In de nieuwe Blik op de Week aandacht voor een dansende Optimus, FSD in Parijs, Texas beschermt aandeelhouders, een mijlpaal voor The Boring Company en nog veel meer…
Optimus danst
We kregen indrukwekkende filmpjes te zien van een dansende Optimus. Van Boston Dynamics en anderen hebben we al vaker spectaculaire bewegingen van robots gezien, maar als het nog niet duidelijk was, is nu in ieder geval helder dat Tesla ook qua motoriek op een competitief niveau is gekomen. We zagen wel nog steeds de generatie 2-robot en nog niet de derde generatie. Elon liet via X weten dat ze nog steeds veranderingen doorvoeren. In de video hieronder een mens in robotpak waarmee vier jaar geleden aangekondigd werd dat Tesla een humanoïde robot zou gingen ontwikkelen. Daarnaast de meest recente video van Optimus Gen2!
Uit een Morgan Stanley $TSLA-notitie blijkt dat Tesla in Q4 2025 rondleidingen plant voor investeerders om de Optimus-productie te bekijken. De huidige productie vindt plaats in Fremont; ze maken nu twaalf Optimus-robots tegelijk, met een capaciteit van 1.000 per maand. De tweede generatie productielijn gaat naar 10.000 per maand, en een derde generatie naar tienmaal zoveel – maar dan zijn we een paar jaar verder.
Texas beschermt aandeelhouders
Nu we het toch over de toekomst hebben: X (voorheen Twitter) is opgegaan in X.ai. X.ai, met Grok en de gigantische AI-trainingscomputer Colossus in Memphis, speelt een grote rol in Tesla’s AI-&-Robotics-toekomst, en andersom geldt hetzelfde: Tesla Vision en de AI-trainingscomputer Cotrex zijn essentieel voor X.ai. Hoe dit verder vorm krijgt, is voor buitenstaanders nog niet bekend. Waarom alle Elon Musk-bedrijven in Texas zijn geregistreerd, is geen toeval. Het wordt steeds duidelijker dat er een nieuw beloningspakket voor Elon bij Tesla in de maak is. Dit moet hem zeggenschap geven over een voldoende aandeel van het bedrijf. Als dit zeker is gesteld, zullen X.ai en Tesla op de een of andere manier aan elkaar verbonden worden. Deze week werd duidelijk dat in Texas wetgeving is ingericht die het onmogelijk maakt om – geheel tegen de wil van de meerderheid van de aandeelhouders – besluiten van de aandeelhoudersvergadering nietig te laten verklaren, zoals in het verleden in Delaware gebeurde. De komende maanden zal hier meer over duidelijk worden. Het hoger beroep in Delaware wordt eind dit jaar verwacht.
FSD in Parijs en Australië
In afwachting van goedkeuring blijft Tesla haar FSD-software verbeteren en aan complexe situaties in de praktijk onderwerpen. Een mooi voorbeeld werd deze week gedeeld: de beroemde rotonde in hartje Parijs (Place de l’Étoile) met de Arc de Triomphe in het midden. FSD lijkt er geen moeite mee te hebben. Eerder zagen we al hoe FSD de binnenstad van Amsterdam te lijf gaat.
Ook in Australië wordt volop getest. Uiteraard is dit voor het Verenigd Koninkrijk interessant, want het gaat hier om rechtsgestuurde auto’s die op de linkerweghelft rijden. Ook dat ziet er allemaal goed uit, en met de beelden uit China en de VS lijkt het toestaan van FSD Supervised bijna een no-brainer. Er is nog geen teken van leven vanuit de UNECE over DCAS-regelgeving, noch van de RDW over eventuele uitzonderingsregelgeving.
The Boring Company
Een nieuw station is in gebruik genomen in Las Vegas en langzaam breidt het netwerk zich uit. Het is de proof-of-conceptlocatie voor The Boring Company. Nog steeds mogen de auto’s niet autonoom door de tunnels. Het zijn niet alleen technologische uitdagingen die het snel en goedkoop bouwen bemoeilijken, maar ook de wet- en regelgeving die aangepast moet worden.
The Boring Company kan het met minder of andere regels stellen, omdat hun systeem met kleinere tunnels, kleinere elektrische en autonoom rijdende voertuigen en een privaat, flexibel model minder complexe eisen stelt op gebieden zoals ventilatie, spoorinfrastructuur en openbare verantwoording. Nieuwe regels rondom autonoom rijden en veiligheid in smalle tunnels zijn echter nog nodig en moeten vaak nog ontwikkeld worden.
Technologisch gezien boekte The Boring Company deze week een mooie mijlpaal: hun machine Prufrock kan nu volledig automatisch tunnels graven zonder dat er mensen in de tunnel hoeven te zijn. Dit heet het Zero-People-in-Tunnel-principe. Normaal stoppen tunnelboormachines vaak om betonnen ringen te plaatsen die de tunnel de nodige stevigheid moeten geven. Prufrock doet dit nu terwijl hij blijft boren, zonder pauzes, waardoor tunnels tot wel zeven keer sneller kunnen worden gegraven dan met traditionele methoden. Minder stops en geen arbeiders in de tunnel betekenen ook lagere kosten.
Omdat er geen mensen meer in de tunnel werken, zijn er minder risico’s op ongelukken, zoals instortingen of blootstelling aan schadelijke stoffen. Dit maakt het werk veiliger en kan goedkeuringen van overheden gemakkelijker maken. Bovendien zijn de machines en voertuigen elektrisch, dus is er geen uitstoot van dieseldampen. Dit vereenvoudigt ventilatiesystemen en is beter voor het milieu.
FSD Unsupervised in Berlijn
Tesla lijkt in Giga Berlijn nu ook FSD Unsupervised te gebruiken om Model Y-auto’s autonoom naar het distributiegebied te verplaatsen, volgens recente dronebeelden. Als ze klaar zijn met testen, zullen we dit via de officiële kanalen van Tesla horen. In Fremont en Giga Texas rijden de Tesla’s al autonoom van de band naar het laatste controlepunt voor het transport. Joe Tegtmeyer volgde in Austin de voertuigen gedurende de gehele rit.
Zwaar gecamoufleerde auto’s gespot
Tijdens het volgen van de autonoom rijdende auto’s (zie hierna) zag Joe twee zwaar gecamoufleerde voertuigen rondrijden. Eerder zagen we al Model Y’s met gecamoufleerde voor- en achterbumpers; dat betrof waarschijnlijk de Performance-versie. Nu dus twee auto’s waaraan van alles is geplakt om de vorm te verhullen. Misschien een kleinere Model Y? De maand juni belooft een spannende maand te worden.
Aluminiumrecyclingfaciliteit volledig operationeel
Tesla heeft bij Giga Texas een nieuwe aluminiumrecyclingfaciliteit in gebruik genomen, waar aluminium dat tijdens de productie overblijft – van complete gigacastings tot versleten alu-velgen – niet langer als afval wordt gezien, maar direct opnieuw wordt gebruikt. Grote gietstukken, de zogenoemde “Gigacastings”, gaan rechtstreeks de oven in zonder eerst verkleind te worden. Dat bespaart tijd, energie en geld bij de aanschaf van nieuw materiaal.
Terwijl het aluminium smelt, wordt de samenstelling van de legering precies aangepast, zodat het aan Tesla’s strenge gietnormen voldoet. De recycling- en smeltovens zijn bovendien zo ingericht dat ze naadloos aansluiten op de Giga Press-ovens: het gesmolten metaal stroomt daardoor als een lopende band door – van oud aluminium naar nieuwe auto-onderdelen. Een speciaal soort onderdompeloven, dat volledig elektrisch werkt in plaats van op gas, verhoogt de efficiëntie en vermindert de uitstoot van vervuilende stoffen. Zo ontstaat in één doorlopend proces schoon, hoogwaardig aluminium.
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
Juni 2025
Categorieën |