Laatste update: 15 februari 2021
De Tesla Modellen
Tesla is een jong automerk. In 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Een jaar later sloot Elon Musk zich aan bij de gezamenlijke missie: "accelerate the world's transition to sustainable energy". Hij deed dit met een flinke financiële injectie. In 2008 werd de Roadster als eerste auto van Tesla officieel geleverd. In dat jaar werd ook Franz van Holzhausen als hoofd ontwerper aangesteld om alle Tesla-modellen tot nu toe te ontwerpen. Martin en Marc verlaten op niet al te elegante manier Tesla. In 2012 kwam met de Model S het eerste model voor een groter publiek op de markt en sinds 2017, met de komst van de Model 3, is het een autobouwer geworden waar de rest van de automobiel branche langzaam wakker van begint te liggen. Lang zijn er heel veel short-sellers geweest op de beurs (beleggers die "gokken op een faillissement"). Dat heeft lange tijd de toekomst van Tesla onzeker gemaakt. Maar die fase is wel voorbij. Met de enorme verkoopvolumes van de Model 3 en de Model Y (jaarlijks 50% groei de komende jaren) is Tesla tot nu toe de enige autobouwer die elektrische auto's (EV's) met winst kan bouwen. Mede door de investeringen in de Gigafactory 1 (productiefaciliteit samen met Panasonic voor de enorme hoeveelheid benodigde batterijen) en het wereldwijde netwerk aan Superchargers. Twee enorme waardes van Tesla, waarmee ze zich onderscheiden van de rest. En met de aanwezige hardware in alle Tesla's na oktober 2016 voor autonoom rijden hebben ze voor de toekomst een businessmodel waar de andere alleen nog maar van kunnen dromen. Hieronder een overzicht van de huidige en toekomstige modellen van Tesla.
In 2008 was de (original) Roadster het eerste model. Er zijn er 2.500 van gemaakt en was tot 2012 leverbaar. In Nederland zijn er 27 op kenteken gezet. Het was een soort Proof of concept, gebaseerd op een lotus Elise. Langzaam wordt deze auto een soort icoon. Er staan er maar zeer weinig te koop. Het zou me niets verbazen als de prijzen van de Roadster alleen maar gaan toenemen. Zeker nu er in 2020 de New Roadster gaat uitkomen (zie hieronder).
|
Sinds 2012 is er de Model S. Een sedan die aan de wereld heeft laten zien dat volledig elektrisch rijden goed mogelijk is. Dat dit prima kan in een mooie auto zonder een gekke futuristische styling. De bouwkwaliteit kwam overeen met wat je mag verwachten van een zo jonge autobouwer. Inmiddels is de bouwkwaliteit enorm verbeterd en nadert het, zeker in de Model 3, het niveau van de premium Duitse merken. Medio 2016 is een update geweest met ondermeer een nieuwe neus en nieuw motor tussen de voorwielen. In 2019 is de luchtvering en het onderstel aangepast. Deze versie wordt ook wel met "Raven" aangeduid. Ook worden sinds oktober 2016 alle modellen uitgerust met de hardware voor full-self driving. Eind januari 2021 is een enorme update van de Model S aangekondigd. Zowel interieur als exterieur als onderhuids is de Model S totaal vernieuwd. Er zijn er 2 nieuwe versie aangekondigd: de plaid en plaid+. Na ludricrous speed komt plaid speed (klik hier om de snelheid-aanduiding van Tesla te begrijpen). Om dit "plaid" te bereiken krijgen de topversies 3 motoren (2 achter en 1 voor) en een nieuw chassis met de nieuwe batterijen. De specificaties zijn ongekend: 2 sec naar de 100 km/u, top van 320 km/u, bereik van meer dan 850 km. De prijs is ongeveer € 140.000. Je kan al reserveren.
|
In 2015 is de Model X uitgebracht. Een full-size SUV. Qua interieur vergelijkbaar met de Model S. Ook de Model X krijgt voor 2021 versie de in- en exterieur vernieuwingen van de Model S. Kenmerkend voor de X zijn natuurlijk de falcon-wing deuren. Deze twee vleugeldeuren achter maken het tot een unieke auto. Deze technologie heeft ook wel voor wat problemen gezorgd, maar uiteindelijk staat er een berg van een SUV. Te voorzien van een trekhaak die flink wat kilo's kan trekken.
|
Zowel de Model S en Model X zijn auto's in premium auto segment. De Model S is vergelijkbaar met de Mercedes E/S, de BMW 5/7, de Audi A6/A8 en andere auto's met prijzen vanaf circa €85.000. De snelste Model S Plaid+ maakt het met zijn acceleratietijden van onder de 2 seconden naar de 100 km/u bijna alle Supercars zeer moeilijk. Ook de range van Long Range versie is zeer indrukwekkend. De Model S heeft een ander batterij-pakket dan de Model 3. En de topversie van de Model S krijgt eind 2021 de allernieuwste batterijtechnologie en 3 motoren. Er zijn in Nederland veel Model S verkocht aan de zakelijke rijder. Met subsidie was dit een uiteindelijk toch een betaalbare auto. In mijn optiek een goede zet van de overheid om op deze manier te laten zien dat we ons langzaam kunnen gaan voorbereiden op transitie naar elektrisch rijden. Nu worden de subsidies afgebouwd en wordt de bijtelling voor zakelijke rijders geleidelijk verhoogd. Prima als dit ruimte maakt voor een regeling die gaat stimuleren dat er meer EV's verkocht gaan worden. En dus iedereen kan profiteren en niet alleen de zakelijke rijder!
In het Tesla-Masterplan van Elon Musk is altijd beschreven dat de Roadster, de Model S en de Model X als opstap gezien moeten worden naar de auto voor een breed publiek: de Model 3. Toen de Model 3 werd aangekondigd zijn er wereldwijd meer dan 400.000 reserveringen gedaan. Begin 2019 is eindelijk de auto in Europa en hiermee dus ook Nederland beschikbaar gekomen. In eerste instantie de LR modellen (vanaf 6 februari) en later (12 april) ook de SR+. Bijna alles over het kopen van een Model 3 is op deze website te vinden!
|
De Model Y wordt sinds midden maart 2020 in de VS/Canada geleverd in de LR en performance variant en vanaf januari 2021 ook in China. Europa en andere delen van de wereld moeten nog even wachten op de Model Y. De Gigafactory in Berlijn zal naar verwachting vanaf midden 2021 de Model Y gaan produceren. Alles over de Model Y Made in Germany is hier te vinden. De Model Y is een mid-size SUV die 70-80% van de onderdelen met de Model 3 deelt, maar toch een totaal andere auto is voor een andere doelgroep. Onderhuids totaal verschillend van de Model 3 en er zijn zelfs onderhuidse verschillen tussen de Model Y uit Fremont, Berlijn of Shanghai. De Model Y is iets duurder dan de Model 3, maar zal qua verkoopaantallen de Model 3 voorbij gaan. De markt voor Mid-Size SUV is wereldwijd immers groter dan die voor sedans. Bijna alle informatie op deze site over de Model 3 zal ook op de Model Y van toepassing zijn! En natuurlijk is er specifieke aandacht voor de Model Y.
|
Maar er zitten nog een paar modellen aan te komen. Reeds aangekondigd is de eerder genoemde New Roadster (2022). Een hypersports car! Van Proof of Concept van EV's naar de absolute maatstaf voor supercars! Ongelooflijk snelle acceleratie (0-100 onder de 2 seconden) en een top van meer dan 400 km/u. Een range van meer dan 1000 km en uit te rusten met een Space X-pakket voor nog betere prestaties. Space X is dat andere bedrijf van Elon Musk! De New Roadster is geen auto voor de massa. Maar met deze specs en relatief lage prijs zal hij toch als warme broodjes over de toonbank gaan!
|
Met het onthullen van New Roadster heeft Tesla ook de Tesla Semi gepresenteerd. Of was het andersom? De Roadster kwam immers uit de Semi. De Tesla Semi is een vrachtauto die de transportsector op de kop gaat zetten. Met name qua operationele kosten per gereden kilometer! De lage operationele kosten, maar op termijn ook de full-self-driving mogelijkheden. De Semi zal vanaf eind 2021 geleverd gaan worden in kleine aantallen. Het wachten is op de fabriek in aanbouw, Giga Texas. De eerste versies voor Europa pas in 2022 of 2023 verwacht ik?
|
Elon Musk is 7 jaar mysterieus geweest over een pick-up truck. Op 21 november 2019 is uiteindelijk de onthulling van de CYBERTRUCK geweest. Het heeft en zal nog lang de gemoederen bezighouden. Wat een bijzondere verschijning. Zowel uiterlijk als van binnen. Qua technologie gaan we er nog veel van terugzien in de andere modellen. De prijs in verhouding tot de spes zijn zeer bijzonder. Hij krijgt de nieuwe batterijen die op battery day gepresenteerd zijn. Ik heb een blog geschreven over "The Unveiling of the Cybertruck" en mijn reactie hierop. In de eerste 24 uur na de onthulling waren er 149.000 reserveringen. Na 48 uur waren dit er 187,000! Een paar dagen later twitterde Elon 250k. Tijdens battery day had Musk het over meer dan 600k reserveringen. Het is nog even wachten tot eind 2021 voor de eerste leveringen in de VS. De productie locatie is in aanbouw in Austin in Texas (VS). De gepresenteerde versie is alleen voor Noord Amerika. De Designstudio in Berlijn zal een Europese variant gaan ontwerpen. Of deze er daadwerkelijk komt is nog niet helemaal duidelijk. Zeker niet voor 2022! |
Gamma compleet?
Er zijn geen sterke aanwijzingen dat er voor de korte termijn nog een model onderweg is dan de hierboven gepresenteerde modellen. Maar Elon heeft wel aangekondigd dat een mogelijk een Europese versie komt van de Cybertruck en dat de designstudie in China en Berlijn een compacte stadsauto gaat ontwerpen. De $ 25.000 auto zoals aangekondigd tijdens battery day is voorzien voor rond 2023.
Samen vormen de letters van de Tesla modellen de 2 woorden S3XY en CARS. Het woord S3XY heeft Musk zelf vaker gebruikt. Maar de combinatie met CARS nog niet. Want over de A van ATV is maar heel weinig bekend. De ATV reed bij de Cybertruck unveiling het podium op en wordt als accessoire leverbaar bij de Cybertruck. Maar misschien komt er in de toekomst nog eens een kleinere 2 zitter als stadsvoertuig en wordt de Model A het eerste echte autonomous model. Dus een Pod zonder stuur! We gaan zien wat de toekomst brengt. Maar voorlopig kunnen we tot eind 2021 vooruit! Wil je meer weten over wat 2020 mogelijk voor ons in petto heeft, klik dan hier.
Samen vormen de letters van de Tesla modellen de 2 woorden S3XY en CARS. Het woord S3XY heeft Musk zelf vaker gebruikt. Maar de combinatie met CARS nog niet. Want over de A van ATV is maar heel weinig bekend. De ATV reed bij de Cybertruck unveiling het podium op en wordt als accessoire leverbaar bij de Cybertruck. Maar misschien komt er in de toekomst nog eens een kleinere 2 zitter als stadsvoertuig en wordt de Model A het eerste echte autonomous model. Dus een Pod zonder stuur! We gaan zien wat de toekomst brengt. Maar voorlopig kunnen we tot eind 2021 vooruit! Wil je meer weten over wat 2020 mogelijk voor ons in petto heeft, klik dan hier.
Gigafactory
Tesla is enorm aan het bouwen. Zowel op bestaande locaties meer capaciteit als totaal nieuwe fabrieken. Voor zonnepanelen en voor de batterijcellen en -pack en aandrijfslijnen zijn er twee fabrieken, Oorspronkelijk werd een fabriek waar batterijen gemaakt werden Gigafactory genoemd. Sinds begin 2020 worden alle fabrieken afgekort met "Giga" en dan de naam van de plaats waar de fabriek (bij in buurt) ligt.
Giga Fremont (VS): Productie Model S, 3, X en Y en Roadster
Giga Nevada (VS): Batterijcel, batterypack en aandrijflijnen (voorheen GF1)
Giga New York (VS): Zonnepanelen en powerpacks/powerwalls (voorheen GF2)
Giga Shanghai (China) Productie Model 3 (2019) en later ook Model Y (2020), batterijen/-packs en aandrijflijnen (voorheen GF3)
Giga Berlin (Duitsland): Productie Model Y (2021) en later ook Model 3 (2022), batterijen/-packs en aandrijflijnen (voorheen GF4)
Giga Texas (VS): Semi, Cybertruck, Model 3 en Model Y.
De Model S en X wordt gemaakt in Fremont en voor Europa om fiscale redenen niet compleet gemonteerd verscheept. De finale assemblage vindt plaats in Tilburg. In Tilburg is ook het Europese onderdelendistributiecentrum.
Giga Fremont (VS): Productie Model S, 3, X en Y en Roadster
Giga Nevada (VS): Batterijcel, batterypack en aandrijflijnen (voorheen GF1)
Giga New York (VS): Zonnepanelen en powerpacks/powerwalls (voorheen GF2)
Giga Shanghai (China) Productie Model 3 (2019) en later ook Model Y (2020), batterijen/-packs en aandrijflijnen (voorheen GF3)
Giga Berlin (Duitsland): Productie Model Y (2021) en later ook Model 3 (2022), batterijen/-packs en aandrijflijnen (voorheen GF4)
Giga Texas (VS): Semi, Cybertruck, Model 3 en Model Y.
De Model S en X wordt gemaakt in Fremont en voor Europa om fiscale redenen niet compleet gemonteerd verscheept. De finale assemblage vindt plaats in Tilburg. In Tilburg is ook het Europese onderdelendistributiecentrum.
Het logo
Het tesla logo is gebaseerd op een stuk uit het origineel ontwerp van een electromotor door Nikola Tesla (naamgever). Meer informatie is hier te vinden.