In deze blik op de week aandacht voor de verschillende Model Y versies, de Cybertruck crashtest, Tesla’s binnenkort in India en naar Mars, Optimus-netwerkspeculaties, een nieuwe blog over een onvermijdelijke transitie en nog veel meer....
Meer Model Y-versies te bestellen
De laatste exemplaren van de vorige generatie Model Y zijn van de band gerold in Giga Shanghai en Giga Berlijn. Vanaf nu is alleen nog de vernieuwde Model Y beschikbaar! De eerste leveringen aan klanten vinden al plaats. Ook de eerste proefritten zijn al mogelijk bij sommige Tesla Stores. De eerste reviews verschijnen ook online. In de onderstaande review van Topgear ook een interview met Lars Moravy.
In de configurator is de launch edition verdwenen en zijn er nu drie varianten te bestellen: de RWD, de Long Range RWD en de Long Range AWD. Wat nog ontbreekt is de Performance en een 7-zits uitvoering van de LR AWD. Over een goedkopere variant wordt alleen maar gespeculeerd.
Nieuwe kleuren!
De voor Giga Berlijn unieke kleur Midnight Cherry Red is verdwenen. Ook Deep Blue Metallic is niet meer te bestellen. Nieuw zijn de kleuren Stealth Grey en Ultra Red! Naast Pearl White Multi-Coat, Solid Black en Quicksilver. Of Glacier Blue zijn weg naar Giga Berlijn gaat vinden is niets bekend.
Verschillen tussen de versies
We zien dat de LR AWD andere interieurkenmerken heeft dan de RWD-versies. De geluidsinstallatie mist bij de RWD’s een aantal speakers en de subwoofer. Ook de deurpanelen zijn bij de AWD luxer. De Long Range-versies kunnen sneller laden en de acceleratietijden zijn wat sneller. Voor een groter batterijpakket wordt € 5.000 extra gevraagd. Wil je ook vierwielaandrijving en de interieur- en geluidsextra’s, dan komt daar nog eens € 3.000 bij. Het rijbereik volgens de WLTP-norm gaat er bij alle versies erop vooruit. De handleiding van de vernieuwde Model Y in nu ook beschikbaar. Klik op onderstaande afbeelding om naar de Tesla-website te gaan.
Nieuwe blog: de onvermijdelijke transformatie!
Op Teslamagazine focus ik hoofdzakelijk op Tesla en de continue stroom aan nieuwtjes en ontwikkelingen. Toch besteed ik ook regelmatig aandacht aan Elon Musk en zijn andere bedrijven, mits er een link is met Tesla. Gezien Elon's toenemende politieke activiteit en de impact hiervan op Tesla, vond ik het tijd om hierover te schrijven: De onvermijdelijke transformatie! Tesla's rol in een veranderende wereld.
Mexico verruilt voor India?
Het zag er lang naar uit dat Tesla’s nieuwste Gigafactory in Mexico gebouwd zou worden. Zelfs officieel aangekondigd door Elon Musk. In Blik op de Week is ook wel eens aandacht geweest voor wat leek op een voorbereidende bouwstart. Maar de politieke kaarten liggen nu anders. Musk is al een tijdje in gesprek met President Modi van India. Nu er diverse vacatures verschijnen voor personeel voor Tesla India, zal het niet lang meer duren voordat we daadwerkelijk activiteiten gaan zien. Het bouwen van Superchargers en de eerste Tesla Store in Mumbai! Voor Modi is Tesla een partner die snel en goedkoop een laadinfrastructuur kan realiseren, wat ook voor andere (Indiase) automerken goed is! Waarschijnlijk is de deal dat Tesla in ruil voor het bouwen een laadinfra, de eerste boten met Model Y’s, geproduceerd in Berlijn, in India gaat leveren met fors lagere importheffingen. Bovendien zou dit zomaar een opmaat kunnen zijn voor een Gigafactory in dit immense land met ’s werelds derde grootste automarkt. Voorlopig gaan auto’s die door de haperende Duitse economie of morrende oosterburen daar niet verkocht worden, naar India! Hoe vreemd kan het lopen. Tesla gaat naar Mars! Ik doel niet op de Tesla to Mars podcast (ook leuk), maar op het feit dat Elon Musk tijdens de introductie van Grok3, het nieuwste AI-model van X.ai, liet weten dat het de bedoeling is dat eind 2026 een Starship naar Mars gaat. Slechts een paar maanden om de 2,5 jaar staat Mars gunstig ten opzichte van de aarde. Voor Elon is eind 2026 een keiharde deadline om dan niet alleen met Starship zo ver te zijn, maar ook met Optimus, met X.ai’s Grok en een Starlink-verbinding tot op Mars. Want aan boord van Starship zit dan een lading Tesla’s Optimus-robots, met Grok als brein! Meer details volgen uiteraard de komende maanden. Als het goed is, is volgende week weer een Starship-lancering. Het doel voor dit jaar is 25 lanceringen. Het tempo gaat dus verder omhoog. Net als de proefproductie van Optimus!
Optimus in een netwerk Op X verscheen deze week een interessant artikel over hoe deze Optimus-robots mogelijk samenwerken in een slim netwerk. Een systeem waarin Optimus-units data delen, zoals een soort collectief brein. Als één robot leert hoe je een taak efficiënter doet, bijvoorbeeld een doos dichtklappen, dan kan die kennis via de cloud naar alle andere units. Maar ook binnen een afgeschermde en bedrijfsspecifieke cloud. Bijvoorbeeld een perfecte cappuccino maken bij Starbucks en die vaardigheid delen met alle Optimus-robots binnen Starbucks. Het idee, dat lijkt te leunen op Tesla’s ervaring met neurale netwerken voor Full Self-Driving, zou Optimus niet alleen slimmer maken, maar ook heel snel schaalbaar en toch “bedrijfsgeheimen” beschermen. Van fabrieksvloer tot pakketbezorging, een netwerk van robots die continu van elkaar leren klinkt als sciencefiction die werkelijkheid wordt. ![]()
Hoe zou dat netwerk er uitzien? Speculaties wijzen op een mix van centrale coördinatie, denk aan Tesla’s Dojo-supercomputer die updates pusht, en decentrale communicatie tussen robots onderling. Misschien zelfs met een snufje “movable memory,” waarbij een robot zijn skills meeneemt naar een nieuwe unit. En wie weet integreert het nog met Tesla’s Robotaxi’s voor een totaalpakket aan slimme mobiliteit. Teslarati dook onlangs in deze mogelijkheden met een fascinerend artikel over hoe het Optimus-netwerk zou kunnen werken (lees het hier op Teslarati.com). Met Musk’s ambitie om in 2025 Optimus in fabrieken te zien en massaproductie in 2026, lijkt dit netwerkidee geen verre droom, maar een logische stap voor Tesla’s AI-revolutie.
Problemen door stilte?
Tesla heeft de geluidsisolatie van de Model Y aanzienlijk verbeterd met akoestisch glas en betere afdichtingen, waardoor bijna alle rijgeluiden geëlimineerd zijn. Sommige bestuurders vinden na een testrit de cabine echter nu zo stil dat ze de elektrische motor tijdens acceleratie duidelijk horen, wat als onnatuurlijk wordt ervaren. Tesla’s VP Vehicle Engineering, Lars Moravy, erkende dit probleem en gaf aan dat het bedrijf eraan werkt. Er is nog geen definitieve oplossing aangekondigd, maar een vorm van noise-canceling zoals in de Model S/X zou mogelijk de oplossing zijn.
Daarnaast zijn er zorgen dat de extreme stilte het moeilijker maakt om naderende hulpdiensten te horen. Een mogelijke oplossing is het gebruik van externe camera’s om bestuurders te waarschuwen. Of juist een oplossing in de FSD-suite. Ook autonoom rijdende Tesla’s moeten immers reageren op het geluid van hulpdiensten. Dit wordt opgelost door geluiden te herkennen en hierop te anticiperen. Flitsmeister waarschuwt ook bij naderende hulpdiensten. Alleen is deze oplossing afhankelijk van het delen van de locatie door het hulpvoertuig.
De laatste keer CyberRoadster
De afgelopen maanden is in Blik op de Week aandacht geweest voor de ombouw van een Model 3 Performance naar een unieke creatie door Cyber Hooligan: de CyberRoadster. Nu het interieur ook klaar is, moet gezegd worden dat het een heel bijzondere verschijning is geworden.
Hij gaat hem “weggeven” aan een van zijn klanten uit de VS die in zijn shop iets heeft gekocht in een bepaalde periode. Uiteraard, hoe meer je hebt gekocht, hoe groter je kans. Ik heb Grok3 gevraagd een inschatting te maken van de omzet die zou kunnen genereren: “Ik schat dat Cyber Hooligan ongeveer $750.000 aan omzet zal genereren door mensen die producten kopen om de CyberRoadster te winnen”.
Vlissingen krijgt 372 megapacks!
In Vlissingen is een ambitieus project in voorbereiding. Project Mufasa, ontwikkeld door Lion Storage en powered by Tesla, omvat de bouw van een indrukwekkende 350 MW / 1,4 GWh energieopslagfaciliteit met 372 Tesla Megapack 2 XL-units. Gepland om operationeel te worden in de eerste helft van 2027, zal deze site gebruikmaken van de hoogspanningsverbinding van een voormalige kolencentrale, een slimme stap in de energietransitie.
Met project Mufasa zal het Nederlandse energiebedrijf Eneco de stabiliteit van het elektriciteitsnet verbeteren, piekvraag opvangen en de integratie van hernieuwbare energiebronnen versnellen. Dit project positioneert Nederland als koploper in grootschalige batterijopslag in Europa. Nu nog Powerwalls voor particuliere opslag en het mogen delen van zelf opgewekte energie toestaan en Nederland doet weer helemaal mee!
Gemiddelde laadtijden blijven dalen De onderstaande post van Tesla laat zien dat de gemiddelde laadtijd aan de SuC tussen 2018 en 2025 aanzienlijk is gedaald, met een actuele laadtijd nu van rond de 28-30 minuten. Deze neerwaartse trend weerspiegelt verbeteringen in technologie en infrastructuur, zoals sneller opladen en efficiëntere voertuigen. De verschillen tussen zomer en winter zijn natuurlijk nog steeds aanwezig!
Cybertruck crashtest Hoewel de Cybertruck in de VS excelleert in crashtests en een vijfsterrenbeoordeling heeft van de NHTSA, voldoen zijn ontwerp, gewicht, afmetingen en scherpe randen niet aan de strikte Europese veiligheids- en infrastructuureisen. Deze regels zijn specifiek gericht op het beschermen van voetgangers, het minimaliseren van schade aan andere voertuigen en het waarborgen van compatibiliteit met de Europese wegen en steden.
Giga Tesla Light Show aanstaande zondag! Helaas kan ik zelf aanstaande zondag niet naar de wereldrecordpoging, maar het belooft een fantastisch evenement te worden met meer dan 1.300 Tesla’s, drones, demo's en nog veel meer. Veel plezier!
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
Maart 2025
Categorieën |