In deze blik op de week aandacht voor Optimus, uiteraard FSD, update 2025.8, het einde van het kwartaal, een AGI-schaakspel en nog veel meer...
Kaarten tegen de borst
Terwijl Tesla in de eerste twee jaar van de ontwikkeling van Optimus regelmatig updates deelde, is Tesla nu veel terughoudender met het tonen van de voortgang. Op een summit deze week in Washington werd een “oude” versie getoond, dus zonder de nieuw ontwikkelde hand(en). Dit past bij het beeld dat we wel vaker zien bij Elon Musk. Hij schetst de langetermijnvisie over wat ze willen bereiken en waarom. De voortgang wordt tot op zekere hoogte gedeeld met als doel het overtuigen van investeerders, het aanwakkeren van concurrentie om de eigen innovatie te versnellen en het stimuleren van maatschappelijke acceptatie door de Teslacommunity op te zwepen. De meest recente grote onthullingen over Optimus dateren van november 2024, toen we de nieuw ontwikkelde hand in actie zagen en Optimus een tennisbal kon vangen.
Eerder, in 2022, kregen we al prototypes te zien zonder bedekkende panelen, waarbij de onderliggende technologie duidelijk zichtbaar was. Eén ding is zeker: de proefproductie die momenteel loopt, is nog niet de versie die klaar is voor echte massaproductie. Ik verwacht wel dat de Optimus die in Fremont nu van de proefproductieband loopt, de vernieuwde handen heeft, met mogelijkheden die qua bewegingen en toepassingen vergelijkbaar zijn met de capaciteiten van menselijke handen.
Er staan nog verschillende iteraties op de planning voordat er een definitieve productieversie komt die vanaf 2026/2027 in echt grote getale geproduceerd kan worden. Elon sprak recent over 'duizenden Romeinse legioenen'. Dit jaar mikt Tesla op de productie van een eerste batch van zo’n 5.000 eenheden (een “legioen”), die in de eigen fabrieken worden ingezet en verder getraind. Ondertussen zit de concurrentie niet stil: Figure AI dropte onlangs een filmpje van hun Figure 03-robot die soepel een schroevendraaier hanteert, terwijl Boston Dynamics met robots, zeker qua bewegen, indrukwekkende demo’s laat zien. Tesla staat niet alleen in deze race, daarom de kaarten wat meer tegen de borst.
UNECE-besluitvorming
Begin van de maand is er gestemd binnen de UNECE en deze week kwam de uitslag. Amendement 01 Serie van regulation UN 171 (DCAS, Driver Control Assistance Systems) is aangenomen. Over 6 maanden, dus vanaf september 2025, zijn systeemgeïnitieerde manoeuvres (SIM) op de snelweg toegestaan. Het ziet er niet naar uit dat Tesla de UNECE-route voor FSD Supervised gaat volgen. Ze moeten hiertoe hun software aanpassen zodat het binnen de regelgeving functioneert. Dat past niet bij de stappen die in Noord-Amerika en in China gezet worden. De verwachting is dat ze inzetten op een proces dat verloopt via een speciale ontheffing. Hierover heb ik vorige week verslag gedaan. Dat zou mogelijk in mei al tot besluitvorming leiden. Dan gaat het over FSD Supervised, zowel op de snelweg als in de stad.
FSD in China
De beelden uit China over bijzondere situaties met FSD Supervised blijven spectaculair om te zien. Groningen of de randstad met al zijn fietsen wordt een appeltje-eitje. De verwachting is dat in april in China FSD Supervised breed uitgerold wordt voor zowel HW3- als AI4-auto’s. Dan zou ook FSD in een maandelijks abonnement gelanceerd worden. Gratis proefperiodes en demo’s moeten kopers overtuigen van het gemak.
FSD-data
De curve van het aantal miles gereden met FSD actief neemt steil toe. In Masterplan II (2016) had Elon het erover dat hij verwachtte dat er 6 miljard miles, ofwel 10 miljard kilometer aan data nodig is om tot full self-driving te komen. Deze week plaatste Tesla onderstaand bericht. Het ziet ernaar uit dat deze mijlpaal in 2025 gehaald gaat worden. Dit past dan weer prima bij het beeld dat in juni in Austin de eerste autonome ritten buiten het eigen terrein officieel uitgevoerd mogen gaan worden.
In Austin mag het gaan beginnen
Tesla liet op X weten dat de toestemming om vanaf juni in Austin te mogen beginnen met robotaxi-diensten binnen is. Ze gaan in deze stad de laatste plooien gladstrijken voor de uitrol naar andere steden en de start van de massaproductie van de Cybercab.
In de decompilatie van de laatste Tesla-app versie zijn aanwijzingen gevonden dat via de app het Early Access-programma uitgerold wordt. Waarschijnlijk nodig om de software te installeren die het mogelijk maakt om een rit te kunnen “bestellen” in een autonoom rijdende Tesla.
Einde Q1 2025 in zicht
Het eerste kwartaal van 2025 zit er weer bijna op. Op 2 april publiceert Tesla de productie- en verkoopcijfers van auto’s en energieopslag. Drie weken later volgen ook de financiële cijfers. De focus op de kwartaalcijfers blijft bizar, zeker als je bedenkt dat in het aanstaand AI- & Robotica-tijdperk deze cijfers totaal niet meer relevant zijn. De media zullen alles aangrijpen om ons vooral duidelijk te maken dat elektrisch rijden niet de toekomst is. Hiermee wordt de onvermijdelijke transitie onnodig vertraagd en worden vooral de Europese automerken verder richting de afgrond geduwd. Met de productiestart van de nieuwe Model Y op drie continenten tegelijkertijd laat Tesla zien dat ze zich goed bewust zijn van de onstabiele geopolitieke situatie en de wel erg snel veranderende energietransitie-incentives, en de impact hiervan op hun logistieke keten.
De onderdelen in een Model Y uit Berlijn komen voor 92% uit Europa. Hetzelfde beeld zien we in China en in de VS. Nagenoeg alles wordt lokaal geproduceerd. Daarbovenop zijn veel onderdelen over de verschillende fabrieken/continenten uitwisselbaar. Dus als het kan, gaat alles de hele wereld over om de productie te stabiliseren; kan het niet of is het financieel niet haalbaar, dan blijft nagenoeg alles lokaal. In een recent interview vertelde Lars Moravy (VP Engineering) dat ze om deze reden bijvoorbeeld de giga-casting aan de voorkant van de Model Y niet meer toepassen. Op deze manier laat Tesla nu én in het verleden zien dat ze adaptief zijn op snel veranderende omstandigheden en vol gas blijven geven om hun missie te realiseren.
Tweedehands Model Y
Er zijn in Nederland nog een redelijk aantal Model Y’s van de vorige generatie beschikbaar. Zowel hagelnieuwe als demo’s. Met een extra korting van € 2.950 en nog eens € 500 korting met een referral! Wil je relatief goedkoop een nieuwe EV rijden, dan is dit je kans. Er staat ook een fors aantal gebruikte Model Y’s in de virtuele showroom. Opvallend is dat deze Tesla Certified occasions allemaal Enhanced Autopilot hebben! Tesla voegt deze toe om de koop interessanter te maken. Een upgrade later naar FSD is dan een stuk goedkoper.
Xai neemt X over: wat betekent dit voor Tesla?
Elon Musk kondigde deze week op X een opvallende stap aan: Xai, het bedrijf achter AI-ontwikkelingen zoals Grok, heeft het sociale mediaplatform X overgenomen via een aandelenruil. De waardering? Xai op 80 miljard dollar, X op 33 miljard dollar (43 miljard minus 12 miljard aan schulden). Maar wat heeft dit met Tesla te maken? Meer dan je misschien denkt. Allereerst een praktisch punt: deze deal maakt het onwaarschijnlijk dat Musk Tesla-aandelen moet verkopen om Xai of X te financieren. Een geruststelling voor investeerders. Maar de echte link zit in de synergie die Musk benadrukt. Xai’s snelle AI-vooruitgang, gedreven door X’s 600 miljoen gebruikers en Tesla’s datastroom van ruim 7 miljoen voertuigen, vormt een unieke combinatie. Die realtime data (video en tekst) is cruciaal voor de ontwikkeling van kunstmatige algemene intelligentie (AGI).
Tesla speelt hierin een sleutelrol. Dankzij Full Self-Driving (FSD) levert het bedrijf een schat aan real-world data die elders niet te vinden is. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke licentieovereenkomst tussen Tesla en Xai voor deze data, of zelfs een diepere betrokkenheid, gezien de strategische waarde ervan. De integratie van Xai’s AI-expertise, X’s bereik en Tesla’s praktijkgegevens creëert een formule die moeilijk te kopiëren is. Dit versterkt Tesla’s positie in de AI-wereld en opent deuren naar meer dan alleen auto’s — denk aan de Optimus-robot.
Batterijstatus
Zoals we vaker zien, worden door de combinatie van een update van de firmware in de auto en de update van de app nieuwe functionaliteiten beschikbaar. Nu is dat met de batterijstatus. Firmware 2025.8 brengt deze functionaliteit naar de auto en app-update 4.43.5 naar de telefoon! De batterijstatus is nu zowel in de auto als op de telefoon te bekijken. Om een exacte retentiegraad te weten moet je een test uitvoeren. Dit kun je één keer per 6 maanden doen. Onderstaande schermafbeelding laat zien aan welke randvoorwaarden voldaan moet zijn om de test uit te voeren.
Deze test kan zo’n 12 uur duren en laat zien hoeveel procent capaciteit de batterij nog heeft ten opzichte van de nieuwstaat. Voor een garantieclaim (binnen de voorwaarden) ligt de grens van de retentiegraad op 70%.
Batterijdegradatie is gebruikelijk en verloopt langs een bepaalde curve. Gemiddeld gaat het over een degradatie van circa 10–12% bij 160.000 km. Maar het is van zoveel variabelen afhankelijk dat je hier gemakkelijk ook onder kunt zitten. Zolang het resterend rijbereik nog past bij je behoefte, is er niet zo veel aan de hand, zelfs onder de 70%.
Prijsaanpassingen aan de SuC
Tesla heeft deze week de tarieven voor zijn Superchargers in Europa aangepast en introduceert een meer gedifferentieerde aanpak met één tot vier prijsniveaus per locatie, afhankelijk van het tijdstip en de laadomstandigheden. Dit is een verschuiving ten opzichte van de eerdere uniforme twee-prijsstructuur (vast tarief of piek/off-piek). In sommige landen is de prijs gestegen en in andere gedaald.
In Nederland heeft Tesla een gedetailleerde prijsstructuur ingevoerd met vier verschillende tarieven, afhankelijk van het tijdstip van de dag. De SuC in Rijswijk laat zien dat je nu tussen 01.00 en 13.00 uur 33 cent per kWh betaalt, tussen 13.00 en 19.00 uur 35 cent en tussen 19.00 en 01.00 uur 31 cent. Als er geen variabel tarief is bij de SuC, dan betaal je 29 cent per kWh.
3 Opmerkingen
Emphyrio
29/3/2025 11:31:12
"De media zullen alles aangrijpen om ons vooral duidelijk te maken dat elektrisch rijden niet de toekomst is."
Antwoorden
Armand Vervaeck
29/3/2025 12:23:54
Misschien moeten we eens ophouden om de grootaandeelhouder van Tesla (13%), Elon Musk, met alle zonden van Israel te overladen. Musk heeft het recht om te doen wat hij doet. Ik volg Tesla van 2017, heb er in geïnvesteerd en het is nooit anders geweest. Mensen die geen Tesla kopen omdat Musk CEO is zijn domme mensen, punt. De auto is gewoon het beste van wat er te vinden is op de markt en bovendien geeft Musk werk aan 130000 mensen.
Antwoorden
Peter Rook
30/3/2025 14:04:58
SuC Rijswijk is mijn vaste 'stek'. Even ter aanvulling van de prijzen. Er zijn nu inderdaad 4 verschillende tarieven. Voor Tesla bezitters zijn de tarieven: 23:00 tot 09:00 uur 24 cent. Tussen 09:00 tot 13:00 uur 31 cent. Tussen 13:00 uur en 19:00 uur 34 cent. Tussen 19:00 en 23:00 uur 31 cent.
Antwoorden
Laat een antwoord achter. |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
April 2025
Categorieën |