In deze blik op de week aandacht voor de missie van Tesla, FSD op weg naar Europa, Model Y leveringen en proefritten, een bijzonder hobbyproject en nog veel meer...
Tesla herhaalt zijn missie
Je zou het bijna allemaal vergeten, maar de missie van Tesla en de passie van haar medewerkers is nog steeds hetzelfde! Ze brachten deze week onderstaande video uit. Met beelden die we nog niet eerder gezien hebben, zoals de bouw van de prototypen van Cybercab en Robovan!
Franz in Right The Lightning
Verleden week was Lars Moravy te gast (afl. 499) en deze week was het de beurt aan Franz von Holzhausen voor aflevering 500 van de Amerikaanse podcast Right The Lightning. De volgende week is overigens JB. Straubel te gast! Samen met Elon de grondleggers van Tesla. In de aflevering met de hoofdontwerper van Tesla uiteraard geen nieuwe onthullingen. Wel een bevestiging van de komst van een Model Y Performance. Zonder het expliciet te zeggen kunnen we bij de Model Y Performance dezelfde features verwachten als bij de Model 3 Performance. Aangepast aerodynamica door de andere bumpers voor en achter en uiteraard de spoiler. Een onderstel met adaptieve dempers. In het interieur de sportstoelen en mogelijk enkele interieur details in de deuren en strip bij de luchtventilatie. Softwarematig de laatste versie Track Mode. Over die spoiler gesproken. Nu de standaard spoiler een segment van de achterklep is geworden (gemakkelijk vervangbaar), zou de Performance dan een geheel nieuw ontwerp van deze spoiler krijgen? Of is het weer een carbonstrip boven op de standaard versie?
Kleuren
In de podcast vertelt Franz over de Tesla kleuren. Ook weer zonder het expliciet te zeggen, ziet er naar uit dat wij uiteindelijk ook in de VS en Europa het Glacier Blue gaan krijgen. Zelfs Midnight Cherry Red schijnt niet helemaal weg te zijn, ofschoon hij nu niet meer te bestellen is. Deep Blue Metallic is niet meer bestellen. Jammer, want hij ziet er toch wel gaaf uit in die kleur (gewrapt).
Model Y Long Range+?
Er gaan geruchten dat Tesla een plus-versie gaat uitbrengen van de Long Range achterwielaandrijver. De plus staat dan voor een extra grote batterij, namelijk 95 kWh, goed voor een WLPT-rijbereik van net iets meer 800 km! Dat zal dan toch weer mensen over de streep trekken!
Giga Berlijn
Gisteren was in Giga Berlijn het officiële startschot van de leveringen aan (duitse) klanten. Voor de deur stonden verschillende versies onder doeken. Binnen is trouwens de Cybercab te bewonderen. Op de parkeerplaats achter de productiehal staan honderden Model Y’s klaar voor transport. De eerste 200.000 Model Y’s produceert in Giga Shanghai zijn al verkocht. Alles wijst erop dat de Model Y een verkoopkanon wordt en de negatieve berichten over de tegenvallende aantallen over de eerste 2 maanden snel zal doen vergeten.
Proefrit maken
Proefritten kunnen inmiddels ook geboekt worden. In Roosendaal, Harderwijk en Maastricht zijn zelfservice locaties voor een proefrit in de Model Y of Model 3. Je boekt online en krijgt via de Tesla-app op het afgesproken tijdstip toegang. Je vindt ze bij de SuC-locatie. Uiteraard kan je ook bij iedere Tesla Store een proefrit boeken en de auto voor een half uur meenemen. Wil je meer weten over hoe het oriënteren op en bestellen van een Tesla verloopt, kijk dan op deze pagina.
Functionaliteiten software 2025.8
De uitrol van softwareversie 25.2.8 is nog bezig. Deze recent ontvangen op mijn Model 3 uit 2019 (Intel Atom processor) en het brengt als nieuwe functionaliteit de waarschuwing voor als een van de camera’s schoongemaakt moet worden. Ook zag ik dat de melding die je krijgt als je het gaspedaal indrukt tijdens het gebruik van autopilot/FSD aangepast is. Tesla heeft software-update 2025.8 intern vrijgegeven voor het testen door medewerkers, zoals gebruikelijk voordat een bredere uitrol plaatsvindt over 1-2 weken. De release notes zijn nog niet bekend, maar enkele verwachte functies zijn:
Nieuwe Megafactory
Niet in Europa, maar in de VS wordt Tesla’s derde megafactory gerealiseerd. Ik kan me goed voorstellen dat ze juist nu investeren in een fabriek in de VS. Het “Drill-baby-drill” van Trump wil niet zeggen dat op de achtergrond de energietransitie niet volop gaande is. De vraag naar energieopslag, in onder meer megapacks, gaat de komende jaren een verdere vlucht nemen. Tesla realiseert de nieuwe megafactory in een al bestaande faciliteit, nu in gebruik als distributiecentrum. Met de nodige aanpassingen en uitbreidingen is het de verwachting dat ze binnen het jaar aan het produceren zijn in Brookshire, tussen Austin en Houston. Megafactory Shanghai was in 7 maanden aan het produceren.
FSD Supervised in Europa?
Afgelopen week is er in Geneve een UNECE-meeting geweest van het World Forum for Harmonization of Vehicle Regulations (WP.29). De Working Party on Automated/Autonomous and Connected Vehicles (GRVA) heeft hier het document “proposal for the new 01 series of amendments to UN Regulation No. 171 (Driver Control Assistance Systems)” ingebracht. Dit voorstel is hier te vinden. Het verslag en besluiten volgen tegen het einde van de maand. En alles wat besloten is gaat treedt op zijn vroegst over 6 maanden in werking (september). De onderwerpen waar het over gaat, de zogenaamde Driver Control Assistance Systems (DCAS) of FSD Supervised, vragen niet meer om nationale aanpassing van wettelijke kaders. Voor Automated Driving Systems (ADS) of FSD Unsupervised is dat anders. Het belangrijkste verschil tussen het in de 195e sessie ingebrachte stuk ten opzichte van de 194e sessie (november 2024) zit in het beschrijven van de systeem geïnitieerde manoeuvres (SIM) op de snelweg met duidelijke HOR/EOR (hands-/eyes-on-request). Dus een verdere verfijning en toevoegingen tegen over-reliance van de bestuurder. Dat te veel op het systeem vertrouwen blijft een bottleneck voor de regelgeving van level 2 systemen. In China (en de VS) hebben ze hier minder moeite mee.
Proces
Tesla moet de Nederlandse RDW (“penvoerder Europa”) overtuigen dat ze voldoen aan de gestelde eisen. Als dit compliant is, dan zou op zijn vroegst vanaf mei in Europa de eerste veranderingen zichtbaar moeten worden. Dat is volgens mij wat we moeten opmaken uit de recente tweets van Elon over de rol van Nederland en de maand mei welke steeds genoemd wordt. Ik hoop in mei op minimaal softwareversie 12 van de FSD-software-stack, zodat alle basis autopilot functionaliteiten echt goed werken en we af zijn van de huidige sterk verouderde autopilot software. Zoals ik het lees betreft het vanaf mei a.s. dat de bestuurder de voorgestelde manoeuvres nog vooraf moet “goedkeuren”, die dan vervolgens door het systeem uitgevoerd mogen worden. Denk aan rijstrookwisselingen of afslagen nemen op de snelweg. Deze manoeuvres worden met de nieuwe software veel natuurlijker en overtuigender uitgevoerd dan nu. Denk aan meer tijd om de manoeuvres te starten, meer laterale snelheid, natuurlijker anticiperen op andere weggebruikers e.d. Ik hoop dat ik het goed lees en dat het actief vasthouden van het stuur voldoende is en dat het nog moeten bevestigen via de richtingaanwijzer (zoals nu) niet meer hoeft. Vanaf september worden dan de HOR/EOS meldingen toegevoegd en krijgen we echt systeem geïnitieerde manoeuvres op de snelweg zolang je actief oplet! Je hoeft dan alleen het stuur vast te hebben als het systeem hier om vraagt (HOR). Systeem geïnitieerde manoeuvres buiten de snelweg zijn onder de DCAS-regels best lastig. Hopelijk beweegt het nog beetje de goede kant op. Anders moeten we wachten op ADS (Automated Driving Systems). Deze set aan regels volgt een separaat traject en is mogelijk qua besluitvorming in 2026 rond. Implementatie vanaf 2027 als de lokale wetgeving dan ook klaar is, zie blik op de week #5). ADS-regelgeving is feitelijk het beschrijven van de vereisten voor het behalen van het rijbewijs voor ADS-systemen door leveranciers. Dus niet die complexiteit van het betrokken houden van de bestuurder i.v.m. zijn verantwoordelijk- en aansprakelijkheid zoals bij DCAS. Tesla is al lang op de achtergrond bezig met het voorbereiden van een uitrol van FSD in Europa. In tegenstelling tot in China kunnen ze hier wel data opnemen en terugsturen naar het hoofdkwartier. Deze shadow-mode technologie, waarbij het systeem leert van iedere menselijke input die afwijkt van het door het systeem op de achtergrond voorgestelde scenario wordt al langer toegepast. Het lijkt er op de Tesla deze technologie nu weer volop aan het toepassen in in Europa volgens onderstaande vlogger (zie vanaf minuut 9).
EU kondigt nieuw beleid aan
Naast de twee UNECE-trajecten (DCAS/ADS) is het ook mogelijk dat vooruitlopend op bredere regelgeving een land of Europa experimenteerruimte heeft of maakt. Nederland heeft in haar wetgeving hiervoor al ruimte (zie blik op de week #5). Of Tesla voor FSD Supervised (snelweg en stad) een verzoek ingediend heeft en of dat momenteel door de RDW gereviewd wordt, is niet bekend. Ook de Europese Commissie heeft deze week een nieuw actieplan gepresenteerd dat de transitie naar schone, digitale en autonome mobiliteit moet versnellen. De EU wil de goedkeuring van autonome rijfuncties versnellen. Daarnaast komen er speciale testzones voor zelfrijdende voertuigen en wordt er gewerkt aan een Europees platform voor connected en autonome voertuigen. Tegelijkertijd zet de EU in op meer standaardisatie van voertuigsoftware en datatoegang. Wil je meer weten over de officiële regelgeving en plannen? Lees dan de volledige documentatie van de Europese Commissie hier.
Als Tesla-volger kijk ik toch met de nodige argwaan naar zo’n EU-plannen. Klinkt mooi, maar lijkt eerder allemaal remmend (bescherming Europese industrie) dan dat het de innovatie stimuleert. Misschien is de Chinese benadering om Tesla als eerste buitenlandse autoproducent toe te laten en nu zelfs FSD te laten uitrollen, juist slimmer. Het stimuleert Chinese producenten om nog harder te innoveren om bij te blijven. Tesla heeft geen moeite met het feit dat ze gekopieerd worden of dat er slimmere oplossingen bedacht worden. Zolang ze zelf maar blijven innoveren en de lat steeds hoger kunnen leggen. Worden we als consumenten alleen maar beter van. De kosten gaan naar beneden, de (batterij)technologie wordt nog beter en het wordt steeds veiliger op de weg.
Tesla evolutie
In onderstaande video is de evolutie van de Tesla-modellen door de jaren heen mooi samengevat.
Landrover met Model 3 techniek
We hebben al heel wat verschillende hobby projecten voorbij zien komen waar Tesla aandrijflijnen hun weg vinden in de meest exotische auto’s. In Australië heeft iemand de technologie van een Model 3, inclusief de camera’s voor Autopilot, in een Landrover geschroefd!
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
Maart 2025
Categorieën |