In deze blik op de week aandacht voor de 7-zitter versie van de Model Y, nabranders van het "We, robot-event", Optimus toont zijn ware aard, Tesla Lithium, uitbreiding voor Berlijn, en nog veel meer… Dall-e vat deze uitgave van Blik op Week met onderstaande afbeelding samen.
Giga Berlijn mag uitbreiden
De plannen van Tesla voor Giga Berlijn zijn indrukwekkend. De eerste fase is weliswaar operationeel, maar nog niet volledig afgerond, en de productie heeft nog niet het niveau van 500.000 exemplaren per jaar bereikt. Toch heeft Tesla nu de vergunning verkregen om het eerste deel van fase 2 te realiseren (de gele delen in onderstaande afbeelding). Hierdoor kan de productiecapaciteit worden verhoogd naar 1.000.000 voertuigen. Deze week zijn de eerste voorbereidingen begonnen voor een nieuw treinstation aan de achterkant van de fabriek. Er is al een station aan de voorkant om arbeiders van en naar de fabriek te vervoeren.
Model Y in 7-zits verkrijgbaar
Voor het eerst kan nu ook in Europa de 7-zits uitvoering van de Model Y besteld worden. Deze uitvoering heeft een derde zitrij met twee stoelen. Het zijn volwaardige stoelen, en zelfs achterin zijn er USB-poorten beschikbaar. Voor volwassenen is de ruimte achterin beperkt, maar kinderen kunnen er prima zitten. De 7-zits uitvoering is alleen beschikbaar bij de Long Range AWD-versie en kost € 2.500 extra.
Verbazing
De afgelopen week toch wel met enige verbazing geluisterd naar verslagen van het "We, Robot-event". De Poki-podcast nr S03E06 had een reëel verslag. Sowieso een interessante aflevering om niet alleen uit de mond van Elon Musk bijgepraat te worden over de kansen en bedreigingen van AI. Maar deze Bright podcast of andere verslagen welke ik heb gelezen sloegen wat mij betreft de plank echt mis. De grootste fout die ik ze steeds hoor maken, is dat ze de Cybercab beoordelen vanuit het perspectief van het bezitten van een eigen auto! Ze stellen vraagtekens bij de keuze voor een tweezitter, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad van een taxi in Nederland doorgaans rond de 1,3 tot 1,6 passagiers per rit ligt. Vleugeldeuren werken prima omdat het voertuig niet in een parkeervak hoeft te manoeuvreren, bestaande Supercharger-locaties hoeven niet aangepast te worden omdat het laden in de stad en in een vloot van Cybercaps op totaal andere plekken gebeurt. Bovendien wil Elon, tegen betaling, de rekenkracht van AI5 chip ook gebruiken voor distributed computing en dan is een uurtje aan een 22 kW inductie lader juist een must! Dat particulieren de Cybercab ook kunnen kopen wil niet automatisch zeggen dat hij exclusief te gebruiken is door de koper en/of thuis op de oprit staat. We weten nog niet hoe het businessmodel voor particuliere bezitters er uit gaat zien! Daarnaast hebben ze geen kennis van de UNECE WP29/GRVA-tijdlijn voor het ontwikkelen van wettelijke kaders (zie hierna) en begrijpen ze de SAE Levels niet (het verschil tussen een verantwoordelijke bestuurder en de verantwoordelijkheid van de leverancier).
WP29/GVRA document uitgelegd
De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan snel. Ik vind het leuk en leerzaam om zelf een beetje te experimenteren met deze nieuwe technologieën. Ik heb Google's NotebookLM gebruikt om een podcast te genereren van dit ontzettend taaie UNECE-document dat de regelgeving voor DCAS systemen beschrijft. Het pdf document gaat er in, een podcast komt er uit! Het resultaat is wat mij betreft verbluffend. Luister zelf maar!
Tesla reageert
Toch denk ik dat Tesla zelf ook wel verrast is door de negatieve afdronk, vooral buiten de 'Tesla-bubble'. Het idee was om mensen te omringen met robots en hen in interactie te brengen met elkaar. Het doel was om het publiek een glimp van de toekomst te laten zien en die toekomst te laten ervaren door de robots live tussen hen te laten rondlopen. Dat de robots grotendeels op afstand werden bediend, is daarbij minder relevant. Desondanks zie je dat veel media het afdoen als misleidend, met de boodschap dat deze toekomst nog ver weg is. Als reactie hierop plaatste Tesla onderstaande video.
Optimus is echt!
Mocht er nog twijfel bestaan over waar Tesla staat met de ontwikkeling van Optimus, dan is dat nu wel weggenomen door de enorme snelheid van progressie. Het is indrukwekkend om te zien dat Optimus nu ook informatie over zijn omgeving kan delen en samen met anderen de wereld in kaart brengt en leert te begrijpen. Hij kan inmiddels traplopen en zichzelf naar een oplaadpunt navigeren. De camera op zijn rug stelt hem in staat om achterwaarts in te pluggen. Optimus deelt camera's, FSD-chips en 4680-batterijen met de Cybercab.
Tesla Lithium update
Op 8 mei 2023 werd het startschot gegeven voor de bouw van Tesla's eigen lithiumraffinaderij in Corpus Christi, Texas. Regelmatig komt er een update voorbij in 'Blik op de Week'. De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang en zullen nog wel even duren, maar het tempo ligt hier ongekend hoog. Niet alleen qua bouw, maar vooral omdat Tesla aan de industrie laat zien dat lithiumraffinage geen bottleneck hoeft te zijn om batterijen op grote schaal te produceren. Als de raffinaderij volgend jaar operationeel is, spreken we over een tijdsbestek van 2 jaar, in plaats van de 7 tot 10 jaar waar andere bedrijven het over hebben.
Nieuwe VP AI Software
Ashok Elluswamy is onlangs gepromoveerd tot Vice President van AI Software bij Tesla. Hij werkt al bijna 11 jaar bij het bedrijf, eerder als Director van Autopilot Software. Elluswamy begon in januari 2014 bij Tesla als Software Engineer voor het Autopilot-team, toen het bedrijf nog in de beginfase van het Autopilot-programma zat. In de loop van zijn carrière klom hij op tot Senior Software Engineer en later tot Director van Autopilot Software in mei 2019. Hij speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Full Self-Driving (FSD), vooral na het vertrek van Andrej Karpathy. Voor zijn tijd bij Tesla werkte Elluswamy als stagiair bij het elektronische onderzoekslab van Volkswagen.
Dubbele mijlpaal
In september was Tesla het best verkopende automerk van Nederland. Een maand op zich zegt natuurlijk niet alles. Wat echter indrukwekkender is, is dat Tesla inmiddels meer dan 100.000 auto's heeft verkocht in Nederland. Voor een merk met slechts een beperkt aantal modellen, dat volledig elektrisch is en geen aanbod heeft in het B-segment, is dat een knappe prestatie. Hoe lang zou het duren voordat dit getal verdubbeld is? Ik denk met een goedkoper model in het aanbod en FSD Supervised beschikbaar in Nederland dat dit niet langer dan 3 jaar gaat duren!
Interessante App-update
Bijna wekelijks zien we een update van de Tesla-app. Deze keer is er een nieuwe functionaliteit voor iPhone-gebruikers met iOS 18, waarmee Tesla-functies kunnen worden toegevoegd aan het Controlecentrum. Met één swipe naar beneden heb je bijvoorbeeld toegang tot het ontgrendelen van de sloten, het openen van de laadpoort of het inschakelen van de klimaatregeling.
1 Opmerking
Armand Vervaeck
19/10/2024 13:39:09
Over de audio samenvatting: "verbluffend" is nog een zwak woord voor deze manier van samenvatten van een dik document. Zeker voor herhaling vatbaar.
Antwoorden
Laat een antwoord achter. |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
April 2025
Categorieën |