over waterstof.
Foto
Ook bizar hoge prijzen voor het bouwen van snelladers. Ook op dit terrein laat Tesla zien dat het echte product de productie ervan is. Tesla bouwt zijn Superchargers in een ongelooflijk hoog tempo en met een berg aan innovatie. Tegenwoordig worden ze compleet voorgemonteerd op een betonnen sokkel geleverd.
 
Recent werd duidelijk dat Tesla een Supercharger kan bouwen tegen fors lagere prijzen dan de concurrenten. Meer hierover is hier te vinden. Bovendien realiseert Tesla zijn superchargerlocaties niet direct aan de snelweg. Meestal liggen de chargers bij hotels, restaurants, winkelketens, e.d. Ze groeien als paddenstoelen uit de grond.
Tesla wordt grootste supercharger provider
Na de pilots in Nederland en Noorwegen gaat Tesla de route op weg naar het openstellen van het hele Supercharger-netwerk uitbreiden. Op kleine schaal in België en andere landen. Elon liet weten dat ze bereid zijn om de VS alle laadpunten te gaan voorzien van CCS stekkers zodat ook andere merken gebruik kunnen maken van de Tesla SuC’s. Dat maakt dat ze de grootste provider worden.

Ze verliezen een unique sellingpoint, maar krijgen er veel voor terug. Ten eerste natuurlijk de versnelling van de missie van Tesla. Maar ook in dollars. SuC’s leveren veel geld op. Een derde argument is dat niet-Tesla rijders toch iets meekrijgen van de Tesla beleving. Ze hebben de app nodig en zullen merken dat je alle roadtrips via het Tesla netwerk kunt maken. Inpluggen en laden!
FSD 10.12
Na een aantal kleinere updates is het wachten op Beta FSD Beta 10.12. Deze grotere update wordt zeer binnenkort verwacht. Volgens een tweet van Elon zijn er weer meer nieuwe Neurale Netwerken aan de vernieuwde architectuur (Vector) toegevoegd. De release notes schijnen lang te zijn.
 
Deze week rapporteren verschillende FSD Beta tester een grote sprong vooruit, zonder een software update. Dit impliceert dat Tesla op afstand instellingen kan veranderen aan de geïnstalleerde versie.
Inmiddels zitten er meer dan 100.000 gebruikers in het beta-programma en verzamelen ze data om met name city-streets verder te verbeteren. Het wachten is op de grote update welke “single stack” genoemd wordt. Deze update wordt aan versie 11 toegeschreven. In die versie komen smart (reverse) summon, city streets en highway samen. Dat maakt de weg vrij voor een FSD Beta release voor alle FSD-kopers in de VS later in het jaar.
 
Het is natuurlijk wachten op een grote FSD-update voor Europa. Tesla zoekt een “EU Public Policy & Business Development Manager” om hem team dat verantwoordelijk is voor de verbinding tussen Tesla en Brussel te verstevigen. Er is beweging, maar ons geduld wordt verder op de proef gesteld.
Boot richting Europa
Een groot deel van de maand is Giga Shanghai gevangen geweest in een lockdown vanwege een COVID-uitbraak. Toch wisten ze nog 11.000 voertuigen te produceren. De Glovis Splender is volgeladen met circa 4.700 Model 3 en Model Y voor de UK en Europa. Het ziet er naar uit dat deze boot nog in Q2 zijn lading kan afleveren en dat toch nog een aantal Europese kopers blij gemaakt kunnen worden. Er zijn wat tegenstrijdige geluiden over een mogelijke productiebeperking als gevolg een logistieke problemen bij toeleveranciers.
Crash gefilmd
Een wel heel aparte crash van een Model 3 is gefilmd in de VS. Uiteraard claimt de bestuurder dat de remmen het niet deden. Kansloos! De data zal laten zien dat het een bestuurders fout was. Hij vloog met 70 miles per uur een gebouw in. Beveiligingscamera’s filmde het van alle kanten. De bestuurder heeft de crash zonder grote kleerscheuren overleeft. Geeft maar weer eens aan hoe veilig Tesla’s zijn.
Nieuwe knop
Er komt een nieuwe knop aan. Onder software kan je in de auto controleren of er nieuwe updates en/of  upgrades beschikbaar zijn. Dit maakt de weg vrij voor aankopen in de auto, zoals premium connectiviteit. Niet helemaal duidelijk welke softwareversie de app moeten hebben. Want in de app kan je aangeven of je de mogelijkheden van “in-car-upgrades” wilt bepreken.
0 Reacties

Blik op de week (#18)

6/5/2022

0 Reacties

 
In deze blik op week aandacht voor de eerste tekenen van de uitbreidingen van Master plan III, de refresh model S/X komt er aan, NOS portretteert Elon Musk en nog veel meer
NOS over Elon Musk
De NOS heeft een filmpje gemaakt over Elon Musk. De grote lijn hebben ze goed weergegeven. Alleen jammer dat ze het hebben over de vermeende slechte omstandigheden in zijn fabrieken. Dat is nu juist waar Tesla zich in onderscheid ten opzichte van andere techreuzen: de fabrieken zijn pareltjes, juist ook om in te werken. Sterker nog, niet alleen de toptalenten van de wereld willen bij een van zijn bedrijven werken. Maar juist in bijv. Berlijn en Texas biedt Tesla ongeschoold personeel fantastische banen aan in de modernste autofabrieken ter wereld!
Foto
Going big!
Musk heeft aangekondigd te werken aan Masterplan III en dan het gaat over het naar een massale schaal brengen van de activiteiten van Tesla. Maar er zijn ook verbindingen met de activiteiten van Spacex, The Boring Company, Neuralink en zelfs Twitter.
 
Het lijkt erop dat ze al begonnen zijn met de voorbereidingen voor de uitvoering van de opschaling. In Shanghai gaat naast de al geplande uitbreidingen nog een uitbreiding plaatsvinden. Giga Shanghai wordt de grootste export hub ter wereld. Na realisatie wordt de capaciteit geschat op 1,5 miljoen voertuigen.
 
Ook werd deze week bekend dat Tesla in Grünheide een stuk grond wil aankopen om hier een logistiek centrum te gaan bouwen waarbij het gebruik van de spoorlijn centraal staat. Zal nog wel de nodige procedures vergen voordat ze daar mogen gaan bouwen.
 
Het terrein van Giga Texas is al enorm groot. Hier kunnen ze voorlopig vooruit met bouwen. De eerste palen van de te bouwen cathode-farbriek staan in de grond. Net als in de afgelopen weken, was er ook deze week weer een bericht dat Tesla een contract gesloten heeft met een grondstofleverancier. Nu ging het over een low-carbon Nikkel deal met het Braziliaanse Vale SA.
Impact Report 2021
Tesla presenteerde hun jaarlijks Impact Report 2021.. Een interessant rapport om eens door heen te bladeren. Veel interessante feiten. Zoals die van hierboven over de aantrekkelijkheid van Tesla als werkgeever. Maar bijvoorbeeld ook dat de Tesla zonnepanelen sinds 2012 meer energie opgewekt hebben dan alle Tesla's en de Gigafactories samen aan energie verbruiken.
Kantelbaar scherm voor de Model S (en X)
Toen de refresh Model S op de markt kwam was er verbazing dat het centrale scherm niet kon kantelen. Dus naar de bestuurder toe gedraaid kon worden. Dit was immers wel gezien in prototypen. Tijdens een latere teardown van Sandy Munro werd duidelijk dat de mechaniek hiervoor wel aanwezig is, maar dat de motoren hiervoor niet gemonteerd zijn.
 
Nu zijn er beelden opgedoken dat het scherm wel elektronisch kan kantelen door virtuele knoppen te gebruiken op het scherm. Niet meer dan logisch dat de gewenste positie opgeslagen wordt in het gebruikersprofiel. Goed nieuws voor de Europese reservatiehouders. Hoe langer het duurt voordat de Europese leveringen op gang komen, hoe completer de auto wordt.
Foto
Refesh Model X in Nederland gesignaleerd
De nieuwe Model X is in Nederland gesignaleerd. Uitgerust met een CCS2 laadpoort en met een conventioneel stuur. Ook in Taiwan zijn refresh Model S/X waargenomen. Tot steeds meer signalen dat de eerste leveringen buiten Noord-Amerika aanstaande zijn.
Foto
FSD prijs Canada verhoogd
Nu de Canadese FSD beta-kopers ook toegang hebben tot het beta-testprogramma en het moment waarop de beta-versie voor alle beta-kopers beschikbaar komt, heeft Tesla de prijs van FSD verhoogd. Eerder liet Elon via een twee weten dat prijs verhoogd zou worden. Nu was het onaangekondigd. Zodra we in Europa ook FSD Beta krijgen is de kans natuurlijk groot dat we ook hier hogere prijzen mogen verwachten. Iedereen bepaalt het natuurlijk helemaal zelf, maar als de auto je eigendom is, is er in mijn optiek meer dat je in je afweging mee moet nemen dan alleen de huidige functionaliteit van EAP of FSD. Hier is meer informatie te vinden.
Superschargers tot de Noordkaap
Net als in Nederland worden ook in Noorwegen steeds meer SuC opgesteld voor niet-Tesla’s. Het is nu zelfs mogelijk om tot aan de Noordkaap te rijden. Een geweldige trip om met een EV te maken.
Foto
@teslastars
Er zijn verschillende reisverslagen te vinden op Youtube. Hieronder de trip van Marco Sanders.
Muks op Future of the car
De komende week is in London “The future of the car”. De hele top van de mondiale auto industrie is aanwezig. Elon Musk zal samen met JB Straubel het podium betreden en natuurlijk ook individueel geïnterviewd worden. Hier is meer informatie te vinden.
Foto
0 Reacties

    Archieven

    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019

    Categorieën

    Alles
    Algemeen

    RSS-feed

About

Blik op de week

Tesla blogs

Tesla kopen

Tesla bezitten

Copyright © 2022
  • Blik op de week
  • Tesla Blogs
    • FSD wel of niet kopen?
    • Verwachtingen 2022
    • Positie van Tesla in de Mobiliteitstransitie
    • Tesla Senior
  • Tesla kopen
    • Welke Tesla modellen zijn er?
    • Welke uitvoeringen zijn er?
    • Waarom een Tesla?
    • Wanneer moet je geen Tesla kopen?
    • Een Model 3 of Model Y?
    • Model Y uit Berlijn
    • Model 3 uit Berlijn
    • Cybertruck Europa
    • FSD wel of niet kopen?
    • Alles over rijbereik en laden
    • De besparingen met een Tesla
    • Hoe bestellen?
    • De aflevering
  • Tesla bezitten
    • Mijn verbruik
    • Mijn ervaring met 3 jaar Tesla
    • Rijden in de seizoenen
    • Autonoom rijden
    • Verzekering en overheid
    • Top 10 kenmerken Model 3/Y
    • Tips, trics en techniek
    • Accessoires