In deze blik op de week aandacht de all-hands meeting bij Tesla, laden met 1MW, FSD in Nederland, releasenotes software-update, nieuwe hardware onderweg, een tricky muur en nog veel meer...
Tesla-rijdersprofiel
Afgelopen week voor het eerst kunnen ervaren hoe bijzonder het is dat Tesla werkt met een persoonlijk rijdersprofiel. Mijn Model 3 was voor het analyseren van een storing in een parkeersensor, het vervangen van een defecte PTC-heater en het oplossen van speling in de wielophanging bij een Tesla Service Center. Ze hadden de auto langer nodig dan voorzien. Voor het weekend kreeg ik een 2023 Model Y als leenauto mee. Een RWD-versie zonder EAP/FSD. Om naar huis te rijden met de keycard de auto gestart. Thuis aangekomen de telefoon gekoppeld (QR-code scannen) en hiermee werd dus ook mijn rijdersprofiel actief. En dan heb je opeens als een soort magie de klimaatinstellingen, playlists, stoel, e.d. staan zoals in je eigen auto. Wat ik wel heel bijzonder vond, is dat zelfs het FSD-pakket geactiveerd was. Uiteraard staat de auto ook in de Tesla-app en werkt alles zoals je gewend bent. Voor het inleveren de telefoon als sleutel weer verwijderen en even later, na het inleveren, is de Model Y ook weer uit de app verdwenen! Bijzonder. Net als dat je het hele serviceproces via de app aanvraagt, opvolgt en afhandelt.
Laden met 1MW
Afgelopen week kreeg BYD veel aandacht met hun nieuwe indrukwekkende batterijtechnologie: laden met 1.000 kW! In 5 minuten weer vol is wat overdreven, maar dat het laden almaar sneller gaat, is een feit! Ook de snelheid waarmee de batterijtechnologie evolueert, is fantastisch. Als de keerzijde, zoals hogere kosten per kWh opslag (dus duurdere aanschaf en/of lagere marges), het effect op het aantal cycle-times (beperking levensduur) en de beperkte zinvolle praktijktoepassing, in balans is met de voordelen van de hoge laadsnelheid, zijn deze hoge laadsnelheden natuurlijk helemaal prima.
Tesla heeft met de 4680-vormfactor in hun ogen een optimum om, afhankelijk van de chemische samenstelling, de focus te leggen op zo laag mogelijke kosten per kilometer met een zo hoog mogelijke energiedichtheid en een laadsnelheid die past bij de toepassing.
Tesla’s focus ligt bij de Cybercab en deze toepassing heeft echt geen 1 MW laden nodig. Met een circa 50 kWh-accu en 450 km rijbereik is één keer per dag 15–20 minuten draadloos laden tijdens het schoonmaken meer dan passend. Voor een Semi is 1 MW, gelet op het grote batterijpakketten, wel weer handig. Kortom: mooie batterijontwikkelingen, zolang ze passen bij de toepassing. Zeker in combinatie met het wereldwijde Supercharger-netwerk een ijzersterke combinatie.
Release-notes
De eerste releasenotes van software-update 2025.8 zijn er, met andere functionaliteiten dan eerder gedacht. Dus nog geen Grok. Dat wordt dan de Spring Update over een paar weken. Een wel heel mooie optie is dat de batterijconditie van je eigen auto in kaart gebracht kan worden. Tesla had al zo’n functionaliteit, maar daarvoor moest je het verborgen servicemenu in. Nu kun je een batterijtest uitvoeren — die duurt ongeveer 16 uur — en dan krijg je een overzicht van de conditie van je accupack. Ook het scherm waarop het actuele en historische energieverbruik wordt vertoond, krijgt de nodige aanpassingen.
Warmtepomp V2
De Super Manifold is Tesla’s innovatieve oplossing om het warmtepompsysteem in elektrische auto's eenvoudiger en efficiënter te maken. In plaats van 15 tot 20 losse onderdelen zijn alle koelmiddel- en koelvloeistofcomponenten geïntegreerd rond een tweelaagse printplaat. Samen met de slimme Octovalve, die snel kan schakelen tussen verwarmen en koelen zonder herleiding van buizen, zorgt dit systeem voor een betere temperatuurregeling van zowel de batterij als het interieur. De eerste versie (V1.1) verscheen in 2022, en in de video hieronder wordt er meer over verteld.
Nu komt Tesla met de Super Manifold V2, die wordt geïntroduceerd in de vernieuwde Model Y. Deze versie biedt een verbeterde koelcapaciteit en wordt geleidelijk ingevoerd, afhankelijk van de fabriek en onderdelenvoorraad. Later dit jaar zullen alle nieuwe Model Y’s ermee uitgerust zijn, en mogelijk volgen andere modellen zoals de Model S en X. De Cybertruck beschikt al over deze V2-versie, die het warmtepompsysteem nog efficiënter en betrouwbaarder maakt.
All-Hands-meeting
Elon moest even laten zien dat hij nog steeds 100% aan boord is bij Tesla. Zo’n all-hands meeting voor het personeel is er wel vaker, maar deze keer werd hij live gestreamd op X. Tijdens de meeting gaf Elon Musk een optimistische kijk op de toekomst van Tesla. Het bedrijf heeft inmiddels wereldwijd meer dan 7 miljoen voertuigen geproduceerd en verwacht volgend jaar de grens van 10 miljoen te passeren. De Model Y is inmiddels twee jaar op rij het bestverkochte voertuig ter wereld en hij verwacht dat dit ook in 2025 het geval zal zijn.
Musk benadrukte de doorbraken op het gebied van autonomie: bijna alle Tesla’s zijn technisch klaar om volledig zelfstandig te rijden. Over vijf jaar, zo voorspelt hij, zullen autonome Tesla’s overal ter wereld rondrijden. Daarvoor zit natuurlijk eerst de periode van FSD Supervised. Deze autonome Tesla’s kunnen tot tien keer zo efficiënt worden ingezet, wat enorme maatschappelijke impact zal hebben.
Ook op het gebied van robotica zet Tesla grote stappen. De Cybercab-productielijn gaat iets zijn wat ongekend is voor de auto-industrie. Iedere 5 seconden rijdt er een Cybercab autonoom de productiehal uit! Dan hebben we het eerder over snelheden die horen bij consumentenelektronica dan bij auto’s. Zal een indrukwekkend schouwspel zijn. De humanoïde robot Optimus gaat dit jaar in productie. Sterker nog, de eersten zijn al geproduceerd. Musk verwacht dit jaar 5.000 stuks in Fremont te produceren. Later komt er ook productiecapaciteit in Austin. Met geavanceerde AI en (hand)motoriek is Optimus ontworpen om op grote schaal inzetbaar te zijn. Uiteindelijk wil Tesla tientallen miljoenen exemplaren per jaar produceren, ook voor thuisgebruik. Optimus zou daarmee weleens het belangrijkste product uit de geschiedenis kunnen worden. Op energiegebied blijven de innovaties doorgaan. De Megapack-oplossingen helpen het stroomnet stabieler te maken en Tesla verwacht dat meer dan 90% van de wereldwijde energievoorziening op termijn zal draaien op zonne-energie en batterijen. Ook de batterijtechnologie zelf wordt steeds efficiënter en goedkoper. Musk sluit af met een helder toekomstbeeld: een wereld waarin AI, robotica en duurzame energie zorgen voor overvloed en comfort voor iedereen. Tesla wil daarin de leidende rol blijven spelen – met als motto: “It’s all about sustainable abundance”
Megapack op transport
De eerste megapacks geproduceerd in Shanghai worden geëxporteerd naar Australië. Vanaf Q2 zullen we het opschalen van Shanghai ook in de financiële cijfers terug gaan zien.
FSD Supervised-lancering in Nederland?
Tesla werkt aan de introductie van Full Self-Driving (FSD) Supervised in Nederland, met een mogelijke lancering in mei 2025. Dit meldt @KRoelandschap (MisterGreen) in recente X-posts en in onderstaande video ligt hij het toe.
In tegenstelling tot de VS, waar Tesla software-updates vrij kan uitrollen, moet het in de EU voldoen aan de conservatieve UNECE-regelgeving. Zowel voor FSD Supervised (DCAS) als FSD Unsupervised (ADS) wordt gewerkt aan regelgeving, maar dat gaat traag en legt – in het geval van FSD Supervised – veel beperkingen op.
Tesla lijkt echter een slimme omweg te kiezen via een Artikel 39-vrijstelling onder EU-verordening 2018/858. Deze uitzondering maakt het mogelijk om innovatieve technologieën, zoals FSD, die niet volledig passen binnen bestaande regels, toch goed te keuren op voorlopige basis. Als dit slaagt, kan Tesla FSD Supervised uitrollen voordat de UNECE-regelgeving is aangepast. Om deze vrijstelling te krijgen, moet Tesla aan strenge eisen voldoen. Ze moeten duidelijk aangeven waar en onder welke omstandigheden FSD werkt – zoals op welke wegtypes, bij welke snelheidslimieten en in welke weersomstandigheden – en hoe het systeem herkent of het binnen zijn operationele domein (ODD) functioneert. De procedure begint bij een nationale autoriteit, in dit geval de RDW in Nederland, die Tesla’s EU-certificeringen afhandelt. Als de RDW een voorlopige goedkeuring verleent, kan FSD direct in Nederland worden uitgerold, terwijl andere landen dit vrijwillig kunnen accepteren. De Europese Commissie moet de vrijstelling vervolgens EU-breed goedkeuren na een stemming in mei 2025, mogelijk na beoordeling door het Technical Committee on Motor Vehicles. Bij succes wordt de goedkeuring minimaal 36 maanden geldig, waarbij Artikel 40 ervoor zorgt dat de regelgeving wordt aangepast om FSD-achtige technologie permanent toe te staan. Lukt dit, dan kunnen Nederlandse Tesla-rijders tussen mei en juni 2025 als eersten FSD Supervised gebruiken, gevolgd door een bredere uitrol in de EU in het derde en vierde kwartaal van 2025. We gaan het natuurlijk nauwlettend volgen.
Noorwegen maakt ook stappen
Ook vanuit Noorwegen komen nu signalen dat Tesla daar aan het testen is en eveneens via een uitzonderingsregel probeert een goedkeuring te krijgen voor een FSD Supervised-uitrol. Mogelijk zien we ergens de komende maanden zowel in Noorwegen (niet-EU) als in Nederland (EU) dezelfde beelden als die we nu vanuit China zien. Vanuit "het niets" rijden daar de bestaande Tesla’s (met HW4) nagenoeg zelfstandig rond. In China zelfs in de meest uitdagende situaties, zoals in het filmpje hieronder.
Hoe meer landen FSD Supervised krijgen, hoe meer data, hoe sneller het aantal interventies afneemt. Cortex1 en Dojo1 zijn actief, en er wordt gebouwd aan Cortex2 en Dojo2 om nog meer rekenkracht te hebben. De transitie van autobedrijf naar een AI & Robotics-bedrijf voltrekt zich voor onze ogen.
Nieuwe hardware voor de Model Y
De vernieuwde Model Y wordt inmiddels in vier fabrieken geproduceerd en de orders stromen binnen. De eerste leveringen vinden ook al plaats. Maar ook de eerste onderhuidse upgrades zijn alweer onderweg. Het is niet duidelijk wanneer wat en in welke fabriek in de auto geschroefd wordt. Ik heb het over de vernieuwde warmtepomp (zie hierboven), het 5G-modem en de 4D in-cabin radar. Tegen het einde van het jaar volgt de overgang van de AI4 naar AI5-hardware. Zoals Elon al aangaf in de all-hands meeting, is het de vraag of je moet wachten op steeds de nieuwste hardware. Tesla verbetert continu. En er komt ook een keer een V3-versie van de warmtepomp, of Starlink in plaats van 5G, of AI6 in plaats van AI5.
Tricky muur
De populaire YouTuber Mark Rober probeerde in een video te laten zien dat Tesla’s FSD niet remt voor een nagenoeg onzichtbare muur. Dat zijn dan van die dingen die je beter niet kunt doen met zo’n hechte Tesla-community. Al snel werd duidelijk dat hij FSD niet aan had, maar Autopilot en ook niet de laatste versies van de hardware gebruikte. De debunk was snel gemaakt. En dan zie je feitelijk hoe indrukwekkend de FSD-technologie werkelijk is!
Tesla op de rollenbank
In onderstaande video van Autoweek zien we een Model 3 LR AWD met acceleratieboost op de rollenbank. Die acceleratieboost is een software update welke tegen betaling van € 1.800 zowel bij de Model 3 als de Model Y de LR AWD het koppel verhoogt en de auto 0,5 seconden sneller laat accelereren naar de 100 km/u. Als je in de markt bent voor een tweedehands Tesla LR AWD altijd goed om te controleren of deze boost al aangeschaft is.
0 Opmerkingen
In deze blik op de week aandacht voor de Cortex-supercomputer, de race naar steeds lagere kosten, geen frontcasting in de Model Y, het kind in ons en nog veel meer... Dall-e maakte onderstaande afbeelding. Cortex 1 en 2 Elon sprak recent over Cortex 1, waarmee hij aangaf dat één supercomputer niet genoeg is. De huidige supercomputer in Giga Texas is al flink aan het werk, maar er komt minimaal nog een tweede Cortex-supercomputer. De voorbereidende grond- en infrastructurele werkzaamheden naderen inmiddels hun einde. Binnenkort start de bouw, en mogelijk is Cortex 2 tegen het einde van het jaar operationeel. Deze extra rekenkracht is zeker nodig voor Optimus. De investeringen zijn rond de 5 miljard dollar. Als er tegen het einde van het jaar al duizenden Optimus-robots rondlopen, betekent dat het begin van een enorme nieuwe datastroom. Optimus is natuurlijk nooit "uitgeleerd"; al deze ervaringen moeten worden verwerkt, wat Optimus steeds completer maakt. Hetzelfde geldt voor de datastroom die FSD steeds verder verbetert! Om al dat rekengeweld van stroom te voorzien, wordt momenteel een tweede Megapack-constellatie gerealiseerd. En als de geruchten over de grote aantallen transistors in opslag kloppen, volgt er later mogelijk nog een extra Megapack-site! Tesla Semi Het hoofdgebouw voor de productie van de Tesla Semi is nagenoeg klaar. Binnenin wordt volop gewerkt aan de verdere inrichting. Onderstaande video laat zien dat de funderingswerkzaamheden voor de stamping- en castingmachines bijna afgerond zijn. De komende weken zal het geheel worden ingepakt en uiteindelijk naadloos aansluiten bij de al bestaande productiehal. De productie wordt eind 2025 of begin 2026 verwacht. Goedkoop en schoon De Spaanse onafhankelijke energieproducent Zelestra heeft een Power Purchase Agreement (PPA) getekend met Tesla om 57 MW aan capaciteit te verkopen uit zijn aankomende zonne-energieprojecten. Steeds meer energie voor Tesla's Europese Superchargers komt van duurzame bronnen zoals deze. Power Purchase Agreements zorgen voor goedkopere €/kWh voor ons aan de Supercharger, geven ontwikkelaars vertrouwen om te investeren in meer hernieuwbare energie en versnellen de overgang naar een schoner elektriciteitsnet. Met 1,5 TWh per jaar en nog steeds groeiend, is Tesla Charging al een van de grootste energieafnemers in Europa. LFP voor Cybercab? In onderstaande video van The Limiting Factor wordt de mogelijkheid besproken dat de Cybercab een LFP (lithium-ijzer-fosfaat) 4680-batterij zal gebruiken. Tijdens het We, Robot-evenement en Battery Day hintte Tesla hierop. Hoewel LFP-cellen bekendstaan om hun lagere energiedichtheid en vaak in prismatische vorm worden gebruikt, zou een LFP 4680-batterij voordelen hebben, zoals de laagste kosten op de markt, ideaal voor de Cybercab. Tesla lijkt waarschijnlijk in-house LFP-cellen te produceren, gezien een patentaanvraag voor LFP-kathodemateriaal en succesvolle proeven. Historisch gezien gebruikt Tesla prismatische LFP-cellen, maar een 4680-formaat zou logisch zijn voor een "werkpaard"-cel zoals voor de Cybercab, vanwege kosten, schaalbaarheid en levensduur. De belangrijkste prioriteit voor de Cybercab is lage kosten per kilowattuur per cyclus. LFP is goedkoper dan nikkelcellen, heeft een langere levensduur (4000 vs. 1500 cycli), en de 4680-vorm en het droge coatingproces kunnen de productiekosten verder verlagen. Hoewel nikkelcellen een hogere energiedichtheid hebben, wegen de kostenvoordelen van LFP zwaarder, zelfs bij recycling en efficiëntie. Een LFP 4680 zou een bereik van ongeveer 420 kilometer kunnen bieden voor een Model 3 en 490 kilometer voor de Cybercab dankzij diens hogere efficiëntie. Belang lage kosten Cybercab We zien dat de Cybercab volop proefritten maakt op het eigen terrein in Giga Texas voordat hij later dit jaar ook buiten de hekken zijn rondjes gaat maken. Een productiestart wordt in 2025 verwacht, met massaproductie in 2026. De belangrijkste succesfactor voor robotaxi’s is de lage kosten per kilometer mobiliteit. Dit zal uiteindelijk de snelheid van de transitie bepalen van het huidige ICE-eigendom naar BEV-eigendom en uiteindelijk naar een autonoom rijdende BEV in een ride-hailing-netwerk. Deze transitie kan 10 tot 15 jaar duren en zal ook invloed hebben op andere vormen van mobiliteit, zoals trucks, schepen en grootschalige (thuis)energieopslag. De transitie wordt gedreven door extreem lage kosten in vergelijking met alternatieven, geholpen door batterij-innovaties en schaalvoordelen—mits de overheid dit niet verstoort met overmatige belastingen en regels. Om een beeld te krijgen van de lage kosten per kilometer (of mile) plaatste @alojoh op Xonderstaande berekening. Met idle miles (kilometers die de auto leeg rijdt om iemand op te halen) en een marge van 40% voor Tesla, komt dit uit op $0,36 per mile. Omgerekend naar euro’s en kilometers is dat circa 21 cent per kilometer. Met 21% BTW komt dit op 25 cent per kilometer. Tesla Shop gadgets De Tesla Shop doet goede zaken met schaalmodellen, zoals die van Optimus. Vaak is de beschikbare voorraad snel uitverkocht. Het is best leuk om eens door de shop te bladeren en te zien wat er allemaal te koop is. Nu is ook de opwindbare Cybertruck toegevoegd aan het Europese assortiment. Over de Cybertruck gesproken: het gerucht gaat dat Tesla de Cybertruck in Australië gaat verkopen. Ook over de verkoop in China wordt al een tijd gespeculeerd. In de VS is het wachten op de achterwiel aangedreven “basisversie” om de volumes te verhogen. De Cybertruck zal geen volumemodel worden zoals de Model 3 of Y. Toch is de Cybertruck belangrijk in het transformatieproces dat Tesla doormaakt op weg naar een AI & Robotics-bedrijf. In onderstaande video (over de Model Y) spreekt Lars Moravy over het belang van de nieuwe technologie in de Cybertruck voor de logistieke keten, vooral voor de Cybercab. Het gaat straks bij dat voertuig om gigantische aantallen en tier 1-leveranciers moeten ook de kans krijgen om te investeren en op te schalen. De Cybercab krijgt namelijk de 48-volt technologie, ethernet-achtig netwerk, uiteraard drive-by-wire (er is zelfs geen stuur), brake-by-wire (zoals ook in de Model Y), castings en meer. Casting Model Y Tesla heeft bij de nieuwe Model Y geen Gigacasting aan de voorzijde toegepast. In plaats daarvan heeft Tesla ervoor gekozen om wereldwijd een uniforme carrosserie te gebruiken zonder frontale casting. Dit vermindert de complexiteit van de toeleveringsketen en vergroot de uitwisselbaarheid van onderdelen. Tegelijkertijd is de achterste casting verbeterd: deze is volledig opnieuw ontworpen, met een gewichtsvermindering van 7 kg (van 67 kg naar 60 kg), een gehalveerde bewerkingstijd en een stijvere structuur, wat de rijdynamiek en actieradius ten goede komt. Deze inzichten komen uit een interview van Sandy Munro met Lars Moravy, Tesla’s VP of Vehicle Engineering. Hoewel de frontale casting momenteel is verdwenen, is de kans groot dat Tesla in de toekomst weer terugkeert naar een casting achter én voor, mogelijk met hun innovatieve "unboxed" assemblagemethode voor de Cybercab. Laten we eindigen met een lach Tesla’s staan natuurlijk bekend om hun enorme koppel. Dit maakt vaak het kind in ons los. En dat geldt niet alleen voor volwassenen... |
Bericht ontvangen als er een nieuwe uitgave klaar staat? Volg dan op X
Archieven
Maart 2025
Categorieën |